EĞİTİM - 18 Temmuz 2017 Salı 13:36

Kandahar’dan NASA’ya bir başarı hikâyesi

A
A
A
Kandahar’dan NASA’ya bir başarı hikâyesi

Afgan asıllı Hidayatullah Arghandabi’nin yaşam öyküsü bugünlerde üniversite tercihi yapacak birçok gence ilham verecek. Kandahar’da doğan Arghandabi, İstanbul Aydın Üniversitesinde (İAÜ) burslu okurken önce model uydu projesi için NASA tarafından ABD’ye davet edilen ekibin içinde yer aldı. Ardından mezun olur olmaz dünyanın en büyük enerji firmalarından birinde çalışmaya başladı.

1990’lı yılların sonuyla 2000’li yılların başlarına damgasını vuran Taliban ve El-Kaide terörü ile Afganistan Savaşı, birçok hayatı söndürdüğü gibi, birçok insanı da vatanından ederek mülteci konumuna getirdi. Ancak vatanından kopmak zorunda kalan kimi insanların Türkiye tercihleri de hayatlarını bambaşka bir şekilde etkiledi.

Mezun olur olmaz dev firmaya girdi

Bunlardan biri de, Afganistanlı genç mühendis Hidayatullah Arghandabi. 1994 yılında, Taliban ve El-Kaide terörünün bütün Afganistan’ı kasıp kavurduğu günlerde, Kandahar’da dünyaya gelen Arghandabi, 2013 yılına kadar terör, şiddet, kan, gözyaşı ve savaşın içinde yaşadı. 2013 yılında kazandığı başarı bursuyla İstanbul Aydın Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümünde yükseköğretime başlayan Arghandabi, bu yıl üniversiteden mezun oldu. Mezun olur olmaz dünyanın en büyük enerji firmalarından biri olan Nordex’te çalışmaya başladı.
“Kandahar’da vurulmamız işten bile değildi”
Konuyla ilgili konuşan ve sözlerine “Okuldan içeriye ilk girdiğimde çok heyecanlanmıştım” diye başlayan Arghandabi, “Okul benim için çok büyüktü ve mutluydum. Terör saldırılarından uzak, dost ve onurlu bu millet bana kucağını açmıştı. Kandahar’daki lise yıllarım terörle doluydu. Okuduğum okulda herhangi birimize bir merminin isabet etmesi işten bile değildi. Belki biz de buna alışmıştık ve bir süre sonra bize normal gelmeye başlamıştı. Onurlu ve dost bir millet olan Türklerin benim gibi gençlere kucak açması da çok mutlu ediciydi” ifadelerini kullandı.

NASA ekibinde de yer aldı

İAÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kulübünün 2016 yılında gerçekleştirdiği NASA Model Uydu Projesi’nde de yer alan ve NASA’da çalışma fırsatı yakalayan Arghandabi, “Bu tecrübe benim için son derece heyecan vericiydi. Evet, üniversite yıllarım kolay geçmedi belki. Dost ve kardeş bir ülkede olsam da neticede ‘yabancı’ idim. Zorlu sınavlar, uzun geceler yaşadım. Ancak İAÜ’de edindiğim arkadaşlıklar, üniversitenin sağladığı teknolojik altyapı olanakları, alanında gerçekten de duayen hocalar ve özellikle de üniversite yönetiminin teşvik edici tavrı sayesinde, şimdi geriye dönüp baktığımda kendimi şanslı bile hissediyorum” diye konuştu.

Üniversite tercihim hayatımı değiştirdi

Üniversitede ve Türkiye’de edindiği tecrübelerin hayatını büyük ölçüde şekillendirdiğini ifade eden Arghandabi, “Burada önce kendime, sonra da topluma karşı dürüst olmayı öğrendim. Asla pes etmedim. Tekrar, tekrar denedim. Hayal etmekten asla vazgeçmedim. Hayal ettim ve azimle adım attım. Değerli hocalarım da beni motive ettiler ve yürüdüğüm bu yolda bana rehber oldular. Bazen Türkiye’ye gelmesem nerelerde olurdum diye düşünüyorum. Allah saklasın ama, muhtemelen Kandahar’daki mezarlıkta yatanlardan biri de ben olurdum” dedi. Arghandabi son olarak büyük bir misafirperverlikle kendilerini ağırlayan dost ve kardeş Türkiye’ye ve İstanbul Aydın Üniversitesine teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.