SAĞLIK - 16 Ekim 2017 Pazartesi 11:28

Kalp hastalıkları için erken uyarı sistemi

A
A
A
Kalp hastalıkları için erken uyarı sistemi

Kalp hastalıklarını Elektrokardiyografi (EKG) işaretleri üzerinden önceden tespit edebilecek sistem geliştirildi. Sistem sayesinde kalp rahatsızlıkları erken evre belirlenebilecek.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik–Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türker İnce’nin Tampere Teknoloji Üniversitesi İşaret İşleme Bölümünden Prof. Dr. Moncef Gabbouj ve Katar Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Serkan Kıranyaz ile geliştirdiği sistem, mobil cihazlar ya da akıllı bilekliklere eklenebilecek. Böylece sistemle kalp atımlarının seyri izlenebilecek, değişimler anında uyarı verebilecek.
Sağlıklı bir insanın EKG işaretlerini kullanılarak gelecekte olası kalp hastalıklarını tespit edebilecek erken uyarı sistemini işaret işleme ve makine öğrenmesi alanlarında yine kendilerinin önerdikleri yeni teknikleri uygulayarak geliştirdiklerini belirten Doç. Dr. İnce, çalışmanın uluslararası patenti için başvuru yaptıklarını kaydetti. Sistemi anlatan bilimsel çalışmanın akademik dünyada saygın bir nokta olan Nature-Scientific Reports dergisinde yayınlandığını aktaran Doç. Dr. İnce, “Dünya genelinde her yıl 7 milyondan fazla insan kalp hastalıkları sebebiyle yaşamını yitiriyor. Bugünün en ileri teknolojisi EKG monitor ve tanı cihazları kullanılsa bile bazı kalp anormalliklerini ortaya çıktığı anda tespit edebilecek sağlam ve güvenilebilir bir çözüm henüz bulunamadı. Hastalıklar erken evrede belirlendiğinde tedaviler daha etkili oluyor. Bu sebeple kalp hastalığına karşı erken uyarı verebilen kişiye özgü kalp sağlığı izleme sistemini oluşturduk” dedi.
Bugüne dek yapılan çalışmalarda sağlıklı bir insanın hastalıklı olabilecek kalp atışları diğer hasta insanların mevcut EKG verileri ile karşılaştırılarak tanıların konulduğunu vurgulayan Doç. Dr. İnce, şunları söyledi: “Ancak sağlıklı insanların EKG işaretleri biçimsel değişkenlik ve anormallikler gösterebildiğinden bu tip genel amaçlı modelleme veya öğrenme tekniklerinin başarılı uygulanabilmesi mümkün olamıyor. Önerilen yeni yaklaşıma göre kalp ile ilişkili bozulmalar işaret alanında yapay olarak modellenerek, sağlıklı bir insanın olası hastalıklı kalp EKG işaretlerinin sentezlenmesi mümkün olabilmekte ve bu sayede gerçek bir kişiye özgü kalp sağlığı izleme ve önceden uyarı sistemi gerçekleşebilmektedir.”

Mobil cihazlarda anında bildirim
Sistemle, bu alanda en sık kullanılan EKG veritabanları üzerinde yapılan performans testlerinde uzman kardiyologların kalp hastalıklarını erken tespit etme yeteneklerini taklit etmeyi başardıklarını ifade eden Doç. Dr. İnce, sistemin gerçek zamanlı ve kalp izleme amacıyla mobil taşınabilir cihazlara uygulanabileceğini bildirdi. Doç. Dr. İnce, kişide kalp rahatsızlığı olmasa bile kalp atışlarında herhangi bir değişim olduğuna ilişkin uyarının verilebileceğini belirtti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Geçmişten geleceğe uzanan el Kayseri’de 440 yıldır hizmet veren Nasrullahzade Vakfı; Ramazan Ayı boyunca her gün 350 kişilik iftar yemeği veriyor. 1584 yılında kurulan Nasrullahzade Vakfı; Mustafa Germirli İmamhatip Ortaokulu’nda Ramazan Ayı süresince iftar yemeği veriyor. Her gün 350 kişiye verilen iftar yemeğinin yanında vakıf tarafından çeşitli yardım ve hayırlar da yapılırken, Vakıf Çalışanı Mehmet Soyaslan; "Nasrullahzade Vakfı; Osmanlı döneminde 1584 yılında Nasrullahzade Mehmet Efendi tarafından kurulan bir mülhak vakıftır. O günden bu güne kadar 440 yıldır vakfımız hizmetlerine devam etmektedir. Kayseri’de vakfiyemiz gereği şartlar var. Bunlar fakir ve fukaraya yardım, aşure gününde aşure yaptırmak, Yasin hatim okutturmak gibi şartları yerine getiriyoruz" dedi. Vakfın faaliyetleri hakkında bilgiler veren Soyaslan; "Vakıf Mütefevelisi Dr. Mehmet Köseoğlu’nun öncülüğünde hizmetlerimize devam ediyoruz. Bu sene 1 ay boyunca fakir ve muhtaç insanlara 1 ay boyunca yemek veriyoruz. Onun yanında 3 bin torba 25 kiloluk un dağıtımımızı yaptık, bunu her yıl yapıyoruz. Kandil gecelerinde etli pilav yaparak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Altınoluk mahallesinde bulunan ve mülkiyeti vakfımıza ait Nasrullahzade Cami’nin her türlü gideri vakfımız tarafından karşılanıyor. Bunun haricinde yıllık 5 tane proje hafızlık orta okullarına gıda yardımı ve her türlü ihtiyaçlarına gücümüzün yettiğince yardımcı oluyoruz. Ayrıyeten diyanet tarafından verilemeyen, eksik kalan belletmenlere de belletmen ücreti vererek hayır şartlarımızı yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı. "Dışarıdan bağış almıyoruz" Vakıf bünyesinde bağış almadıklarını da sözlerine ekleyen Mehmet Soyaslan; "Nasrullahzade Vakfı dışarıdan herhangi bir bağış almamaktadır. Vakfımızın 1584 yılından kalan gayrimenkullerini günümüz şartlarında değerlendirerek elde etmiş olduğumuz gelirler çerçevesinde bu yardımları yapmaktayız. Şuan içinde bulunduğumuz bina vakfımızın bir dönem gayrimenkulü olan bir bina. 440 yıl önce vakfeden şahsın ruhuna buradan her gün dualar gidiyor. 680 tane kiracımız var, piyasa şartlarında kiraya veriyoruz. Buradan gelenlerle vakfımızın amaçları doğrultusunda hizmet ediyoruz" diye konuştu.