GÜNDEM - 02 Eylül 2017 Cumartesi 10:28

Kadın mahkumlar cezaevinde meslek öğreniyor

A
A
A
Kadın mahkumlar cezaevinde meslek öğreniyor

Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumundaki tekstil atölyesinde çalışan kadın mahkumlar hem meslek öğreniyor hem de sosyal hayata yeniden kazandırılıyor.

Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan kadın hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması ve meslek edinmeleri amacıyla, kamu ile özel sektör işbirliği kapsamında 2014 yılında tekstil atölyesi kuruldu. Yaklaşık 50 kadın mahkum sabah mesai saatinin başlamasıyla birlikte atölyede çalışmaya başlıyor. Atölyede çalışan kadınlar burada hem meslek öğreniyor hem de sosyal hayata yeniden kazandırılıyor. Adalet Bakanlığı çalışmalarına karşılık kadınlara belli bir ücret öderken, sigortalarını da yapıyor.

Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Zeki Yıldırım, kadınlara atölyede meslek öğrettiklerini belirterek, "Burada yaklaşık 40-50 civarın hükümlü çalışmaktadır. Biz burada sadece iş ve işçilik ücreti alıyoruz. Buradaki çalışan insanlar mutlu, iş öğreniyor, meslek öğreniyor. Belgelerini alıyorlar. Daha sonra tabi hayata döndüklerinde buraya bom boş gelen insanlar meslek sahibi olarak piyasada çalışıyorlar. İş bulmak imkanları daha da geniş oluyor. Dolayısıyla buranın faydalı bir hizmet olduğunu düşünüyoruz. Bakanlığın belirlediği bir ücreti alıyorlar cep harçlığı şeklinde de olsa o ücreti kendilerine takdim ediyoruz. Cep harçlıklarını çıkarıyorlar. Sigortaları yapılıyor. Sosyal hayata bir dönüşüm burası hiçbir mesleği olmayan insanlar buraya geldiklerinde burada mesleği öğreniyor. Makineyi, dikiş dikmeyi, kesmeyi öğreniyor. Eline belgeyi alıp tekrar sosyal hayata kendi özel hayatlarında iş bulmuş, meslek sahibi olarak da hayata dönüyorlar. Bir geçiş noktası olarak burayı tamamlıyoruz" dedi.

"Cezaevine atölye açacağım" 

Atölyede çalışan ve 12 yıldır cezaevinde bulunan Rasime Bozkurt ise "Burada tekstilde çalışıyoruz. Dikiş yapıyoruz. Ustamız ne gerektirse onu dikiyoruz. Cezaevi koşulları bize çok şey kazandırdı. Susmayı, sabrı, kuralları kazandırdı. Belki dışarıda agresiftik, belki sinirliydik. 12 yıldır yatmaktayım. Buradan çıktıktan sonra cezaevine atölye açmayı düşünüyorum. Çünkü mahkumlara iş vermeyi düşünüyorum" diye konuştu. 

Uğur Yiğit - Veysel Korkmaz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir