SPOR - 20 Mayıs 2018 Pazar 12:31

Jeoa Pereira 8 yıl aradan sonra golle tanıştı

A
A
A
Jeoa Pereira 8 yıl aradan sonra golle tanıştı

Trabzonspor’un Portekizli oyuncusu Jeoa Pereira, 8 yıllık aradan sonra golle tanıştı.

Spor Toto Süper Ligin son haftasında Kardemir Karabükspor’u evinde 3-0 mağlup eden Trabzonspor’da, savunma oyuncusu Jeoa Pereira attığı 2 golle alınan galibiyette önemli pay sahibi oldu. Geçtiğimiz sezonun devre arasında bordo-mavili takıma transfer olan Portekizli oyuncu Trabzonspor formasıyla Süper Lig kariyerinde ilk kez golle tanışırken, oyuncunun farklı bir istatistiği de ortaya çıktı. Pereira’nın 8 yıllık bir aradan sonra ilk kez golle tanıştı. 

Futbolculuk kariyerinde Portekiz Premier Lig’de Benfica (5 gol), Gil Vicente, Sporting Braga (2 gol) ve Sporting Lisbon (6 gol) takımlarında forma giyen oyuncu İspanya Premier Lig’de ise Valencia takımında forma giydi. Almanya Bundesliga’da ise Hannover takımında kısa bir süre kalan oyuncu ülkesi Portekiz’e döndükten sonra Sporting Lisbon’dan Trabzonspor’a 2016-17 sezonunun devre arasında transfer oldu. Bordo-mavili takımda Spor Toto Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası olmak üzere 52 resmi maçta forma giyen Pereira 48 Süper Lig maçının 46’sında ilk on birde sahaya çıktı. Sezonun son maçı olan Kardemir Karabükspor maçında attığı gollerle ilk kez Trabzonspor formasıyla golle tanıştı.

Futbolculuk kariyerinde 8 yıllık bir aradan sonra golle tanıştı 

Portekizli oyuncu profesyonel futbol yaşantısında kulüp bazında Avrupa, Lig ve Kupa maçlarında 438 maçta forma giydi. 15 gol atan oyuncu futbolculuk yaşantısında e son golünü ise 4 Eylül 2010’da Beira-Mar ile Sporting Lisbon arasında oynanan ve 1-1 biten karşılaşmada atmıştı. Oyuncu sez konusu dönemin ardından geçen 8 yıllık sürede golle tanışamamıştı. Pereira 2 Bin 811 gün sonra Spor Toto Süper Lig’de Trabzonspor'un evinde Kardemir Karabükspor’u 3-0 mağlup ettiği karşılaşmada attığı gollerle takımını galibiyete taşırken, kariyerinde ise uzun süredir devam eden gol hasretine son verdi.  

Gökmen Şahin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.