SAĞLIK - 31 Mart 2015 Salı 15:19

Kanserde çevresel faktörlere dikkat edilmeli

A
A
A
Kanserde çevresel faktörlere dikkat edilmeli

Denizli Devlet Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Mine Kaldır, gittikçe artan kanser olaylarına karşı çevresel faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Mine Kaldır, Nisan ayının ilk haftasının Türkiye’de ‘Kanserle Savaş Haftası’ olarak kabul edildiğini ve bu haftada kanser hastalığına karşı bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık kazandırma amaçlandığını açıkladı. Kanserin dünyada ve Türkiye’de ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu açıklayan Kaldır, küresel düzeyde her yıl 12 milyondan fazla insanın kanser olduğunu bu yüzden kanserle mücadelede sadece ülkelerin değil aynı zamanda bireylerin de sorumluluklarının olduğundan bahsetti. Kanserin vücuttaki dokulardan birine ait hücrelerin normal özelliklerinin dışında değişim göstererek kontrolsüz çoğalması sonucunda oluştuğunu, bu çoğalmayla birlikte kanser hücrelerinin diğer dokulara yayılarak oradaki normal hücrelerin yaşamını bozup bir çeşit istila yaptığını anlatan Uzm. Dr. Mine Kaldır, “Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90 - 95 oranında etkilidir. Sigara, dengesiz beslenme, obezite ve güneş ışınlarına maruz kalma kansere neden olan faktörleri oluşturmaktadır. Sigara başta akciğer olmak üzere, baş-boyun, mesane, rahim ağzı kanseri gibi pek çok kansere neden olmaktadır. Bu nedenle sigara içilmemesi, doğal ve dengeli beslenmenin tercih edilmesi, kilo kontrolü, düzenli egzersiz, alkol kullanımının sınırlandırılması, güneş ışığından en elverişli durumda yararlanma ve güvenli seks, kanserden korunmada alınacak temel önlemlerdir” dedi.

"ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİDİR"
Kanserin özellikle erken teşhis edildiğinde tedavisinin mümkün olduğunu söyleyen Mine Kaldır, “Erken teşhis için KETEM’de tarama programları yürütülmektedir. 40 yaş üzerindeki kadınlara meme kanseri taramasına yönelik her iki yılda bir momografi, cinsel aktif dönemdeki kadınlara beş yılda bir rahim ağzı kanseri taramasına yönelik smear testi yaptırmalarını öneriyoruz. Prostat kanserine yönelik de 50 yaşından sonra erkeklere PSA testi, kalın bağırsak kanserine yönelik ise 50 yaşını doldurmuş herkesin 2 yılda bir gaitada gizli kan olup olmadığına baktırmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu. 

EMRAH VAROL
DENİZLİ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.