GÜNDEM - 09 Nisan 2015 Perşembe 11:26

Karasaban hala köylünün vazgeçilmezi

A
A
A
Karasaban hala köylünün vazgeçilmezi

Aydın'da sarp tarım arazilerini işleyebilmek için öküzlerin çektiği karasaban vatandaşların hala vazgeçilmezi. Sarp arazilerde üretim yapmak isteyen çiftiler, motorlu araçların işlevsiz kaldığı alanları işlemek için hala at ve öküzleri kullanıyor. Ayakları nallanan at ve öküzler sabana çekilip toprağı işliyor.

Türkiye’de verimli ovaları ve yetiştirdiği tarım ürünleri ile bilinen Aydın’da üretilen tarım ürünlerinin büyük bir kısmı makineli tarım ile elde edilmiyor. Aydın’ın ovalarında olduğu kadar sarp arazilerinde de üretim yapılıyor. Dağlık arazilerde üretim yapmak o kadar da kolay değil. Bin bir meşakket ve çaba ile üretime hazırlanan sarp arazilerin işleniş hikayesi ise herkesi şaşırtıyor.

NALLANAN ÖKÜZLER SABANA KOŞULUYOR
Baharın gelmesiyle sabanlarla sürülmeye başlanan binlerce dönüm arazi için at ve öküzler çifte hazırlanıyor. Öncelikle çift sezonu yaklaşırken hayvanlar güçlenmeleri için arpa ile bakıma alınıyor. Sabanı güçlü bir şekilde çekecek hale gelen at ve öküzler her geçen gün sayıları tükenmekte olan nalbantlar tarafından nallanıyor. Çift sürerken ayak tırnakları acımaması için özel yöntemlerle yere yatırılarak ayakları nallanan öküzler bu işlemin ardından sabana koşuluyor.

Köylerde çiftçilik yapabilen çok az insan kalırken, sarp arazilerden verim almak isteyen vatandaş ise bahçesini sürdürebilmek için adeta sıraya giriyor. En fazla 70 gün çift sürülebilen dağlarda toprakların kurumaya başlamasıyla birlikte çift sürme işi de sona eriyor. Motorlu tarım aletlerinden faydalanılamayan dağlık alanlarda öküz ve atlar asırlar öncesinde olduğu gibi çiftçinin en değerli varlıkları arasında yer alıyor.

‘ÖKÜZLER HAYATIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ’
Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı 2 Bin nüfuslu Ilıdağ mahallesinde öküzlerle çift süren nadir insanlardan biri olan Abidin Kılınç, 35 yıldır bu işi yaptığını belirterek toprağın işlenmediği an verimsizleştiğini söyledi. Çocukluğundan beri öküzlerin arkasında sabanla çift sürdüğünü kaydeden Abidin Kılınç,

“15 yaşımdan beri öküzler ile çift sürüyorum. Bu arazide traktörün çift sürmesi imkansız. Bu nedenle öküzler bizim hayatımızın vazgeçilmezi. Onları gözümüz gibi bakıyoruz. Son dönemde bu işi yapan iyice azaldı. Öküzlerle günlük ortalama 3 dönüm toprağı sürebiliyoruz. Karşılığında günlük 150 TL ücret alıyoruz. İşimiz zor ama rızkımızı kazanmak için çalışmak zorundayız. Teknoloji ne kadar gelişse de Aydın dağlarında hiç bir makine bu çifti süremiyor. Bu nedenle at ve öküzlerle çift sürüyoruz" dedi.

‘KARIŞ KARIŞ İŞLEMEMİZ GEREKİYOR’
Bahçesini sürdüren çiftçilerden Mustafa Sert ise, hayatlarını toprağın verdiği ürünlerle idame ettirdiklerini belirterek, topraktan bir şeyler bekleniyorsa onun işlenmesinin şart olduğunu kaydetti. Ekonomik şartların gün geçtikçe zorlaştığını ifade eden Mustafa Sert,

“Bizler incirimizi, zeytinimizi düz arazide toplamak isteriz fakat her geçen gün ekonomik olarak sorun yaşanırken, bu sarp arazilerin de işlenip ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bu araziler işlenmezse biz bireysel olarak fakirleşirken, ülke ekonomisini de ciddi zarar görür. Şimdi hayvanlarla sürdüğümüz arazideki ağaçların dibi bu sefer insan gücüyle çapalanacak. Daha sonra budamaları yapılacak. Kısacası bu dağlardaki ağaçlardan verim alabilmek için toprağı ve ağaçları karış karış işlememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

İBRAHİM KILINÇ
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Başkan Önal: "Önceliğimiz mali disiplini sağlamak" Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, seçimi kaybetme pahasına bir kişiye bile işe alacağına dair söz vermediğini belirterek, "Adaylığımın PM’de onaylanmasının ardından belediyeye işe alım süreçlerinin devam ettiğini tespit ettik. Mali disiplini sağlamak için aldığımız tasarruf tedbirleriyle kadroya alınan işçilerin iş akitlerine son verdik. Bize düşen görev, halkın parasını halka hizmet olarak en iyi şekilde geri götürmektir" dedi. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, halkçı ve sosyal belediyecilik anlayışıyla Bayraklı’nın parasını Bayraklılı vatandaşlar için kullanacağına dair söz verdiğini hatırlatarak, işten çıkarılan çalışanlarla ilgili değerlemdirme yaptı. Önal, "29 Ocak’tan itibaren adaylığımın partimizin üst yönetim organı PM’de onaylanmasının ardından belediyeye işe alım süreçlerinin devam ettiğini tespit ettik. 4 Nisan günü mazbatayı alarak göreve başladığımız bu süreçte de gördük ki belediyeye yeni personel alımı yapılmış. Her geçen gün ağırlaşan ekonomik şartlarda, belediyelerin gelir-gider dengesinin de bozulduğu bir ortamda çalışan maaşlarının dahi zamanında ve tam olarak ödenmesi mümkün gözükmüyordu. Tablo bu haldeyken mevcut işçi sayısına ilave olarak yeni personellerin işe alınması tüm bütçeyi maaş ödemesine ayırma gerekliliği doğuracaktı. Ya maaşları ödeyemeyen bir belediyeyi tercih edecektik ya da emekçisinin parasını zamanında ve tam ödeyen bir belediyeyi tercih edecektik. Gelinen noktada iş akdi sona eren öğretmenlerin bir kısmı saat ücretli olarak yıllık ihale kapsamında işe alınarak görevlerine devam ediyorlardı. Bu kapsamda görev yapan öğretmenlerin son haftalarda kadroya geçirildiğini tespit ettik. Mali disiplini sağlamak için aldığımız tasarruf tedbirleriyle de kadroya alınan işçilerin iş akitlerine son verdik." dedi. Sendika ile bugün yapılan görüşmede saat ücretli olarak görev yapan öğretmenlerin aynı sistemle göreve devam etmelerini teklif ettiklerini aktaran Başkan Önal, "Hatta mali disiplin sağlandıktan sonra acil ihtiyaçlı arkadaşların kadroya alımının yapılacağını da belirttik. Buna rağmen sendika temsilcileri teklifimizi kabul etmedi. Bizim önceliğimiz uygulayacağımız tasarruf tedbirleriyle mali disiplini sağlamak ve hem Bayraklı Belediyesi personelinin maaşını zamanında ve eksiksiz ödemek, hem de Bayraklı’ya yakışan en güzel projeleri hızla hayata geçirmek olacaktır. Bizim tercihimiz her zaman bir kuruşun dahi hesabını vereceğimiz, şeffaf bir belediyecilikten yana olacak. Seçim çalışmaları esnasında da sıkça dile getirdiğim gibi ‘Ben tutamayacağım hiçbir sözü vermedim, vermeyeceğim!" diye konuştu.
Muğla Marmaris’te sahil yolu bisikletli zabıtalara emanet Bisiklet kenti olan yerlerden olan Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaz sezonunda bisikletli zabıtalar görev yapacak. Özellikle sahil yolu, yürüyüş bandı ve bisiklet yolunda güvenliği sağlamak için görevlendirilen ekipler yaz boyunca pedal çevirecek. Sağlık ve çevre için bugüne kadar birçok projeye imza atan Marmaris Belediyesi, yaz sezonu döneminde bisikletli zabıta uygulamasını hayata geçirdi. Yaz döneminde yoğunluğun yaşandığı sahil yolunda özellikle yürüyüş yapan vatandaşların güvenini sağlamak ve bisiklet yolunun daha verimli kullanılmasını sağlamak için başlatılan projede ilk etapta iki zabıta memuru görev yapmaya başladı. Yaz sezonu yoğunluğunun başlamasıyla zabıta sayısı arttırılacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Marmaris Belediyesi Zabıta Müdürü Metin Kaleminali; "Sezon hazırlıkları kapsamında bisiklet ve yürüyüş yollarının kontrolü için bisiklet zabıtasını devreye soktuk. Vatandaşlarımızın daha rahat kordonda yürüyebilmeleri, bisiklet yollarını daha rahat kullanabilmeleri için ve denetimlerin sağlanması için bisiklet zabıtaları görev yapacak. Bisikletli ekipler hatalı parkların da önüne geçecek. Aynı zaman da vatandaşa daha yakın olup anlık sorunları çözüme kavuşturacak” dedi. Özellikle motosiklet sürücülerinden daha dikkatli olmaları ricasında bulunan Kaleminali; "Herkesin huzur ve güvenliği için özellikle trafiğe kapalı alanlarda araç kullanmamalarını rica ediyoruz” ifadesini kullandı.