EKONOMİ - 28 Mayıs 2017 Pazar 14:09

Juniokids’e Avrupa’dan ‘Bronz’ etiket ödülü

A
A
A
Juniokids’e Avrupa’dan ‘Bronz’ etiket ödülü

Rekabet öncesi firmaların ihracatlarını artırmaya dönük olarak kümelenme faaliyetlerini hayata geçiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) çalışmaları Avrupa tarafından da tescillendi. Bebe çocuk konfeksiyonu sektöründeki ‘Juniokids’ markasına Avrupa Komisyonu Avrupa Küme Analizleri Sekretaryası tarafından ‘Küme Mükemmeliyeti Bronz Etiketi’ ödülü verildi.

Bebe çocuk konfeksiyonu sektöründe ‘Juniokids’ kurumsal markası adı altında Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projeleri (Ur-Ge) yürüten kümelenme grubunun ortaya koyduğu performans, Avrupa Küme Analizleri Sekretaryası tarafından ‘Bronz’ etiketle ödüllendirildi. Bebe çocuk konfeksiyonu sektöründe Türkiye’deki üretimin yüzde 80’ini karşılayan Bursalı firmalar, küresel rekabette bir adım öne geçmek için BTSO çatısı altında kümelenme grubunda bir araya geldi. Kümelenme çalışmaları kapsamında geliştirilen projeler sonucunda kümelenme grubu Ekonomi Bakanlığından Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi (Ur-Ge) desteği almaya hak kazandı. 34 firmanın katılımıyla hayata geçen Ur-Ge projesinde yakalanan başarının ardından sektördeki ikinci Ur-Ge projesi de 39 firmanın bir araya gelmesiyle oluşturuldu. 11 eğitim, Güney Afrika, ABD ve Fas gibi 6 ayrı yurt dışı pazarlama faaliyeti, 4 ayrı alım heyeti organizasyonuna imza atan projeye katılan firmalar, ihracatlarında yüzde 116’lık bir artış yakaladı. ‘Juniokids’ kurumsal markası altında sağlanan bu başarı Avrupa’dan da ödüle layık görüldü. Avrupa’daki 350’den fazla kümenin faaliyetlerini, yapılarını ve yönetim analizlerini inceleyen Avrupa Birliğince Türkiye’de akredite edilen uzmanlar, Juniokids’e ‘Küme Mükemmeliyeti Bronz Etiketi’ ödülünü verdi. Bursalı firmaların bu başarısı Avrupa Komisyonunun Avrupa Küme Analizleri Sekretaryası (European Secretariat for Cluster Analysis-ESCA) tarafından verildi.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörünün ortak çalışması olan Juniokids markasının sektörün dünyaya açılmasını sağladığını vurguladı. BTSO’nun bebe çocuk konfeksiyonu sektöründe hayata geçirdiği kümelenme grubunun sadece Türkiye’ye değil, Avrupa’ya da rol model olduğunu ifade eden Burkay, Ekonomi Bakanlığının da destekleriyle yurt dışında düzenlenen alım heyeti ve fuar ziyaretleri sayesinde Bursalı firmaların dünya arenasındaki bilinilirliğini artırdığını kaydetti. Ur-Ge çalışmalarının firmaların ihracatçı kimliğini güçlendirdiğini anlatan Burkay, “Bursa’da geçtiğimiz sene başladığımız Junioshow Fuarı, bu kümemizin ortak kararı ile hayata geçti. Alım heyeti programlarımız, eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile sektörümüzün dış ticaret hacmini artırmayı başardık. Geçtiğimiz sene Ur-Ge firmalarımız ihracatlarını yüzde 116 artırmıştı. Bu başarının bu sene de artacağına inanıyorum. Kümelenmemizin aldığı bu ödül firmalarımıza büyük moral verecek. Bu başarının asıl mimarı olan üyelerimize gösterdikleri performanstan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ise, Türkiye ekonomisinin ihracat odaklı büyümesi ve firmaların ‘ihracatçı’ kimliğine güç katma gayretinde olduklarını söyledi. Şimdiye kadar 10 Ur-Ge projesini hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını dile getiren İsmail Kuş, “Bebe ve çocuk üretiminde Türkiye’nin üretim üssü olan Bursamızda sektörümüzün elde ettiği bu başarı çok önemli. 5-8 Temmuz tarihinde düzenleyeceğimiz Junioshow Fuarı ve alım heyeti organizasyonumuz da sektörümüzün ihracatına destek olacaktır” dedi.

Bu ödülle kümelere özel açılan AB proje çağrılarına başvurular yapılabilecek ve yüzde 75 ile yüzde 100 arası desteklerden faydalanabilecek. Ur-Ge üyeleri, Avrupa’daki diğer kümelerle ortak projeler de yürütebilecek. Kümenin uluslararasılaşması için ilk adım olan bu ödül, aynı zamanda Juniokids markasının tanıtımına da büyük katkı sağlayacak. Ayrıca Juniokids aldığı ‘Bronz’ etiket ünvanı ile Türkiye’de bu etikete sahip iki kurumdan birisi oldu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.