KENT HABERLERİ - 07 Mart 2014 Cuma 19:36

Kadıoğlu, Trakyalılar ile kahvehane toplantısına katıldı

A
A
A
Kadıoğlu, Trakyalılar ile kahvehane toplantısına katıldı

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, ilçede yaşayan Edirne’den Karsa tüm vatandaşların toplantılarına katılmaya devam ediyor.

Başkan Kadıoğlu önceki gün Trakyalı vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Saadetdere Mahallesi'nde kahvehane toplantısına katıldı. Toplantıya AK Parti Esenyurt İlçe Başkanı Şenay Değer, Belediye Başkan Danışmanı Engin Karaboz ve çok sayıda Trakyalı vatandaş katıldı.
Esenyurt ’un en eski mahallelerinden birinin Saadetdere Mahallesi olduğunu ve bu mahallede Trakyalı vatandaşların yoğun olarak yaşadığını belirten Başkan Kadıoğlu, “Bu mahallemiz Esenyurt ‘un en eski mahallesidir.

Bu sebeple ilçenin dünden bugüne nasıl değiştiğini en iyi sizler bilirsiniz. 2004 yılında belediye yönetimini devraldığımız zaman bu insanlar sağlık, eğitim, spor, nüfus, bankalar gibi hizmetleri çevremizdeki ilçelere giderek çözüyorlardı. Artık Esenyurtluların hizmet için dışarıya gitmesine gerek kalmadı. Bütçesiyle Türkiye’nin ikinci büyük ilçesi olma özelliğini alan Esenyurt’ta 40 yıllık hizmeti milletimize 10 yılda getirdik. Bir sonraki 5 yıllık dönemde yine hız kesmeden bu hizmetlerimizin devam edeceğine emin olabilirsiniz” dedi.Başkan Kadıoğlu konuşması sonrasında Trakyalı vatandaşların taleplerini dinleyerek sorularını cevapladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.