EĞİTİM - 19 Mart 2012 Pazartesi 15:27

İTİCÜ, matematik öğretmenlerini olimpiyatlara hazırlıyor

A
A
A
İTİCÜ, matematik öğretmenlerini olimpiyatlara hazırlıyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi, TÜBİTAK ve MEB işbirliğiyle, uluslararası ve ulusal düzeyde matematik olimpiyatlarına katılacak öğrencileri hazırlayan lise öğretmenlerine, matematik eğitimi verecek. 12 gün sürecek matematik kampında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek eğitimlerde, öğretmenler sınav heyecanı yaşayacaklar.

İstanbul Ticaret Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Lise Öğretmenlerinin Matematik Olimpiyat Eğitimi, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesindeki kamu ve özel ortaöğretim kurumlarında görev yapan lise matematik öğretmenlerine yönelik yürütülen bir Matematik Olimpiyatı eğitim programı. Tüm giderleri TÜBİTAK Bilim İnsanını Destekleme Daire Başkanlığı tarafından karşılanacak olan bu eğitim, 8-20 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek ve İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyelerinin yanında ülke çapındaki üniversitelerden yetkin akademisyenler ders verecek. Programın amacı; Ulusal ve Uluslararası Matematik Olimpiyatlarına katılacak öğrencilerin sayısının artmasına ve bu öğrencilerin etkin biçimde hazırlanmasına yönelik bir altyapı oluşturması amacıyla öğretmenlerin akademik bilgi düzeyini artırmak.

Eğitim 12 gün boyunca devam etmekte ve günde 10 saat teorik ve uygulamalı ders olmak üzere toplam 120 saat ders verilmekte. Bu eğitim dört aşamalı olarak verilmekte ve her eğitim sonunda yapılacak olan sınavı geçip başarılı olan öğretmenler TÜBİTAK tarafından Nisan ayında yapılan Matematik Olimpiyat sınavına girecekler. Bu sınavda da başarılı olan öğretmenler "Formatör Öğretmen" sertifikası almaya hak kazanıp, olimpiyatlar için öğrenci yetiştirmeye yetkili eğitimci olmaya hak kazanacak. Türkiye'nin Uluslararası Matematik Olimpiyatları'ndaki başarısının her yıl arttığını söyleyen proje koordinatörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, çalıştay boyunca verilecek olan eğitimin zor olmadığını ve öğretmenler için son derece önemli bir fırsat olduğunu, her zaman böyle bir eğitimi bulmalarının zor olduğunu söyledi. "Matematik çok yönlü bir ilimdir. Yayılma alanının ve derinliğinin sınırı yoktur. Bilim ve teknolojide olduğu kadar günlük yaşamda da vazgeçilmezdir, çağlardan çağlara taşınan ulusal sınır tanımayan, etkili, sağlam ve evrensel bir kültürdür" diyen Prof. Savaş, bir ülkenin gelişmesinde Matematiğin büyük rolü olduğunu söyledi. Prof. Savaş ayrıca, "Biyoloji, genetik ve tıp alanlarında matematik sayesinde büyük ilerlemeler sağlanmıştır. Kalp atışı ve kan dolaşımı matematiksel biçimde modellenmiş; buradan elde edilen verilere göre yapay kalp kapakçıkları geliştirilmiştir. Tomografi gibi aygıtların tasarımı matematiğe dayanır. Nobel ödülü alan üç ekonomi kuramı da matematiği temel alır. Endüstride otomasyona geçiş ve robot kullanımı matematiksel modellere dayanmaktır" diyerek düşüncelerini ifade etti.

Türkiye genelinde yüzlerce öğretmenin başvurması beklenen eğitimde başvurular ünlü matematikçi Harezmi isminden esinlenerek kurulan; http://harezmi.iticu.edu.tr/harezmi3/default.asp, isimli internet sitesinden yapılabiliyor. Başvurulara büyük ilgi olduğunu belirten Prof. Ekrem Savaş, yapılan müracaatlar arasından eğitim için 40 öğretmen seçeceklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Çocuklar bayramı bilim şovlarıyla kutluyor Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Ormanya’da çocuk bayramı dolayısıyla minikler bilim şovlarıyla eğlenirken 35 atölyede de renkli etkinliklere katılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Ormanya’da düzenlediği "Bi Dünya Eğlence" ilk gününde birbirinden renkli anlara sahne oldu. Gün boyu 35 atölyede etkinlikler devam ederken, ilk sahne etkinliği saat 14.00’de küçük sahnedeki bilim şov ile başladı. Bilim Merkezi’nin düzenlediği etkinlik kapsamında basınç deneyleri gibi interaktif deneyler gerçekleştirildi. Çocuklar bu sayede eğlenerek bilimin keyifli dünyasını keşfetmeyi yaşadı. Aynı saatler arasında Orman Kütüphanesi ilk yazar konuğunu ağırlamaya başladı. Sevilen yazar Ayşegül Dede kendisinin kaleme aldığı masalları anlattı. Saatler 15.00’i gösterdiğinde alanın en renkli mekânlarından biri olan büyük sahnede Kaptan Pengu Müzikali başladı. Çocuklar TV’den severek izledikleri Kaptan Pengu’yu keyifle ve canlı performansla izleme olanağı buldu. Orman Kütüphanesi’nin ilk gün etkinlikleri kapsamındaki ikinci konuğu çocukların çok sevdiği Sertaç Abi oldu. Çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Sertaç Güngör, söyleşisinde özellikle dijital medyanın olumsuzlukları konusunda önemli uyarılarda bulundu. 35 atölyede gün boyu etkinlikler devam etti 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde kurulan Somut Olmayan Kültür Mirası’nda (SOKÜM) eğitim alan kültür aktarıcıları da alanda çocuklarla buluştu. SOKÜM atölyesinde bilmeceler ve tekerlemeler eşliğinde birbirinden farklı çocuk oyunları oynandı. Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi Türk dünyasına ait oyunlardan örneklerle tanışan minikler, eğlenerek öğrenmenin mutluluğunu yaşadı. Halk bilimciler; düyme düyme oyunu, “yaglıga tovusmak” (yazmaya zıplamak), aşık oyunu gibi Türk kültürünün geçmişten günümüze gelen mirasın izlerini Kocaeli’ye getirdi.
Denizli PAÜ Ziraat Fakültesi ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri eşliğinde Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri ile birlikte Çal’da ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi. Fidan tüpleme işlemi ile ilgili kısaca bilgi veren Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, şunları aktardı: “Fidan tüpleme işlemi, genellikle tarım ve orman sektöründe kullanılmaktadır. Çıplak köklü fidanlar Kasım ayı başından (yaprak dökümü) Mart ayı sonuna kadar dikilirken yaz ayalarında ancak tüplü fidanlardan yararlanılmaktadır. Bunun için torf, vermikulit, toprak gibi özel karışımlar hazırlanarak fidanlar tüplenmekte ve bu fidN-anlar gerek yaz dikimlerinde gerekse kış dikimlerinde olmak üzere 12 ay boyunca dikilebilmektedir. Ziraat Fakültesi’nin öğretin üyeleriyle Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri Kasım 2023- Şubat 2024 arasında; incir (Bursa siyahı, Bardacık ve Sarılop), aronya, Gemlik zeytini, Hicaz narı, iki farklı karaduttan olmak üzere kırk beş bin çelik köklendirme ortamlarına alındı. Bunlardan yaklaşık otuz beş bin adet fidan elde ettik. Bu ürettiğimiz fidanlar ile fındık, ceviz, kestane, erik, şeftali, kayısı, badem, elma, armut, kiraz, Trabzon hurmasından oluşan 100 dekar meyve koleksiyon bahçesi ile Çalkarası ve Sultani üzümlerinin de içinde yer aldığı ve çoğu yabancı menşeili on yedi çeşit sofraık üzüm çeşitinden oluşan yirmi dekarın üzerinde bağ alanı tesis ettik. Koleksiyon amacıyla oluşturulan bu meyve ve bağ alanları Fakültemizin alt yapısını kurmak adına tesis edilmiştir. Fakültemiz öğrencileri teorik derslerin uygulamalarını öğretim elemanlarının eşliğinde sahada gerçekleştirmektedirler. Öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz ile tüplediğimiz fidanlar, yaz boyunca koleksiyon bahçemizin genişletilmesine yönelik olarak değerlendirilecektir. Bu koleksiyon bahçesi hem öğrencilerimizin uygulama alanı hem de akademisyenlerimizin Ar-Ge yapabilecekleri uygulama alanı olarak tasarlanmıştır. Öğrencilerimizin birinci sınıfta uygulama eğitimine başlamaları onların yetişmesi adına önemli bir kazanım olacaktır. Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen öğrencilerimizin oldukça gayretli oldukları ve ziraat mesleğini sevdiklerini gözlemliyoruz. Bu da ileride mesleklerinde başarılı olacaklarına işaret etmektedir.”