GÜNDEM - 23 Temmuz 2014 Çarşamba 23:27

Kadir Gecesi’nde Gazze unutulmadı

A
A
A
Kadir Gecesi’nde Gazze unutulmadı

Ramazan ayının 27. gecesinde idrak edilen "Bin aydan daha hayırlı" olan Kadir gecesi nedeniyle vatandaşlar camileri doldurdu. Camilere akın eden vatandaşlar dualarında Gazze’yi unutmadı.

Ramazan ayının 27. gecesinde idrak edilen "Bin aydan daha hayırlı" olan Kadir gecesi nedeniyle vatandaşlar camileri doldurdu. Camilere akın eden vatandaşlar dualarında Gazze’yi unutmadı.

SULTANAHMET CAMİ

Ramazan ayında hemen her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Sultanahmet’e büyük bir coşkuyla kutlandı. Camii içerisinde yer kalmayınca vatandaşlar cami avlusunda ve çimler üzerinde namazlarını kıldı.
Kuran’ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece olarak Ramazan ayının 27. gününde kutlanan Kadir Gecesi’nde dolayısıyla Sultanahmet Cami'nin akın eden binlerce kişi teravih namazını burada kıldı. Camiyi hınca hınç dolduran vatandaşlar camii avlusunda izdihama yol açtı. Vatandaşlar tıklım tıklım dolan camiinin avlusun ve çevredeki alan üzerinde namazlarını kıldılar.

Kuran-ı Kerim okuyan ve dua eden vatandaşlar, geç saatlere kadar ibadetlerini sürdürdü.
Sultanahmet Camii’ne gelen bir vatandaş, “Çok mutluyuz, Özbekistan’dan geliyorum. Burası çok güzel bir yer. Sultanahmet camiinde geçirmek için geldik” derken başka bir vatandaş ise “Hep beraber çok güzel toplu dua etmek çok güzel. Allah herkesin niyetini duasını kabul etsin” dedi. 

EDİRNE SELİMİYE CAMİ

Edirne Selimiye Camii, bin aydan hayırlı Kadir Gecesi'nde, başta Edirneliler olmak üzere çeşitli illerden gelen Müslümanlarla doldu taştı.

Edirneli vatandaşlar Kadir Gecesi nedeniyle Selimiye Camisi'ne akın etti. Edirne Selimiye Camii, başta Edirneliler olmak üzere, çeşitli illerden gelen Müslümanların akınına uğradı. Orucunu açanlar camilere akın etmeye başladı. Özellikle Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii çok sayıda vatandaşı ağırladı.
İstanbul Bayrampaşa’dan, Kadir Gecesi münasebetiyle Selimiye Camii’ne geldiğini belirten polis eşi Mübera İdil, “Allah, herkesin duasını kabul etsin. Bu akşam burada çok izdiham var, çok kalabalık. Allah’ım bu mübarek günde herkesin günahlarını affetsin. Hayırlı ramazanlar, hayırlı bayramlar dilesin. Rabbim bizlere sağlıklı uzun ömürler versin. Nice kandillere, ramazanlara ulaştırsın” dedi.

Antalya’dan gelen bir diğer kadın ziyaretçi Türkan Abay ise Edirne’yi ve Selimiye Camii’ni daha önce hiç görmediğini ve merak ettiği için özellikle Kadir Gecesi geldiğini belirterek, “Bu mübarek gecede Rabbim herkesin dualarını kabul etsin. Herkesi korusun. İnsanların, işleri rast gitsin. Milletimize hayırlı günler nasip etsin. Selimiye Camii, bu akşam çok kalabalık olduğu için içeride oturacak yer bulamadık o yüzden dışarıya geçtik” diye konuştu.

Semaya açılan eller, ibadet edenler, gecenin geç saatlerine kadar dua ettiler. Cami bahçesinde aileleriyle oturanlar, kuran okuyanlar, Kadir Gecesi'nde bol bol dua ettiler. Ortalama 20 bin kişinin namaz kıldığı Selimiye Camii'nde yer bulamayanlar, kartonların üzerinde, kendi giysilerini yere koyarak, dışarıda namaz kıldılar. 

ANKARA

Başkentliler, Kadir Gecesi’nde camilere akın etti. Müslümanlar, geceyi namaz kılıp, dua ederek geçirdi.
Ankara’da Kadir Gecesi’nde camileri dolduran Müslümanlar, geceyi ibadet ederek geçirdi. Başkent’teki birçok camide yer kalmadı. Müslümanlar, teravih namazlarını cami avlularında kılmak zorunda kaldı.

Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde geceyi namaz kılıp, dua ederek geçiren Müslümanlar; başta Filistin, Suriye ve Irak üzere, dünyanın çeşitli yerlerinde uğradıkları saldırılar sonucu hayatlarını kaybeden Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı. Vatandaşlar, Kadir Gecesi’nde Hacı Bayram-ı Veli Cami gibi tarihi bir camide geçirmekten dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi.  

SAKARYA

Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ve ‘bin aydan hayırlı’ olarak kabul edilen Kadir Gecesi, Sakarya’da coşkuyla idrak edildi.

Sakarya’da şehrin en eski camilerinden biri olan Orhan Camii, Kadir Gecesi’nde doldu taştı. Kılınan teravih namazında Filistin’de yaşanan katliamın durması ile dünyada barış ve huzurun hakim olması adına dualar edildi. Namaz sonrası Orhan Camii’ne getirilen Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (SAV)’in sakal-ı şerifi cemaate sergilendi. Duygusal dakikaların yaşandığı sergileme sırasında camiyi dolduran cemaat, sakal-ı şerife dokunabilmek için birbiriyle yarıştı.

Kılınan teravih namazı sonrası gecenin önemi hakkında konuşan Adapazarı İlçe Müftüsü Sait Emin Arvas, “Bu mübarek gecede biz müminler olarak coşku içerisindeyiz. Bu gecenin bereketine, feyzine İslam alemi olarak insanlık alemi olarak çok muhtacız. Sevginin, saygının, barışın, esenliğin adresi İslam’dır, Kur’an’dır, Hz. Muhammet (SAV)’in yoludur. İşte bu gece, işte bu rahmet deryası bize bu hakikati ifade ediyor. Elbette ki Gazze’yi unutmayız, Suriye’yi, Mısır’ı unutmayız. Dua ediyoruz, yalvarıyoruz Yarabbi, Kur’an hürmetine, bu coşku, heyecan hürmetine Gazze’de ki Müslüman kardeşlerimize zafer ve kurtuluşlar nasip eyle” şeklinde dua etti.

Öte yandan Anadolu Gençlik Derneği Sakarya Şubesi tarafından Kent Meydanı’nda ‘Filistin için duaya davet’ programı gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilavetlerinin yapıldığı programda, dualar edilerek, Filistin’de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. 

AFYONKARAHİSAR

Tüm yurtta olduğu gibi mübarek Kadir Gecesinde Afyonkarahisar’da da camiler dolup taşarken, semaye ellerin açıldığı ve bol bol duaların edildiği gecede, cemaat Filistin ve dünyanın farklı noktalarında acı çeken Müslümanların sıkıntılarının son bulması içinde dua etti.

Mübarek Kadir Gecesinde kentte camiler dolup taşarken, kadın, erkek, genç, yaşlı camilere akın etti. Teravih namazının ardından cemaatin bir kısmı camilerden ayrılmazken, gece geç saatlere kadar camilerde namaz kılarak dua ettiler. Kadir Gecesinde cemaat Filistin ve dünyanın birçok noktasından özellikle savaşlardan dolayı acı çeken ve katliama uğrayan Müslümanlar içinde dua ettiler.

Camiye gelen cemaat arasından yer alan AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, Kadir Gecesinin tüm Müslüman alemine ve Türk milletine hayırlara vesile olmasını diledi. Gazze’de, Mayanmar’da, Irak’tze’a ve Suriye’de Müslümanalrın katledildiğini hatırlatan Başkan Yurdunuseven, “Özelliklede Gazze’de İsrail terör devleti terörizm uyguluyor. Biz bu gecenin inşallah hayrına ve hürmetine Allah’tan Gazze’de Müslüman kardeşlerimize yardım etmesini, İsrail devletini Kahhar sıfatı ile kahretmesini istiyoruz. İnşallah bu gecenin hürmetini dualarımız kabul olur. Tüm Müslüman halkları zulüm gören mazlum halkaların kurtuluşuna vesile olur. Bu yüzden bu gece duamız bu olacak” dedi. 

SİVAS

Sivas’ta bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi nedeniyle vatandaşlar camilere akın etti.
Kuran-ı Kerim’in indirildiği ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi dolayısıyla Sivas’taki Ulu Cami, Paşa Cami ve Meydan Cami başta üzere tüm camiler doldu. Camilere akın eden vatandaşlar geceyi ibadet ile geçirdi.
Tarihi Ulu Cami’ni teravih namazı için gelen vatandaşlar camide yer bulamayınca çocuk parkı, cadde ve sokaklarda saf tutarak yerlere serdikleri sedirler, kilimler, elbiselerle namaz kıldı. Namaz sonrası eller hep birlikte semaya yükselirken af ve mağfiret için dualar edildi.
Teravih namazı sonrası Paşa Cami’nde bulunan Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı. Sakal’ı Şerif’e dokunmak isteyen vatandaşlar duygusal anlar yaşadı. Toplu halde okunan salavatlar eşlinde vatandaşlar Sakal-ı Şerif’e dokunmanın heyecanını yaşadı.

Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı bir ay olduğunu söyleyen camiye gelen vatandaşlardan Hikmet Kuru, “Bugün Kadir Gecesi gerçekten çok mübarek bir gün, bugün Paşa Cami’sinde teravih namazımızı idrak ettik. Şuanda Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerif var yani bugün camiler doldu taştı. Gerçekten insanlar bu manevi iklimde, manevi havada sıcak olmasına rağmen camiyi doldurması gerçekten insanı çok duygulandırıyor. Teravih bitti ama camide hala yoğunluk devam ediyor peygamberimizin Sakal-ı Şerif’ini görmek için insanlar kilometrelerce yol geldi” dedi.

ANTALYA

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Hasan Fehmi Boztepe Camii’nde bahçesinde verilen iftarın ardından vatandaşlar cami şadırvanından akan şerbetten doya doya içti.
Manavgat Hasan Fehmi Boztepe Camii’nde 3 yıl önce başlatılan bir gelenek bu yılda devam ettirildi. Kadir Gecesi münasebetiyle Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin organizasyonunda Manavgat Aşçılar Derneği tarafından cami bahçesinde 2 bin 500 kişiye iftar yemeği ikramı yapılırken, iftarın ardından cami şadırvanından şerbet akmaya başladı. Vatandaşlar şadırvanın musluklarından akan şerbeti doya doya içerken bazı vatandaşlar şişelere doldurarak evine götürdü.

3 yıldır iftar etkinliği düzenlediklerini belirten Hasan Fehmi Boztepe Camii Yaptırma ve Yaşatma Dernek Başkanı İhsan Özdemir, “İftarın ardından Manavgat'a has kendimize özgü Osmanlı şerbeti imal ettik. Bunu iftardan sonra vatandaşlara ikram ediyoruz. Yılda 3 ton Osmanlı Şerbeti halkımıza gece 02:00'ye kadar caminin şadırvanından, 12 tane musluktan şerbet akıtıyoruz. Bu anlamlı gecedeki etkinliğimize Manavgat'ta ki hayırseverler b canı gönülden destek veriyorlar. Ben onlara buradan çok teşekkür ediyorum. Allah onlara hayırlı kazançlar versin” dedi.

Mübarek Ramazan ayında dernek olarak ellerinden geldiği kadar yoksulların yanında olmaya gayret gösterdiklerini belirten MAD Başkanı İsmail Karataş, "Hayır işlerini severek yapıyoruz. Tabii ki bu sponsor arkadaşlarımın, dostlarımızın yardım ve destekleri ile gerçekleştiriyoruz. Ben bu işten çok mutluluk duyuyorum. Bu gün yapmış olduğumuz 2 bin 500 kişilik iftar yemeğinde mübarek akşamda arkadaşlarımızla beraber çalışmaktan onur gurur duydum. İnşallah benim gibi bundan sonra ki arkadaşlarımda yapmaya devam ederler ve aynısını yaparlar. Biz Manavgat'ta artık sadece eğitim ile değil bilgi paylaşımımızla, böyle hayır işleriyle, böyle güzellikler içerisinde bulunmaktan gurur duyuyorum" dedi.

DİYARBAKIR

Diyarbakırlı vatandaşlar "Bin aydan daha hayırlı" olan Kadir Gecesi münasebetiyle tarihi Ulu Cami’ye akın etti.
Kadir Gecesi'nde Diyarbakır’daki camiler doldu taştı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı gecede, Tarihi Ulu Cami başta olmak üzere kentteki birçok Cami’de kendileri ile birlikte getirdikleri yiyeceklerle orucunu açtıktan sonra teravih namazını kıldı. Ellerini semaya kaldıran vatandaşlar dua etti.
Tarihi Ulu Cami’ye gelen vatandaşlardan İrem Cengiz, Sakallı şerif-i ile Hırkay-ı şerif’i görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Mehmet Kılıç ise, bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu söyleyerek, “Kadir Gecesini tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Özellikle Gazze’de olan Müslüman kardeşlerimizin Allah yardımcısı olsun. İftarımızı açtıktan sonra aile ve çocuklarımızla beraber gelip burada dua ettik Rabbim hepimizin duasını kabul etsin” dedi.
Namaz sonrası Tarihi Ulu Cami’de oturan vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahiler dinledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konya’da suç ve suçlu ile mücadele kararlılıkla devam ediyor Konya’nın Ereğli ilçesinde, huzurun ve düzenin muhafazasına yönelik çalışmaların değerlendirildiği güvenlik toplantısı yapıldı. Konya Valisi Vahdettin Özkan, her türlü suç ve suçlu ile mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini söyledi. “Huzur Şehri Konya” sloganıyla suç ile mücadele il genelinde kararlılıkla devam ediyor. Konya Valisi Vahdettin Özkan başkanlığında Ereğli’de güvenlik toplantısı yapıldı. Ereğli Kaymakamlığında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Vahdettin Özkan, uyuşturucu ile mücadele, organize suç örgütlerine yönelik operasyonlar, aranan şahıslara yönelik çalışmalar, düzensiz göç ile mücadele ve terör örgütlerine yönelik mücadele başlıklarında değerlendirmelerde bulundu. Vali Özkan, gençleri ve geleceğimizi zehirleyen uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyonlar ve uyuşturucu ile mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini söyledi. Özkan, Ereğli’de ilk 4 ayda; uyuşturucu ile mücadele kapsamında 163 şahıs hakkında işlem yapılırken, 20 şahsın tutuklandığını, çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildiğini belirtti. Organize suç örgütlerine yönelik operasyonlar kararlılıkla sürüyor Haksız menfaat peşinde suç işleyen, vatandaşların huzuruna kasteden hiçbir yapıya izin verilmeyeceğini belirten Vali Vahdettin Özkan, İçişleri Bakanlığı koordinesinde suç örgütlerine yönelik çalışmaların titizlikle devam ettiğini ifade etti. Özkan, ilçede yapılan operasyonlar sonucu nitelikli yağma, resmi belgede sahtecilik, tefecilik, kasten yaralama, tehdit olaylarına karıştığı tespit edilen 18 şüpheli şahsın cezaevine gönderildiğini söyledi. Aranan şahıslar toplum içinde rahat dolaşamayacak Suç işlemiş, yeni suç işleme potansiyeli olan ve toplumsal huzuru tehdit eden aranan şahısların yakalanmasına yönelik operasyonların devam ettiğine değinen Vali Özkan, “Son 4 ayda değişik suç türlerinden aranan 345 şahıs kolluk kuvvetlerince yakalanarak, adli mercilere sevk edilmiştir. 64 şüpheli şahsın yakalanmasına yönelik çalışmalar titizlikle devam etmektedir” şeklinde konuştu. Düzensiz göç ile mücadelenin etkin bir şekilde devam ettiğini kaydeden Vali Vahdettin Özkan, “Kamu düzeninden taviz vermeyen bir göç yönetimi anlayışı ile düzensiz göçmenlere ve göçmen kaçakçılığı yapan organizatörlere yönelik mücadele etkin bir şekilde devam ediyor. Son zamanlarda da Ereğli’de göçmen kaçakçılığı yapan 1 organizatör gözaltına alındı” dedi. Ülkenin birlik ve bütünlüğüne yönelik her eylemin karşılığını bulacağını, terör örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini kaydeden Vali Özkan, ilçede 2024 yılında terör faaliyetlerine yönelik 8 işlem gerçekleştirildiğini bildirdi. “Her türlü suç ve suçlu ile mücadele kararlılıkla devam edecek” Konya Valisi Vahdettin Özkan, kanunların verdiği yetkiye ve hukukun üstünlüğüne dayanarak, vatandaşların can ve mal güvenliğine tehdit oluşturan her türlü suç ve suçlu ile mücadelenin kararlılıkla devam edeceğine değinerek, “Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için 7/24 esaslı özverili bir çalışma mevcut. ‘Huzur Şehri Konya’ hedefimizin tahakkuku için Ereğli ilçemizde yapılan çalışmaları değerlendirdik, önümüzdeki dönemde de etkin mücadelenin tüm unsurlarıyla devam edeceğini belirtmek isterim” diye konuştu. Vali Vahdettin Özkan başkanlığında düzenlenen toplantıya, Ereğli Kaymakamı Oğuz Cem Murat, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Yavuz, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Bayrak ve İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Fatih Kurt katıldı.
Çorum Çorum’da bu sene vektörel mücadeleye erken başlandı Çorum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri hava sıcaklıklarının artması nedeniyle bu yıl vektörel mücadele çalışmalarına erken başladı. Ekipler, cadde ve sokaklarda ilaçlama çalışması yapıyor. Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Vektörel Mücadele Ekibi bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte karasinekle mücadele çalışmalarına başladı. Belediye Başkan Yardımcısı Zübeyir Tuncel “Çorum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak Vektörel Mücadele çalışmaları şehir merkezinde her yıl Mayıs ayı sonlarında veya Haziran ayı başlarında ULV (soğuk sisleme) cadde ve sokak ilaçlama çalışmaları yapılmaktaydı. Ancak, 2024 yılında kış mevsimin yaşanmaması, yağışsız bir ilkbahar yaşanması sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 7/24 esasına göre çalışma yapan müdürlüğümüzce Vektörlerle mücadele hizmeti kapsamında, halk sağlığını göz önünde tutarak 24 Nisan 2024 tarihinde ULV (soğuk sisleme) cadde ve sokak ilaçlama çalışmaları başlatılmıştır.” dedi. Vatandaşlara da çağrıda bulunan Başkan Yardımcısı Tuncel, “Evsel katı atıklarınızı çöp poşetine koyarak ağzı kapalı bir şekilde çöp konteynırına bırakınız ve konteynır kapaklarını kapalı tutunuz. Evlerinizde ve bahçelerinizde uzun süre çöp bulundurmayınız. Hayvan gübrelerini açıkta bırakmayınız, yığın haline getirip üzerine toprak veya kireçle örtünüz.” şeklinde konuştu