SAĞLIK - 12 Mayıs 2017 Cuma 11:43

“Kanser ve kalp hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni İnme”

A
A
A
“Kanser ve kalp hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni İnme”

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu, “ Halk arasında felç olarak bilinen inme, kanser ve kalp hastalıklarından sonra en önemli ölüm nedeni “ dedi.

Halk arasında felç olarak bilinen inmenin, tedavisinde ilk 4.5 saatin önemine değinen Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu, İnme geçiren kişilerin zaman kaybetmeden hızlıca doğru merkeze başvurmaları halinde ölümcül veya yatağa bağımlılık gibi ciddi sakatlık sonuçları doğabilecek felç vakalarında yüz güldürücü sonuçlar alınabildiğini söyleyedi. Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu, 4.5 saat süresi aşıldığı zaman hastanın tedavi şansını kaybettiğini belirtti. Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu, bu kadar sık görülen ve hemen başvurulursa tedavi edilebilen bir hastalık olan inmeye dikkat çekmek için 10 Mayıs’ın tüm dünyada “Dünya İnme Günü” olarak kabul edildiğini ifade etti.

Felçlerin yüzde 85’inin damar tıkanıklığı sonucu gelişen iskemik tip felç

İnmenin, yani halk arasında bilinen adı ile “felcin”, kanser ve kalp hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni olarak görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu, felçlerin yüzde 85’inin damar tıkanıklığı sonucu gelişen iskemik tip felç olduğunu ifade etti.

İnmenin Belirtileri

Vücudun bir tarafında güç kaybı, uyuşma, yüzde kayma, konuşmada peltekleşme, konuşamama, baş dönmesi, dengesizlik, çift görme ve hatta ani bilinç kaybının inmenin belirtileri olarak gösterilebileceğini söyleyen Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu, ileri yaş, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, kilolu olmak ve sigara içmenin felce yatkınlığı artıran etkenler olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu; “Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Ülkemizde İnme Tedavisinin Uygulanabildiği Sayılı Merkezden Biri” 

İnmenin belirtilerini tanımanın ve doğru sağlık merkezlerine doğru zamanda başvurmanın hayat kurtardığını söyleyen Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu, inme başladıktan sonra ilk 4,5 saat içerisinde başvuran ve gerekli kriterleri karşılayan hastalara Nöroloji Bölümü tarafından pıhtı eritici, damar açıcı tedavi uygulanabileceğini, hastanın anjio ünitesine alınarak beyin damarındaki tıkanıklığa müdahale edilebileceğini ifade etti. Bu tedavi ile beyine giden tıkalı damarın açıldığını ve beyinin kan akımında düzelme sağlandığını söyleyen Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin ülkemizde bu tedavinin uygulanabildiğini sayılı merkezden biri olduğunu belirtti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, makamında vatandaşları ağırlayarak hayırlı olsun dileklerini kabul etti. İl protokol üyelerini, sivil toplum kuruluşu üye ve temsilcilerini, esnafları ve vatandaşları nezaketle karşılayan Başkan Aydın, yeni dönemde Osmangazi’de yapmayı planladıkları projeler hakkında da bilgiler verdi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, merkez hizmet binasında bulunan başkanlık makamının kapılarını, kendisine tebrik dileklerini iletmek isteyen vatandaşlara açtı. Sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı ile vatandaşları, belirli gün ve saat aralığında makamında kabul eden Başkan Aydın, her kesimden yüzlerce misafirini nezaketle karşıladı. Belirlenen program doğrultusunda, belediye makamını ziyaret eden vatandaşlar, Başkan Aydın’ı tebrik ederek hayırlı olsun dileklerini iletti. Vatandaşlarla görüşerek, talep, öneri ve şikayetlerini dinleyen Aydın, halk tarafından kendisine iletilen taleplerin yerine getirilmesi ve sıkıntıların giderilmesi adına da sık sık not aldırdı. Ziyaretler sırasında vatandaşlarla samimi bir ortamda sohbet eden Başkan Aydın, “Türkiye’nin en güzel ilçesi Osmangazi’de hemşehrilerimize hizmet edecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Her zaman birlik ve beraberlik içerisinde ilçemize değer katacak projeleri hayata geçirmenin gayreti içinde olacağız. Tebrik ziyaretinden bulunan tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Kapılarımız tüm halkımıza sonuna kadar açık olacak” dedi.