KENT HABERLERİ - 20 Şubat 2017 Pazartesi 10:46

İzmir’de pedal devrimi

A
A
A
İzmir’de pedal devrimi

Kent içindeki 39 kilometrelik bisiklet yolunu 2017 sonunda 90 kilometreye çıkarmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi; Sahilevleri, Sarnıç, Harmandalı-Ulukent ve 2. Kordon’da yeni bisiklet yolları oluşturdu. Türkiye’de Bisiklet Master Planı için çalışma başlatan ilk kent olan İzmir’in yeni hedefi, Avrupa Bisiklet Turizm Ağı EUROVELO'ya girebilmek.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kente kazandırdığı bisiklet yolları ve kiralık bisiklet sistemi BİSİM’in devreye girmesiyle İzmir’deki bisiklet kullanımı giderek yaygınlaşıyor. “Bisiklet kenti” hedefinde önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni projelerle çevreci ve sağlıklı ulaşım aracı bisikletin daha da yaygınlaştırılması için yoğun tempoda çalışıyor. Bir yandan kıyıları bisiklet yollarıyla buluşturup kurduğu kiralık bisiklet sistemi BİSİM ile kent yaşamına yeni bir soluk getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan da bisiklet yollarının yaygınlaştırılması için yeni rotalar oluşturuyor. Bu hedef doğrultusunda Harmandalı Köprülü Kavşağı ile Ulukent İZBAN istasyonu arasında çift taraflı olarak 7 kilometre, Gaziemir’de Çamlık Rekreasyon Alanından Kısıkköy Sanayi Sitesi girişine kadar olan bölümde 2.1 kilometre, Alsancak İkinci Kordon’da ise Ali Çetinkaya Bulvarı ile 1479 Sokak arasında 600 metrelik bisiklet yolu oluşturuldu. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahilevleri’ndeki kıyı düzenleme çalışmalarının birinci etabı kapsamında 1.2 kilometre uzunluğunda bisiklet yolunu kente kazandırdı. Bostanlı İskele ile Alaybey Tersanesi arasında 2.5 kilometrelik bisiklet güzergahının 1.3 kilometresi tamamlandı.

Bisikler yolları yenilendi

“İzmirDeniz” projesi kapsamında kentin sahil şeridini yeni bir bakış açısıyla yeniden düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bisiklet yollarını da yeniledi. Göztepe’de beton zemin üzerinden giden bisiklet yolu, yürüyüş yolundan ayrılarak yeniden düzenlendi. Foça kıyı şeridi düzenleme çalışmaları kapsamında, Yeni Foça girişinden itibaren sahilde 1.3 kilometrelik bisiklet yolu düzenlemesi yapıldı; 800 metrelik bisiklet yolunun daha yapılacağı bildirildi. Eski Foça Sahil Şeridinde 500 metre, Çeşme Çiftlikköy’de 6.6 kilometre uzunluğunda bisiklet yolları oluşturuldu. Üçkuyular-Sasalı arasında kıyı şeridinde mevcut yola ilave olarak, kent içinde 10.9 kilometrelik yeni bisiklet yolu daha oluşturulmuş oldu.

2017 yılında yeni güzergahlar

Bisiklet yollarının kent içerisinde yaygınlaştırılması ve ilçe merkezlerine kıyıdan bisikletle erişimin sağlanması için çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda 2017 yılında üç önemli bisiklet yolu rotasını daha hayata geçirecek. Karşıyaka Girne Caddesi bisiklet yolu düzenleme projesi kapsamında Yunuslar ile Nergis İZBAN istasyonu arasında 1.6 kilometrelik, Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı ile Aşık Veysel Rekreasyon Alanı arasını bağlayan Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi üzerinde 7 kilometrelik bisiklet yolu en yakın zamanda hizmete açılacak. Bunun yanında Güzelbahçe 75. Yıl Cumhuriyet Bulvarı ile Narlıdere Dilek Sokak arasında 6.5 kilometre, Narlıdere Dilek Sokak ile İZSU arıtma tesisi arasında 3.5 kilometre, Urla Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’nde 3.9 kilometre, Urla Ahmet Besim Uysal Caddesi’nde ise 2.5 kilometrelik bisiklet yolu oluşturulacak. Horizon 2020 kapsamındaki “Okula Bisikletle Git” temalı Avrupa FLOW projesi için de Bornova 4. Sanayi Sitesi-Ege Üniversitesi Kavşağı arasında 3 kilometrelik bisiklet yolu daha hizmete açılacak. Sadece bu projelerin hayata geçmesi ile mevcut bisiklet yolları 90 kilometreye ulaşmış olacak.

Sırada 24.5 kilometre daha var

İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca Çeşme Dalyan’da 3.2 kilometre, Çeşme Çiftlikköy’de 2.6 kilometre, Menemen Seyrek ile Koyundere Kavşağı arasında 2.7 kilometre, Ege Üniversitesi Kavşağı ile Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi arasında 2.5 kilometre, Bergama’da 9 kilometre, Alsancak Limanı ile Karşıyaka kıyı arasında kesintili bölgelerde de 4.5 kilometre olmak üzere 24.5 kilometrelik yeni bisiklet güzergahını da projelendiriliyor.

Bisiklette Avrupa hedefi

Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması, yalnızca hobi ve spor amaçlı kullanımının dışında kent içi ulaşımın bir parçası haline getirilmesi konusundaki etkin çalışmalarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni hedefini Avrupa Bisiklet Turizm Ağı EUROVELO'ya girmek olarak belirledi.

İzmir farkı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanda yaptığı çalışmalar özetle şöyle:

* Yaya ve bisikletli ulaşım alt yapısının geliştirilmesi için Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığına bağlı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü bünyesinde “Bisikletli ve Yaya Erişim Şefliği” kuruldu.

* Türkiye’de ilk kez İzmir’de İzmir Bisiklet Master Planı için çalışmalar başlatıldı.

* Metro ve İZBAN trenlerinde bisikletli yolculuk imkanı sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve kent içi ulaşımın bir parçası haline getirmek için ilk etapta 60 otobüse özel bisiklet aparatı taktı.

* İzmir Büyükşehir Belediyesinin büyük ilgi gören bisiklet kiralama sistemi BİSİM hem kentteki bisiklet kültürünü zenginleştirdi. Her yaş kesim bisikletle tanışırken, kullanıcı sayısı arttı, çevreci ulaşım için farkındalık oluştu.

* İzmir’de bisikletli turizm rotalarını ve alternatif turizm sektörünün gelişmesine katkı koyacak Avrupa Bisiklet Turizm Ağı EUROVELO'ya dahil olmak için çalışmalar yürütüldü. Yeni turizm rotaları planlandı. Atina’da sonlanan EUROVELO 11 Doğu Avrupa rotasının uzantısı olacak şekilde kuzey-güney aksında tarihi, kültürel ve doğal turizme hizmet veren Efes-Mimas Rotasına bağlanması planlanıyor.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi, bisiklet kullanımının yaygın olduğu kentlerin birbiriyle yarıştığı EUROPEAN CYCLING CHALLENGE 2016 yarışmasına katıldı. Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenen yarışmada, İzmirliler bir ay içinde 72 bin kilometreden fazla pedal çevirerek 52 Avrupa kenti arasında 17. sırada yarışmayı bitirdi. 2017’de Türkiye’de başka kentlerin de katılacağı bu yarışmada İzmir’in daha güçlü bir şekilde yer alması için altyapı ve kampanya çalışmaları sürüyor.

* Kente yeni bisiklet rotaları kazandırılması için “Yola gel” ve “Bi Punta” adlı bisiklet atölye çalışmaları yapıldı.
* Bisikletli ulaşımın diğer ulaşım türlerine entegrasyonu, uygun standartlarda güvenli bir ulaşım alternatifi olarak düzenlenebilmesi, kent içi trafik sıkışıklığının önlenmesi ve gelişmiş ülkelerdeki bilgi ve deneyimin edinilebilmesi için uluslararası platformda bilgi alışverişi sağlamak amacıyla Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 Yatırım ve Teşvik Programları kapsamında düzenlenen FLOW Projesine dahil oldu.

* 85. İzmir Enternasyonel Fuarı kapsamında ilk kez kurulan “Bisiklet ve Yaya Şehri” bisiklet tutkunlarının büyük beğenisini kazandı. 2-6 yaş arası çocuklara pedalsız bisiklet, 6 yaş üstü çocuk ve yetişkinlere bisiklet eğitiminin verildiği aynı zamanda sürüş deneyiminin yaşatıldığı bisiklet ve yaya şehrinden 3 bin 295 kişi yararlandı.

* Türkiye’den sadece İzmir Büyükşehir Belediyesinin katıldığı Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Otomobilsiz Kent Günü düzenlendi. Plevne Bulvarı, bir günlüğüne motorlu taşıt trafiğine kapatıldı.

* BİSİM; 32 durak, 500 bisiklet ve 625 park yeriyle hizmet kapasitesini artırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Vezirköprü’de gece yarısı kırmızı karınca operasyonu: Zararlı böcekleri yiyecek Samsun’un Vezirköprü ilçesinde gece vakti doğaya kırmızı karınca salındı. Karıncalar orman zararlısı böcekleri yiyerek ekolojik dengenin bozulmamasını sağlayacak. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, gece saat 02.00’de Orman İşletme Müdürlüğünden hareket ederek Çorakdere mevkisinde daha önce tespit edilen karınca yuvalarına ulaştı. Özel kıyafetli görevliler tarafından teknik kurallara uygun bir şekilde karınca yuvasındaki karıncalar daha önce oluşturulan 3 adet özel sandıklara yerleştirildi. Araçlarla daha önceden hazırlanmış olan yeni yuvaların olduğu Narlısaray İşletme Şefliği Kızılcapelit mevkine götürülen kırmızı orman karıncaları belirlenmiş olan yeni yuvaya kraliçe karıncalarla birlikte tekniğine uygun olarak yerleştirildi. Yuvalara karıncaların beslenmesi için toz şeker döküldü. Ekolojik dengenin bozulmaması için doğal yollarla zararlı böceklere karşı yapılan biyolojik mücadele amacıyla orman zararlısı böceklerin olduğu bölgeye kırmızı orman karıncalarının nakili yaklaşık 3 saat sürdü. Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Mecit Koçak, transferin gece yapılması gerektiğini belirterek, “Kırmızı karıncaları yaklaşık 80-100 metre çapında bir alanda ormanlara zarar veren böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunurlar. Amacımız mevcut karınca yuvasının bir kısmını taşıyıp, karınca yuvasının bulunmadığı yeni bir bölgeye naklederek orada bulunan zararlı böceklere karşı biyolojik mücadeleye katkıda bulunmaktır. Nakledilen ana kırmızı karınca yuvasının geride kalan kısmında bulunan karıncaların da oradaki faaliyetlerine devam etmesi için eski haline benzer bir yapıda olacak şekilde düzenlendi ve geride kalan karıncaların beslenmeleri için bu yuvaya da toz şeker döküldü. Ayrıca orman hayvanlarının yuvaya zarar vermemesi içinde yuva tel örgü içine alınarak korunmaya bırakıldı” dedi. Gece yarısı yapılan operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Patan, Narlısaray İşletme Şefi Dilek Aksoy, Orman Muhafaza Memurları ve özel kıyafetleri ile donatılmış ekipler katıldı.
İstanbul İsmail Kartal’dan Olympiakos maçında 3 değişiklik Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, Süper Lig’de son oynanan Fatih Karagümrük maçı 11’ine göre Olympiakos karşısına 3 değişiklik ile çıktı. UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final ikinci maçında Fenerbahçe, sahasında Yunan temcilcisi Olympiakos ile karşılaşıyor. Teknik Direktör İsmail Kartal, son oynanan Fatih Karagümrük maçı 11’inden 3 değişikliğe giderek, stoper bölgesinde Serdar Aziz ile Çağlar Söyüncü’nün yerine Rodrigo Becao ve Alexander Djiku’ya görev verdi. Lig maçında kart cezası bulunan Sebastian Szymanski de bugün Rade Krunic’in yerine şans buldu. Takımda sakatlık yaşayan birçok oyuncu tedavi ve bireysel antrenmanlarının ardından bugünkü kadroda yer alırken, menüsküs ameliyatı olan Jayden Oosterwolde tek eksik olarak bulunuyor. 32 maç sonra Becao - Djiku ikilisi Sezon başında Fenerbahçe’nin Süper Lig ve Avrupa Konferans Ligi’nde yakaladığı galibiyet serisinde önemli rol oynayan ve stoperde iyi bir ikili oluşturan Rodrigo Becao ile Alexander Djiku, yaşadıkları sakatlıkların ardından uzun süre sonra ilk kez birlikte sahada yer aldı. İkili son olarak 26 Ekim’de oynanan Ludogorets Razgrad müsabakasında sarı-lacivertli takımın defans hattında yer almıştı. Teknik Direktör Kartal, 32 maç sonra bu ikiliye aynı anda görev verdi. Ganalı stoper Djiku bu sezon Süper Lig’de 20, Avrupa kupalarında 11 maça çıkarken; Brezilyalı Becao ise ligde 11, Avrupa kupalarında 6 karşılaşmada forma giydi. Joshua King 72 gün sonra kadroda Sakatlığı nedeniyle uzun süre takımdan ayrı kalan Joshua King, Olympiakos mücadelesi kadrosunda yer aldı. Sarı-lacivertli formayla son olarak 7 Şubat’ta oynanan Ziraat Türkiye Kupası Son 16 Turu maçı olan Gaziantep FK’ya karşı oynadı. Tedavisinin ardından bireysel çalışmalarına geçtiğimiz haftalarda başlayan King, bu sezon 12 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası, 9 da Avrupa Konferans Ligi maçında görev aldı. İsmail Kartal, Olympiakos karşısına şu 11 ile çıktı: "Dominik Livakovic, Bright Osayi-Samuel, Rodrigo Becao, Alexander Djiku, Ferdi Kadıoğlu, İsmail Yüksek, Fred, İrfan Can Kahveci, Sebastian Szymanski, Dusan Tadic ve Edin Dzeko." Sarı-lacivertlilerde Doğukan Demir, İrfan Can Eğribayat, Çağlar Söyüncü, Leonardo Bonucci, Mert Hakan Yandaş, Ryan Kent, Miha Zajc, Rade Krunic, Zeki Dursun, Joshua King, Cengiz Ünder, Michy Batshuayi ise yedek bekledi. Taraftarlardan yoğun ilgi Bu sezon tribünleri doldurarak takımlarının arkasında itici güç olan sarı-lacivertli taraftarlar, Avrupa Konferans Ligi maçında da tribünleri tamamen doldurdu. Taraftarlar yaptıkları tezahüratlarla Fenerbahçeli futbolcuları maça hazırladı. Seremoni öncesi Maraton alt tribününde Türk bayrakları dalgalandırılırken, stat hoparlöründen de 10. Yıl Marşı çalındı.