EKONOMİ - 03 Şubat 2021 Çarşamba 23:28

Kanuni Sondaj Gemisi Mart sonunda çalışmalara başlayacak

A
A
A
Kanuni Sondaj Gemisi Mart sonunda çalışmalara başlayacak

Karadeniz'deki doğalgaz rezervinin keşfi amacıyla sürdürülen çalışmalarda Türkali-2 kuyusundaki sondaj derinliği 2 bin 800 metreye ulaştı. Fatih Sondaj Gemisi'nin sondajını tamamladığı Sakarya Gaz Sahası'ndaki 10 kuyunun tamamlama ve test işlemleri Kanuni Sondaj Gemisi ile birlikte ikmal edilecek.

Karadeniz'de gerçekleştirilecek hidrokarbon rezervlerini sondajla çıkartmak için Kasım ayından Filyos Limanı'na ulaşan Kanuni Sondaj Gemisi'nin Mart ayı sonu itibariyle Sakarya Gaz Sahası'nda göreve başlaması bekleniyor. Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı envanterine katılan 'Kanuni' sondaj gemisi, 227 metre uzunluğa, 42 metre genişliğe sahip ve 11 bin 400 metre derinliğe kadar sondaj yapabiliyor. 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için Sakarya Gaz Sahası'nda ilk etapta 10 adet kuyunun sondajının tamamlanması bekleniyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin bölgedeki çalışmaları aktardı.

Kanuni Sondaj Gemisi'nin test işlemleri için hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğunu aktaran Bilgin, şöyle dedi:

"2019 yılında Karadeniz'de yürüttüğümüz üç boyutlu sismik çalışmaların değerlendirilmesi, işlenmesi sonucu bölgede yakın potansiyeli olan keşiflerin de değerlendirilerek jeolojik ve jeofizik çalışmaların birlikte değerlendirilmesi sonucu Sakarya Gaz Sahası'nda verilmiş bir sondaj lokasyonu olan Tuna-1'de yapılmış olan 405 milyar metreküplük gaz rezervi keşfinden sonra çalışmalarımızı hızlıca tamamladık. İlk defa olarak derin denizde tespit kuyusu Türkali-1 kuyusu ve arkasından planlanmış Türkali-2 iki kuyusu ile çalışmalarımız devam ediyor. Türkali-1 kuyusunu tamamladık. Çok olumlu sonuçlar aldık. Türkali-2 kuyusunda da şu anda sondaj derinliğimiz 2 bin 800 metredeyiz. Türkali-2 kuyusu da planlandığı takviminde ve bütçesinde devam ediyor. Türkali-1 ve Türkali-2 kuyuları kuyu testleri için hazırlanmış vaziyette. Fatih Sondaj Gemisi'nin sondajını tamamladığı Sakarya Gaz Sahası'nda açılmış olan ve açılacak olan 10 kuyunun kuyu tamamlama ve test işlemleri Kanuni Gemimiz ile beraber ikmal edilecek. Kanuni Gemimizde sondaj faaliyetlerinin arkasından kuyu tamamlama ve test işlemleri için hazırlıklarını tamamlamak üzere. Çok yakın bir tarihte Kanuni Gemisi de Mart ayı sonu gibi kuyu tamamlama ve test işlemleri için Türkali kuyularına başlayacak."

"On adet Türkali kuyusu planlanmış durumda"

Genel Müdür Bilgin, Karadeniz İş Planı çerçevesinde Karadeniz'deki çalışmalara arama kuyularıyla devam edeceklerini aktardı. Haziran ayı itibariyle test sonuçlarını alabileceklerini düşündüklerini söyleyen Bilgin, "Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda ilk aşamada 10 tane tespit kuyusu açılacak. Bunun yanında Karadeniz İş Planı çerçevesinde biz Karadeniz çalışmalarımıza arama kuyularıyla da devam edeceğiz. Yeni Sahalar, Sakarya Gaz Sahası'nın etrafında oluşabilecek yeni potansiyel sahalar ve bu sahanın dışında bütün Karadeniz'de ortaya çıkmış ve çıkabilecek olan değerlendirmelerimiz sonucunda oralarda da potansiyellerimizin olduğunu düşündüğümüz alanlarda da arama kuyularıyla beraber devam edeceğiz. Hem Fatih Sondaj Gemimiz hem Kanuni Sondaj Gemimiz bu çalışmalar planlandı. Adım adım her birinin ne yapacağı belirlenmiş vaziyette. Kanuni Sondaj Gemisi, Fatih'in sondaj yaptığı kuyuların test ve tamamlama işlemleri için planlandı ve teçhiz edildi. Ekipmanları buna göre seçildi. Haziran ayı gibi testlerimizin sonuçlarını alabileceğimizi düşünüyoruz. İlk aşamada birinci evrede on adet Türkali kuyusu planlanmış durumda" diye konuştu.

150 kilometrelik boru hattıyla karaya çıkartılacak

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Filyos Limanı'nın önemine de dikkat çekti. Gazın kurulacak tesisle karaya çıkartılacağını belirten Bilgin, 150 kilometrelik boru hattının kurulacağını ifade etti. Bilgin "Şu anda içerisinde bulunduğumuz lokasyon liman bölgesi, limanın üzerinde bulunduğumuz iskele bizim bütün bu planladığımız sondaj ve kuyu tamamlama çalışmalarına lojistik merkezi verecek tesisin üzerinde duruyoruz. İlk aşamada birinci evre olarak aslında düşündüğümüz gazı karaya getirdikten sonra burada yüzey tesislerinde gazı işleyip, filtreleyip, belli basınç regülasyonlarından sonra ulusal şebekeye verecek hale getirdikten sonra milli ekonomiye kazandıracak hale getireceğiz. Bu sürecin içerisinde üç tane ana fazımız var. Deniz tabanına yerleştireceğimiz sistemler. Deniz tabanından karaya kadar gelecek olan boru sistemleri. Üçüncüsü de karadaki yüzeydeki gaz işleme merkezi. Bütün bu üç ana faaliyet konusuyla ilgili çalışmalar aşama aşama planlanmış ve icra ediliyor. Şu anda mühendislik çalışmaları devam ediyor" diye ifade etti.

Onur Altındağ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Rektör Kızıltoprak: “Bizler şeffaf, adaletli, dürüst bir yönetimi ilke edindik” Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin (DPÜ) akademik kadrosunu güçlendirmek için kadrosuna kattığı akademisyenlerle bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, şeffaf, adaletli, dürüst bir yönetimi ilke edindiklerini ifade etti. Rektörlüğün Senato Odası’nda gerçekleşen toplantıya, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Arif Kolay, Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Gökhan Kuzucanlı ve göreve yeni başlayan akademisyenler katıldı. Akademisyenlerle gerçekleştirdiği buluşmada kendilerini yakından tanıma fırsatı bulan Rektör Kızıltoprak, akademisyenlerin araştırma alanları, akademik geçmişleri ve üniversiteye katkı sağlama potansiyelleri hakkında bilgi edindi. Toplantıda bir konuşma yapan Kızıltoprak,” Değerli hocalarım öncelikle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ailesine hepiniz hoş geldiniz. Büyük emekler harcadınız, zaman harcadınız, mesai sarf ettiniz ve onlarca aday arasından en başarılı olmayı başardınız ve ailemizin bir ferdi oldunuz. Sizleri kutluyorum. Değerli hocalarım bugün sizlerle burada tanışmak sizleri görmek ve sizlerin de bizi tanımanızı arzuluyorum. Bizler şeffaf, adaletli, dürüst bir yönetimi ilke edindik. Sizlerin her türlü sorununda sıkıntısında yanınızda olmak, size destek vermek için buradayız. Bir belki de bugün benim oturduğum yerde sizin içinizden birileri oturacak ve bu konuşmaları yapacak ve belki de diyecek ki ben de üniversiteye atandığımda rektörümüz de böyle bir konuşma yapmıştı. Kısacası arkadaşlar, iyi anılmak için biz doğruluğu ilke edindik. Arkadaşlar biz idareciyiz. İdareci en iyi idare edebilen demektir. Biz de bu yolda bu unvanla sizlere için elimizden geleni yapacağız. Yeni atanan arkadaşlarıma genç kardeşlerime tavsiyem bilime bir şeyler kazandırmak için çalışın. “Nasıl olsa atandım?” diye boş vermeyin. Unutmayın ki, gelecek nesillere bir nokta bırakabilen küçük de olsa bir ışık bırakabilen akademisyen başarılı akademisyendir” dedi. Yeni akademisyenler de, üniversite yönetimiyle bir araya gelerek kendilerini tanıtma ve üniversiteye katkı sağlama fırsatı buldukları için memnuniyetlerini dile getirdiler. Toplantının son bölümünde yeni atanan akademisyenlerle bir araya gelmeyi önemsediğini ifade eden Rektör Kızıltoprak, bu ve benzeri toplantıların sık sık yapılacağını belirtti ve akademisyenlerin yapacağı çalışmalarda başarılar diledi
İstanbul Kartallı Çocuklar 23 Nisan’ı Mahalle Şenlikleriyle kutlayacak Kartal Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bu yıl da Kartal’da büyük bir coşku ve bir dizi etkinlik programı ile kutlayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında etkinlikler kortej yürüyüşü ile başlayıp, Kartal’ın farklı noktalarında düzenlenecek olan mahalle şenlikleri ile tüm gün sürecek. Kartallı çocuklar Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kendilerine armağan ettiği bayramın heyecanını doyasıya yaşayacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri, Kartal Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen kortej yürüyüşü ile başlayacak. Saat 12.00’da Neyzen Tevfik Meydanı’ndan başlayacak olan yürüyüş, Kartal Meydanı’ndaki etkinlik ve atölyelerle devam edecek.Kartal’ın farklı noktalarında yapılacak olan etkinlikler saat 13.30-16.30 saatleri arasında; Kartal Meydanı, Yakacık Mahallesi-Bayram Demirkol Parkı, Karlıktepe Mahallesi-19 Mayıs Spor Parkı ve Uğur Mumcu Mahallesi-Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde yapılacak. Mahalle Şenlikleri’nde; atölye etkinliklerinden palyaço ile sihirbaz gösterilerine, bubble showdan yarışmalara, uçurma-dans etkinliklerinden oyun alanları olmak üzere birçok sürpriz etkinlik Kartallı çocuklar için yapılacak. Çocuklara ayrıca etkinlikler boyunca patlamış mısır ve pamuk şeker ikramında bulunulacak. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bayramı kutlamak üzere tüm çocukları etkinliklere davet ederek, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bu yılda Kartal’da büyük bir coşku ve heyecanla kutlayacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu bayramı Kartallı tüm çocuklarımızla birlikte kutlamak üzere Mahalle Şenliklerimize davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.