GÜNDEM - 29 Ocak 2015 Perşembe 10:30

İtfaiye teşkilatı tek çatı altında mı toplanıyor?

A
A
A
İtfaiye teşkilatı tek çatı altında mı toplanıyor?

AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, yangınla mücadelenin daha profesyonelce yapılması gerektiğini belirterek, yangınla mücadele eden kurumların tek çatı altında toplanmasını önerdi.

Yangınla mücadele hizmetlerinin tek çatı altında toplanmasına yönelik öneri AK Parti Çorum milletvekili Salim Uslu tarafından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a iletildi. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuşu’nda öneriye olumlu yaklaştığı öğrenildi.Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yangınla mücadele ekiplerinin olduğunu ve ciddi çalışmalar yaptığını dile getiren Uslu, “Mühendisinden işçisine kadar herkes bir yerde yangın varsa köylünün de desteğiyle canları pahasına mücadele ediyorlar. Fakat bununla ilgili başta tedbirler alınmalı. Yine belediye işçileri yangınla mücadelede çok büyük riskler alıyorlar. Son zamanlarda yaşadığımız olaylar gösteriyor ki yangınla mücadeleyi farklı birimlere bırakmak başarıyı yakalama konusunda bize gereken imkanları vermiyor” dedi.

AK Partili Uslu, Çorum’un Bayat ilçesine bağlı Çukuröz köyünde 29 ev ile 29 ahırın kül olduğu yangının kendilerine büyük bir ders olduğunu vurguladı.Yangınla mücadelenin daha profesyonelce yapılması gerektiğine dikkat çeken Uslu, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı yada belediyelerin elindeki geçici işçilerle, mevsimlik işçilerle yada asıl işi yangın olmayan mücadelesiyle meşgul edilmesi ve başarılı sonuçlar beklenmesi doğru değil. Hem yangın işçisinin eğitimini sürekli hale getirecek hem yangınla mücadele de çeşitli mücadelede yeni teknikleri öğrenecek. Uygulama kabiliyeti olan becerisini, yeteneklerini sürekli geliştirmesine fırsat veren yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var” diye konuştu.Kimi siyasi mülahazalarla, ideolojik aidiyetlerle yangınla mücadele de bazı belediyelerin isteksiz davranışlarının ortaya ciddi bir kurumsal boşluk çıkardığının altını çizen Uslu, bu yüzden yangınla mücadele de devletin ciddi adımlar atması gerektiğini belirtti.

Yangınla mücadele konusunda yeni bir örgütlü yapıya ihtiyaç olduğunu anlatan Uslu, “AFAD mı olur? Veya başka bir devlet kurumu mu ? Başka bir kurumda olur. Müstakilen yangınla mücadele konusunda yeni bir örgütlü yapıya ihtiyacımız var. Birleşik bir yapı olabilir. Teknik bilgi ve donanım açısından güçlü hale getirilir ve burada çalışan işçiler 5 ay 29 gün değil, sürekli çalışarak bilgilerini, birikimlerini artırabileceği yeni bir mekanizma oluşturulabilir. Devletin imkanları, toplumun ihtiyaçları, Türkiye’nin gereklilikleri bunu ortaya koymaktadır. Bu konuda yeni bir çalışma başlatılarak bütün yangınla mücadele mekanizmaları tek çatı altında toplanması ve çalışanların da tek bir statüde orada bulunmasının gerekliliğine inanıyoruz. Bu kadar çok farklı kurumda yangınla mücadele de koordinasyon sağlamak zor. Bilgi ve berecileri geliştirecek eğitimleri yapabilmek zor. Ve bu kadar farklı kurumun yangınla mücadelede aynı süratle aynı organizasyonla aynı etkinlikte olmasını sağlamak mümkün olmuyor. Yangınla mücadele eden tüm birimlerin ilgili kurumlardan alınarak aslı işi olarak yeni bir kurum çatı altında toplanması ve diğer kurumlarla belediye, orman teşkilatı vesaire onlarında kendi asli işleriyle ilgilenmesinin daha doğru olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile görüştüğünü açıklayan Uslu, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un konuya yaklaşımının olumlu olduğunu, yeni bir ulusal ölçekte itfaiye kurumunun yada itfaiye teşkilatının oluşturulmasını doğru bulduğunu sözlerine ekledi.
 

M. MUTTALİP YALÇIN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Perşembe Belediyesi’nde ilk meclis toplantısı Perşembe Belediyesi’nin yeni dönem ilk meclis toplantısı, Belediye Başkanı Cihat Albayrak başkanlığında gerçekleştirildi. 31 Mart yerel seçimleri sonrasında Perşembe Belediye Başkanı seçilen Cihat Albayrak ve yeni meclis üyeleri ilk meclis toplantısı Perşembe Belediyesi Kamil Sönmez Toplantı Salonu’nda yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan ve toplantının hayırlara vesile olması dileğinde bulunan Belediye Başkanı Cihat Albayrak, “Önümüzdeki beş yıllık dönemde siz kıymetli meclis üyelerimiz ve ekip arkadaşlarımızla birlikte gece gündüz demeden, Perşembemiz için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Başkan Albayrak’ın konuşmasının ardından yeni hizmet döneminin meclis başkan vekilleri, katip üyeleri, encümen üyeleri, imar komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyon Üyeleri, Perşembe Belediye Meclisi’nde yapılan oylama sonucunda belirlendi. Yapılan seçimlerde Perşembe Belediye Meclisi 1.Başkan Başkan Vekilliğine Kürşat Kurtoğlu, 2. Başkan Vekilliğine Köksal Baş, Katip Asıl Üyeliklerine Ayşe Gündoğdu, Alper Kaptan, yedek üyeliklerine Mustafa Kaya, Serkan Dervişoğlu, Encümen Üyeliklerine Kahraman Yalçın, Kürşad Kurtoğlu, İmar Komisyonuna Serkan Dervişoğlu, Alper Kaptan, Ziya Karadeniz, Plan ve Bütçe Komisyonuna Halil Çetinkaya, Mustafa Kaya ve Osman Karadeniz seçildi.
Niğde Niğde, 8 ülkeden sanatçının orijinal eserlerinin yer aldığı sergiye ev sahipliği yaptı Niğde Belediyesi ile Niğde Uluslararası Sanatçılar Topluluğu tarafından düzenlenen dünyaca ünlü First Wish Art Gallery üyesi sanatçılarının eserlerinin yer aldığı Uluslararası Resim Sergisine düzenlenen törenle açıldı. Kale Mahallesi’ndeki Niğde Belediyesi Sanat Galerisinde açılışı gerçekleştirilen sergide 8 farklı ülkeden 21 sanatçının orijinal eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışında konuşma yapan Niğde Valisi Cahit Çelik Niğde’nin tarihi ve kültürel anlamda zengin bir merkez olduğuna dikkati çekti. Vali Çelik; "Niğde’nin 10 bin yılın üzerinde yıl bir tarihi var. Hititler, Frigler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılardan kalan ve halen kullanabildiğimiz tarihi eserlerimiz var. Bu çerçevede aynı zamanda turizm alanında Aladağlar, Bolkarlar ve diğer turistik öneme sahip olan yerleri ön plana çıkaracak projelerimiz olacak" dedi. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise, "Özellikle içinde bulunduğumuz bölge çok değerli bir bölge. Kale bölgesindeyiz ve burada koruma ve yenileme projesi yapıyoruz. Bu projemizin de aslında birçok açıdan da faaliyete geçmiş durumda. Kütüphane biliyorsunuz geçtiğimiz yıl içerisinde faaliyete geçti. 3 hafta önce Kent Müzesi açıldı. Hem müzelerin hem kütüphanelerin sayısının sürekli arttığı kültürel, sanat hayatıyla artık Niğde’yi farklı vizyonların beklediği bir gelecekle çok daha güzel günler bekliyor" ifadelerini kullandı. Ressam Safa Büte Niğde’de ilk kez bir sanat galerisi tarafından sergi açılması talebi olduğunu belirterek First Wish Art Gallery sahibi ve kurucusu olan Irshad Husain ve Mariami Simashvili’ye teşekkür etti. ABD, Hindistan, İran, Suriye, Japonya, Gürcistan, Pakistan ve Mısır’dan 21 sanatçının yağlıboya ve akrilik gibi farklı tekniklerle yaptığı orijinal eserlerinin yer aldığı sergi 3 gün boyunca açık kalacak.