SAĞLIK - 22 Ekim 2017 Pazar 23:39

Karatay: 'Zeytin ömrü uzatıyor'

A
A
A
Karatay: 'Zeytin ömrü uzatıyor'

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Canan Karatay, zeytinin ömrü uzattığını belirterek, "Mutlaka kullanılması, içilmesi lazım. Bu da senelerce örtbas edildi. Kimseye söylenmedi. Bu suç iki üç zeytin yiyin diyen diyetisyenlerindir. Hiç kusura bakmasınlar" dedi.

Hatay'ın Altınözü ilçesinde Zeytin ve Zeytinyağı Festivali düzenlendi. Festivale katılan Prof. Dr. Canan Karatay, Tacettin Sürmeli Parkı’ndaki Atatürk anıtına zeytin dallarından yapılan çelenk sunuldu. Ardından festival, kortej yürüyüşü ile devam etti. Kortej yürüyüşü Kuseyri Çiftliği’nde son buldu.

Kuseyri Çiftliği’ndeki programda katılımcılar tarafından sezonun ilk zeytini hasadı yapıldı. Daha sonra katılımcıların adları verilen zeytin fidanları toprakla buluşturuldu.

Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, Türkiye’deki her 10 zeytin ağacından 4 tanesinin Altınözü ilçesinden olduğunu söyledi.

Uygur, bugün Türkiye’deki her 10 zeytin ağacından 4 tanesinin Altınözü ilçesinde olduğunu belirterek, "Altınözü Hatay’daki zeytin varlığının yaklaşık yüzde 35’ine sahip. Biz özellikle Altınözü zeytinini ve zeytinyağını ülke içerisinde bilinirliğini sağlamak için festival düzenlemeye karar verdik. Ve Altınözümüzün marka yüzüne de bir marka yüz gerekiyordu bizde Türkiye’de zeytin dostu denildiğinde akla gelen Canan Karatay hocamızı da zeytinin marka yüzü seçtik” dedi.

AK Parti Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi ise hükümet olarak 11 ili kapsayan Zeytincilik Araştırma Komisyonu’nun Altınözü'nde kurulacağını kaydetti.

Zeytin ve zeytinyağının ülke dışında tanıtılması gerektiğini belirten Şanverdi, “Altınözü ilçemiz için ezber bozan festival oldu. Zeytinciliğin artık Hatay’daki yurdu olmasına rağmen bu zeytinyağını ve zeytinciliği Altınözü ilçemizin dışına çıkartamadık. İnşallah bu tür aktivitelerle bunu artık Hatay dışına, ülke geneline uluslararası arena da Altınözü’nü inşallah duyuracağız" dedi.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay ise, zeytinin altın olduğunu, Altınözü’nün de altının özü olduğunu ifade etti.

Altınözü’nde yetişen zeytinler ve zeytin sularının hayatı ve ömrü uzattığını söyleyen Prof. Dr. Karatay, “Zeytin altındır, buranın adı Altınözü, altının özü. Zeytinyağı’da zeytin suyudur. Hatta altınla alakası yok. Altından daha önemlidir zeytin. Çünkü altın için insanlar birbirini boğazlıyor. Ama Altınözü’nde yetişen zeytinler ve zeytin suları hayatı ve ömrü uzatıyor. Onun için ben bir sağlıkçı olarak bir kalp profesörü olarak iç hastalıkları profesörü olarak bu altın suyunun mutlaka kullanılması lazım, içilmesi lazım diyorum. Hangi hastalıkları önlediğini Hipokrat söylüyor Milattan Önce beşinci yüzyılda. Onun için Altınözü'nde yetişen çok önemli tipteki zeytinlerin çok önemli olduğunu biliyorum. Bu da senelerce örtbas edildi. Kimseye söylenmedi. Bu suç İki üç zeytin yiyin diyetisyenlerindir. Hiç kusura bakmasınlar. Vekilim kahvaltı yapmadan gelmiş, halbu ki sabah bir fincan zeytinyağı içseydi bu kadar yorulmazdı” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından hasat edilen zeytinler zeytin sıkma makinesinden geçirildikten sonra elde edilen zeytinyağları katılımcılara tattırıldı.

Fokaçlı Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Zeytin Müzesi'nin de açılışı yapıldı.

Açılış töreninin ardından müzeyi gezildi, Zeytindalı Korosu konser verdi.

Satuk Buğra Güney - Adem Karagöz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.