POLİTİKA - 15 Eylül 2017 Cuma 13:35

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan işsizlik rakamlarını değerlendirdi

A
A
A
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bugün açıklanan işsizlik rakamları ile ilgili "İşgücüne katılım oranlarındaki güçlü artış ve yüksek oranda ilave istihdamın sağlanması; ekonomik canlılığın, istihdam oluşturma kapasitesinin ve beklentilerin olumlu yönde devam ettiğini göstermektedir" dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bugün açıklanan işgücü istatistiklerine ilişkin yazılı değerlendirme yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı bir önceki döneme göre sabit kalarak yüzde 10,2 olarak gerçekleştiğini belirten Elvan, "Bu oran piyasa beklentilerini yanıltmış ve beklentilerden daha düşük bir rakam ortaya çıkmıştır. Rakamlar ekonomimizin güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğinin ve istihdam oluşturma kapasitesinin her geçen gün arttığının apaçık bir göstergesidir. Geçen yılın aynı döneminde 390 bin kişilik bir ilave istihdam varken, bu dönemde ilave istihdam 1 milyon kişiyi aşmıştır. Hedefimiz işsizlikte tek haneli rakamları yakalamaktır" dedi.
Mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,2 puan gerilediğini kaydeden Elvan, "Bu gerileme hükümetimizin istihdam politikalarının etkilerini göstermeye devam ettiğini ve önemli oranda mesafe katettiğini göstermektedir. Hükümet olarak ekonomiye yönelik aldığımız önlemler ve attığımız adımlar ile işsizlik önümüzdeki dönemlerde azalışını sürdürecektir. İstihdam teşviklerinin etkisiyle önümüzdeki dönemde istihdam oranında artışların gerçekleşmesi ve bununla birlikte mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranlarının düşmeye devam etmesi beklenmektedir. 2017 yılı Temmuz ayı sanayi üretim endeksi verileri ile Ağustos ayı işsizlik sigortası verileri önümüzdeki dönemde işsizlik oranlarında düşüş olacağını teyit etmektedir.
Ekonomik dinamizminin önemli bir göstergesi olan işgücüne katılım oranlarındaki güçlü artış eğilimi sürmektedir. Nitekim, bir önceki yılın aynı dönemine göre işgücüne katılım oranı 1 puan (1 milyon 176 bin kişi) artarak yüzde 53,4’e yükselmiştir. Özellikle kadınlardaki işgücüne katılım oranındaki (1,1 puan) artış hızlı bir şekilde sürmektedir. İşgücüne katılım oranlarındaki güçlü artış ve yüksek oranda ilave istihdamın sağlanması; ekonomik canlılığın, istihdam oluşturma kapasitesinin ve beklentilerin olumlu yönde devam ettiğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.
Sanayi istihdamında bu dönemde pozitif katkının görülmesi büyümenin kompozisyonuna dair de olumlu işaretler verdiğinin altını çizen Kalkınma Bakanı, sanayi sektöründe istihdamın bir önceki yılın aynı dönemine göre 53 bin kişi artarken, hizmetler sektöründe güçlenen artış eğilimi sürdüğünü, hizmetler sektörü istihdamında (inşaat dâhil) da 819 bin kişilik artış kaydedildiğini açıkladı.
İlk yarısı geride kalan 2017 yılında gerçekleşen verilerle ekonominin beklentilerin üzerinde iyiye gittiğini vurgulayan Elvan, "Özellikle yılın ilk yarısında yakalanan yüksek büyüme performansının yılın ikinci yarısında da devam etmesini bekliyoruz. 2017 yılı için hedefimiz olan yüzde 4,4’lük büyüme rakamının oldukça üzerine çıkacağız. Hem işgücü hem de istihdam artışlarıyla birlikte işsizlik oranlarının hedefimize yakınsıyor olması hükümetimizin büyüme ve istihdam politikalarının etkinliğini göstermektedir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.