RAMAZAN - 25 Ağustos 2009 Salı 11:35

"Kan vermek orucu bozmaz"

A
A
A
"Kan vermek orucu bozmaz"

Ramazan ayında oruçlu iken kan bağışı yapmanın hiçbir şekilde orucu bozmayacağı ancak kan almanın ise orucu bozacağını belirtti.

MEHMET BARLAS/AYDIN

Ramazan ayında oruçlu iken orucun hangi şartlarda bozulup, bozulmayacağı konusunda sık sık sorularla karşı karşıya kaldıklarına işaret eden Aydın İl Müftülüğü yetkilileri, bunlardan birisinin de kan bağısı yapmak ve kan almak olduğunu işaret ederek, “İnsanlar ramazan ayında oruç bozulur korkusuyla kan vermek istemiyor.

Kan vermek yani kan bağışı yapmak orucu bozmak, ancak kan almak yani vücuda bir sıvının girmesi orucu bozar. Elbette kan vereceğiz. Kan can demektir. Kanın fabrikası yok. O yüzden tüm vatandaşlarımızı kan vermeleri için gerekli kurumlara başvurmalarını istiyoruz” dediler.

Bu konuda Hz. Peygamber’imizin oruçlu iken hacamat (Kan aldırmak) olduğuna dair rivayeti hatırlatan yetkililer, açıklamada şu ifadelere yer verdiler: “Bu rivayet esas alınarak ve bu itibarla oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz.

Çünkü vücuda beslenmek maksadıyla alınan şeyler orucu bozar, çıkan şey bozmaz. Damara beslenmek maksadıyla iğne batırılırsa oruç bozulur, kan almak için batırılan iğne, orucu bozmaz. Vücuda dışardan kan almak, ilaç almak gibidir. Orucu bozar. Fakat kan vermek orucu bozmaz. Bu nedenle rahatlıkla bağışta bulunulabilir. Kan vermek zaten vücudun zekatıdır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir