EKONOMİ - 23 Kasım 2017 Perşembe 05:56

İstihdam, 1 yılda 794 bin, 1 ayda 124 bin arttı

A
A
A
İstihdam, 1 yılda 794 bin, 1 ayda 124 bin arttı

TEPAV'ın Ağustos ayında açıkladığı rapora göre, Ağustos 2017’de sigortalı ücretli çalışan sayısı Ağustos 2016’ya göre yüzde 5,9’luk artışla 14 milyon 265 bin oldu.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) istihdam izleme bülteninin 66'ncı sayısını yayımladı. Buna göre; Ağustos 2017 verilerinin değerlendirildiği sayısında sigortalı ücretli istihdamı, işyeri, KOBİ, esnaf, çiftçi ve kamu çalışanı sayısında yıllık ve aylık artış ve azalışlar incelendi. Ağustos 2017’de, son bir yıldaki değişimlere bakıldığında yüzde 5,9 ile en fazla artış sigortalı ücretli çalışan sayısında görüldü. Esnaf ve çiftçi sayısında yüzde 2,4 artış gözlenirken; son bir yılda kamu çalışan sayısında yüzde 2,7 azalış gözlendi.

Sigortalı ücretli (4/a), kendi hesabına çalışan esnaf ve çiftçi (4/b) ve kamu çalışanı (4/c) sayıları Ocak 2013’de 100 kabul edildiğinde, söz konusu değer Ağustos 2017’de sigortalı ücretlilerde (4/a) 121,9, kendi hesabına çalışan esnaf ve çiftçilerde (4/b) 92,9 ve kamu çalışanlarında (4/c) ise 111,0 oldu.

1 yılda 88 sektörün 52’sinde işyeri sayısı arttı

Ağustos 2017’de Türkiye genelinde faaliyet gösteren işyeri sayısı Ağustos 2016’ya göre yüzde 6,3 (108 bin) artarak 1 milyon 825 bin oldu. Sektörler bazında incelendiğinde, Ağustos 2016’ya göre 18 bin artış ile perakende ticaret sektörü işyeri sayısı en fazla artan sektör oldu. Bu sektörü; toptan ticaret, bina inşaatı, gayrimenkul faaliyetleri ve yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri sektörleri izledi. Oransal değişime bakıldığında istihdam faaliyetleri sektöründeki işyeri sayısı bir yılda yüzde 20,1 oranında arttı. Bu sektörü; tütün ürünleri imalatı ve gayrimenkul faaliyetleri sektörleri takip etti.

1 yılda işyeri sayısı tüm illerde arttı

Ağustos 2017’de, Ağustos 2016’ya göre tüm illerde işyeri sayısı arttı. Türkiye genelinde bir yılda işyeri sayısı 108 bin (yüzde 6,3) arttı. Son bir yılda işyeri sayısını en çok artıran il İstanbul (23 bin) oldu. Bu illeri; İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya takip etti. Oransal değişime bakıldığında işyeri sayısı en hızlı artan il yüzde 27,9 artışla Şırnak oldu. Şırnak’ı; Mardin, Ardahan, Batman, Iğdır ve Bitlis takip etti.

1 yılda KOBİ sayısı 108 bin arttı

Ağustos 2017 verilerine göre; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) sayısı 1 yılda 108 bin artarak 1 milyon 820 bin oldu. Ağustos ayında geçen yıla göre KOBİ işyeri sayısı en fazla artan il 23 bin ile İstanbul oldu. İstanbul’u; İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya takip etti. KOBİ işyeri sayılarının sektörel dağılımlarına bakıldığında 1 yılda en hızlı artan sektör yüzde 20 ile istihdam faaliyetleri sektörü oldu. Bu sektörü; tütün ürünleri imalatı ve gayrimenkul faaliyetleri sektörleri izledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş’ın gol sıkıntısına çare bulamadı Beşiktaş, bu sezon Süper Lig’de oynadığı 32 maçta rakip fileleri 42 kez havalandırdı. Siyah-beyazlılar, 32. haftalar dikkate alındığında 2006-2007 sezonundan sonra en düşük gol sayısında kaldı. Ayrıca yine bu sezon takımın başında yer alan 5 teknik direktör arasında en kötü gol ortalamasına sahip isim ise Fernando Santos oldu. Bu sezon ortaya koyduğu performansla beklentilerin oldukça altında kalan Beşiktaş, son haftalarda aldığı kötü sonuçlarla Trendyol Süper Lig’i dördüncü sırada bitirme şansını da zora soktu. Avrupa hedefine direkt ulaşabilmek için Türkiye Kupası şampiyonluğunu elde etmesi gereken siyah-beyazlılar, ligde ise kalan 6 haftayı kayıpsız geçmenin peşinde. Portekizli teknik direktör Fernando Santos ile yollarını ayıran Kartal, sezon sonuna kadar yola Yardımcı Antrenör Serdar Topraktepe ile devam edecek. 2023-2024 sezonunda 5 kez teknik adam değişikliğine giden siyah-beyazlılar, istediğini bir türlü alamadı. Gol yollarında sıkıntı büyük Beşiktaş, bu sezon en büyük sıkıntılardan birini de gol yollarında yaşıyor. Ligde 32 haftada 42 kez rakip ağları sarsan Kara Kartal, 2006-2007 sezonundan sonra söz konusu haftaya kadar olan bölüm dikkate alındığında en düşük gol sayısında kaldı. 2006-2007’de, 32 hafta sonunda 41 golü bulunan siyah-beyazlı ekip, 17 sezon sonra en kötü gol istatistiğine imza attı. Beşiktaş’ın geçtiğimiz sezon 60, 2021-2022 sezonunda 49, 2020-2021’de 63 golü bulunuyordu. Kartal, şampiyonluk elde ettiği 2015-2016 döneminde ise 32 haftada 71 gole ulaşmıştı. En düşük ortalama Santos’un 2023-2024 sezonuna Şenol Güneş yönetiminde başlayan Beşiktaş, tecrübeli çalıştırıcıyla 7 maçta 10 kez fileleri havalandırırken, Güneş’ten sonra 4 mücadelede takımın başında yer alan Burak Yılmaz’la da 7 defa gol sevinci yaşandı. Rıza Çalımbay ile çıktığı 5 karşılaşmada 6 gol bulan Kara Kartal’ın, o dönem U19 takımını çalıştıran ve 3 maçlığına takımın başına geçen Serdar Topraktepe ile de 7 golü var. Beşiktaş, Teknik Direktör Fernando Santos’la da 13 müsabakada sadece 12 kez taraftarlarına gol sevinci yaşatabildi. Şenol Güneş’in maç başına gol ortalaması 1.42, Burak Yılmaz’ın 1.75, Rıza Çalımbay’ın 1.2, Serdar Topraktepe’nin 2.3 olurken, Fernando Santos ise 0.9’da kaldı. Golcüler uzun süredir suskun Beşiktaş’ın, Süper Lig’de en golcü oyuncusu 10 golle genç futbolcu Semih Kılıçsoy. Son olarak geride kalan haftada Samsunspor karşısında takımına 1 puanı getiren 18 yaşındaki oyuncuyu, 6 golle tecrübeli stoper Omar Colley takip ediyor. Diğer santrforlar Cenk Tosun’un 5, Aboubakar’ın 4, Muleka’nın da 2 golü bulunuyor. Cenk Tosun, ligde son golünü 19 Şubat 2024 tarihinde oynanan ve 2-0 kazanılan 26. haftadaki Konyaspor maçında atarken, Vincent Aboubakar ise 8 Ekim 2023’te siyah-beyazlıların 2-0 kazandığı 8. haftaki İstanbulspor karşılaşmasından beri suskun. Jackson Muleka da 12. haftada iç sahada 1-0 kazanılan 12 Kasım 2023’teki Başakşehir mücadelesinde son kez gol sevinci yaşamıştı.
İzmir Atıksız moda İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencileri, atık denim parçalarına yeniden hayat vererek birbirinden şık ve çevre dostu tasarımlar hazırladı. Markaların defolu ve stok fazlası denim ürünlerini değerlendiren genç modacılar, hazırladıkları özel koleksiyonlarla büyük beğeni topladı. Moda sektöründe kumaş israfının önlenmesi konusunda farkındalığı artırmak amacıyla örnek bir çalışmaya imza atan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencileri, yenilikçi yaklaşımlarıyla dikkat çekti. Öğrenciler, atık denim parçalarına yeniden hayat vererek birbirinden şık ve çevre dostu tasarımlara imza attı. Üçüncü sınıf öğrencileri; Beril Ortaç, Defne Su Arkalı, Doğa Aral, Ilgar Derin Özgüneş, Mobina Agahi, Münevver Günaylı, Nevşah Liva Tekbalcı, Pegah Farhoomand Tehrani, Yaren Gibyeli ve Yaren İştenoğlu, ‘Moda Tasarım Stüdyosu: Koleksiyon 3’ adlı ders kapsamında tasarımlarını hazırladı. Markaların defolu ve stok fazlası denim ürünlerini değerlendiren genç modacıların bu çalışması, beğeni topladı. İzmir Ekonomili gençler, akademisyenlerinde yer aldığı jüriye sunum yaptı. Genç tasarımcılar, bu sayede tecrübe edinme ve çevrelerini geliştirme fırsatı da buldu. Proje sonunda seçilen tasarımlar ise 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramında markaların İstanbul ve İzmir’de belirlenen mağaza vitrinlerinde sergilenecek. Yine öğrenciler, markalar tarafından belirlenecek sektörel projelerde yer alma fırsatı bulacak. İEÜ Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Elif Tekcan, öğrencilerin denim ürün kategorisinde üst dönüşüm yöntemini kullanarak yenilikçi ve zanaat odaklı tasarımlara imza attığını söyleyerek, “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri arasında yer alan; nitelikli eğitim, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, sürdürebilir şehirler ve topluluklar ile sorumlu üretim ve tüketim ilkelerini önceleyen bu projemizde, öğrencilerimiz başarılarını ortaya koydu. Sağlanan malzemeler, üretim sırasında açığa çıkan tekstil atıklarının değerlendirilmesi hususunda öğrencilerin farkındalık kazanmalarına imkan sağladı. Bu noktada amacımıza ulaştığımız, oldukça yararlı bir çalışma gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim" dedi.
Zonguldak Leyla usta ve eşi teknolojiye rağmen demircilik mesleğini yıllardır sürdürüyor Zonguldak’ın Devrek ilçesinde yaşayan Keskin çifti unutulmaya yüz tutmuş demircilik mesleğini sürdüren gelişen teknolojiye rağmen sürdürüyor. Leyla (60) ve eşi Erol Keskin (58) babadan öğrendikleri demircilik mesleğini yıllardır sürdürüyor. Her gün ateş başında demir döverek ürettikleri balta, kürek, orak ve bahçe çapası ürünleri pazarda satarak geçimlerini sağlayan çift teknolojinin gelişmesiyle unutulmaya yüz tutmuş olan demircilik mesleğinde gençlere taş çıkartıyor. Uzun yıllar ateş başında demir dövdüğünü anlatan Leyla Keskin, “Küçük yaşta bu mesleğe başladım. Sonra eşimle devam ettim. Balta, bahçe çapası üreterek geçimimizi sağlıyoruz” dedi. "Sel felaketi nedeniyle bir yıl ihtiyaçlarımızı karşılayamadık" Baba mesleğini sürdürdüğünü aktaran Erol Keskin, geçen yıl yaşadıkları sel felaketi sebebiyle işyerinin zarar gördüğünü anlattı. Borç ile işyerini yeniden açtıklarını belirten Keskin, “Baba mesleğini devam ettiriyoruz. El emeği göz nuru ürünleri yapıp köylümüzün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kazma, kürek üreterek geçimimizi sağlıyoruz. Tarım işindeki alet edevatları yapabiliyoruz. Bir sene önce sel felaketi yaşadık. Felaketten dolayı çalışamadık. İşyerinde temizliğimizi yaptık. Az çok çalışmaya başladık. Bir sene ihtiyaçlarımızı karşılayamadık. İşyerimizdeki araç gereçlerimiz, ekipmanlarımız gitti. Borç yaparak yeni ekipmanlar aldık. Eşimle beraber çalışıyoruz” şeklinde konuştu.