ASAYİŞ - 07 Aralık 2017 Perşembe 04:40

İzmir’deki ‘askeri casusluk kumpas’ davası devam ediyor

A
A
A
İzmir’deki ‘askeri casusluk kumpas’ davası devam ediyor

İzmir’deki ‘askeri casusluk kumpas’ soruşturması kapsamında, FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki yapılanmasına ilişkin usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılması kapsamında 48’i tutuklu, 23’ü firari 102 sanığın yargılandığı davaya devam ediliyor.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü ‘İzmir’deki askeri casusluk soruşturması’ kapsamında, usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik farklı zamanlarda düzenlenen operasyonlarda, aralarında Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce ve bazı rütbeli askerlerin de bulunduğu çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Soruşturmada hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü elebaşı Fethullah Gülen de yer aldı.

Hazırlanan iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fethullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen ve Naci Tosun’nun da bulunduğu 48’i tutuklu, 23’ü firari 102 sanık hakkında “silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği” suçlamaları yer aldı. Öte yandan, 357 kişi hakkında “askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” suçlamasıyla açılan davada yargılanmaların ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel’in de bulunduğu 98 müşteki yer aldı.

Sanıkların savunmalarıyla devam etti

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde geçtiğimiz Çarşamba günü başlayan ve haftada iki gün olmak üzere 12 Ocak’a kadar sürecek ikinci celsesi görülen davaya tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları katıldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alınan duruşmada, hakkındaki tanık beyanı, ByLock kullandığı, himmet topladığı ve Bank Asya hesabındaki para artışı olduğu ileri sürülen tutuklu sanık makine mühendisi Ekrem Sarbat savunma yaptı. Hakkında ifade veren tanık B.G. ile aynı okulda okuduklarını, B.G.’nin kendini kurtarmak adına itirafçı olduğunu ve kendisine iftira attığını ileri süren sanık Ekrem Sarbat, “ByLock 2013 yılı ile Ocak 2016'ya kadar sanal mağazalardan indirilebilecek bir program. Böyle bir program indirdiğimi hatırlamıyorum. İçerikler geldiğinde kullanmadığım ortaya çıkacaktır. Bank Asya’daki işlemlerim rutin bankacılık işlemleri. Talimatla para yatırmadım” dedi.

Duruşmaya yaklaşık 17 ay önce “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklanarak yargılanan ve KHK ile ihraç edilen eski Hava Pilot Kurmay Albay Güngör Özer’in savunması ile devam edildi. Hakkında oluşturulan iddianamenin somut delillere dayanmadığını ileri süren sanık Özer, maddi deliller olmadan üzerine suçlamalar atıldığını ve örgütle hiçbir bağlantısı olmadığını söyledi. 17 aydır tutuklu olduğunu belirten sanık Özer, “ByLock'um yok, Bank Asya'da hesabım yok. Cep telefonumda örgütle ilgili herhangi bir belge yok. Ben örgütün okullarında okumadım, yurtlarında kalmadım. Çocuklarım da devlet okulunda okudu. Darbe gecesi Özdere askeri kampında tatildeydim. Tatilim 6 Temmuz'da başladı 22 Temmuz'da bitti. Hakkımda sadece bir gizli tanık ve 2 müşteki beyanı var” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya öğle arası vererek öğleden sonra devam edileceğini bildirdi. 

Atakan Şen
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.