GÜNDEM - 23 Ocak 2017 Pazartesi 11:22

Kadın tespih ustası erkeklerin tahtını sallıyor

A
A
A
Kadın tespih ustası erkeklerin tahtını sallıyor

Diyarbakırlı 26 yaşındaki Taha Enuştekin, Türkiye’de tespih imalatı yapan 4 kadından biri. 5 yıl önce çırakken başladığı tespih işinde kendi imalathanesini açarak erkeklerin tahtını sallamayı başaran Enuştekin’in en büyük hayali dünyaya açılmak.

Taha Enuştekin, maddi imkansızlıklar çeken ailesinin geçimine katkıda bulunmak için küçük yaşlardan itibaren çeşitli yerlerde çalışmak zorunda kaldı. Evde boş oturmaktansa çalışmayla huzur bulan Enuştekin, 5 yıl önce arkadaşının yönlendirmesi ile bir tespih dükkanında işe başladı. İşe başlarken, kadın olduğu için erkeklerin "bu işi yapamaz" sözleri ile sık sık karşı karşıya kalan Enuştekin, bir hafta gibi kısa bir sürede işin püf noktalarını kapmayı başardı. Elinin yatkınlığı nedeni ile tespih yapımına merak salan Enuştekin, azminin karşılığını 1 ayın sonunda ‘usta’ sıfatını kazanarak aldı. Yaklaşık 2 yıl boyunca iş yerinde tespih yapıp işinin ehli olan Enuştekin, çalıştığı yerde yaşadığı sorunlar nedeni ile işi bırakmak zorunda kaldı. Kısa bir süre hiçbir işte çalışmayan, içinde tespih aşkı günden güne büyüyen Enuştekin, kendisine ait bir iş yeri açmayı kafasına koydu.

9 bin liraya tespih imalathanesini açtı
İşten çıktığında alacaklarını tahsil edemediği için elinde hiç parası bulunmayan Enuştekin, çevresinden borç ettiği 9 bin lirayla küçük bir dükkan tutup içine de tespih imalatı için gerekli malzemeleri yerleştirdi. Etrafta bulduğu hemen her objeyi tespihe çevirmeyi başaran Enuştekin, çevredeki vatandaşlar tarafından kısa sürede fark edildi. İlk başlarda dükkana gelen erkeklerin "ustan nerede" nitelemesi ile karşılaşan "usta benim" deyince de erkeklerin şaşkın bakışları arasında işini yapmaya çalışan Enuştekin’in en büyük hayali, Diyarbakır ve Türkiye’nin adını dünyaya duyurmak.

Çıraklıktan ustalığa
Tespih imalatı ile ilgili İHA muhabirine konuşan Enuştekin, yaklaşık 5 yıl önce bu işe başladığını şu an tespih imalatı yaptığını söyledi. 5 yıl önce iş aradığı bir sırada arkadaşının tavsiyesi ile tespih işine başladığını belirten Enuştekin, “Bu işe başlamamda bir arkadaşım aracı oldu, gittim konuştum bir hafta deneme sürecine alındım. Memnun kalmaları halinde devam edeceklerini belirttiler ve böylece tespih sektörüne girmiş oldum. İlk gittiğimde tespih işinin sadece erkek işi olduğunu söylediler. Bir bayanın elinin yatkın olabileceğini akıllarından geçirmemişlerdi. Elimin yatkınlığı ve yaptığım işten dolayı artık devam etme kararı aldılar. Ustalığı almam çok kısa bir zamanda oldu. Yaptığım her işten memnun kalınıyordu ve bir ayın sonunda artık usta olmuştum. Oradan ayrıldıktan sonra içeride kalan alacaklarımı alamadım. İmalathaneyi açmamdaki en büyük etken şuydu, artık belli bir süreden sonra kimsenin emrinin altında çalışamazsınız. Kendi işinizi, elinizde bir meslek varsa, onu rahatlıkla yapabiliyorsanız bence peşini bırakmamalısınız ve devam etmelisiniz, bende öyle yaptım” dedi.

“En çok karşılaştığım soru ustan nerede”
Kendi imalathanesi açtığında çevresinden 9 bin lira borç aldığını belirten Enuştekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burayı açtığım zaman çevremde borç aldım, 9 bin liraya yakın borçla bu işyerini açtım. Evli değilim ailemle birlikte yaşıyorum. Buradan kazandığımla 5 kişilik aileme bakıyorum. Çevreden aldığım tepkiler inanılmaz güzel. Kapıdan girildiği zaman, bayan olduğumu gördüklerinde hemen ustan nerede diye soruyorlardı şaşırarak, usta benim dediğim zaman şaşkınlıkları daha çok artıyor. Buraya gelip, kapıdan içeri girip geri dönen hiçbir müşterim olmadı bayan olduğum için. Burada gelen siparişleri yapıyorum. Malzemelerin çoğu dışarıdan geliyor. Sadece tespih imalatı yapmıyoruz, tespih bakımları ve onarımını da gerçekleştiriyoruz. Benim kendim aldığım malzemelerden yaptığım bir tespihi 3 bin 400 liraya satmışlığım var. Değerli olan her malzemeyi biz burada tespih olarak satabiliyoruz. Baston sapı olsun, bayanların daha önceden kullandıkları kolyeler olsun, şemsiye sapı, kül tablaları olsun aksesuar olarak kullanılan her objeyi biz burada tespihe çeviriyoruz. Kadınlara çağrım var, biz tek başımıza bir bireyiz. Hiç kimseye minnet etmeden kendi ayaklarımızın üzerinde durabiliriz. En çok tercih edilen tespih türü damladır. Damla sağlığa iyi geliyor, kehribar sadece damlaya özgüdür. Çam reçinesinden oluşuyor, yıllarca toprak altında kaldıktan sonra gün yüzüne çıkarılıyor. Türkiye’de bu işi yapan benim bildiğim 4 kişi var.”
Mustafa danış isimli müşteri ise, “Tespihimin ipini değiştirmek için geldim. İlk başta karşımda bir kadın gördüğüm için şaşırmadım desem yalan olur. Çalışırken görünce usta olduğunu anladım yapabileceğini anladım ve tespihimi güvenle kendisine teslim ettim” diye konuştu.

Aydın Yorat

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.