GÜNDEM - 19 Ocak 2017 Perşembe 13:08

Karne heyecanını evlerinde bir gün önce yaşadılar

A
A
A
Karne heyecanını evlerinde bir gün önce yaşadılar

Çeşitli sağlık sorunlarından dolayı okula gidemeyen çocuklara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Evde Eğitim Hizmetleri” kapsamında Samsun'un İlkadım ilçesinde 22 öğrenciye karneleri evlerinde bir gün önce verildi.

Okul öncesi, ilkokul, ortaokulu ve lise çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden, sağlık problemi nedeniyle örgün eğitim kurumlarından doğrudan yararlanamayacak durumda olanlara evde veya hastanede yatarak tedavi gördüğü sürede eğitim hizmeti veren Milli Eğitim Bakanlığı, Evde ve Hastanede Eğitim Hizmetleri Yönergesi kapsamında 22 öğrenciye evlerinde verilen eğitim hizmeti sonucunda İlkadım İlçe Kaymakamı Turan Atlamaz ve İlkadım Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu çocukları ziyaret ederek hem karnelerini hem de çeşitli hediyeler verdiler.
Evde eğitim hizmeti gören ve karnesi ile hediyesini İlkadım İlçe Kaymakamı Turan Atlamaz ve İlkadım Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu’nun elinden alan Mehmetçik Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi böbrek yetmezliği hastası olan Gülsüm Muştu ve İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi kas hastası Metincan Agçe, ders yapmayı sevdiklerini belirterek, karnelerini aldıklarından dolayı çok mutlu olduklarını söylediler.
İlkadım ilçesinde toplam 22 öğrenciye evde eğitim hizmeti verdiklerini belirten İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, “İlkadım olarak 22 yavrumuza evde eğitim veriyoruz. Bunlardan ilkokul öğrencilerine bir öğretmen, orta ve lise öğrencilere de ihtiyacı kadar öğretmen gidip yavrularımızın evinde eğitim almaları için gereğini yapıyorlar. Bu konuda devletimiz, hükümetimiz son derece hassas. Biz de bu genel politikaların ilçemizde en iyi uygulanması için milli eğitim teşkilatımız ile birlikte bütün fedakarlığı göstererek bu yavrularımızın eğitim almaları sağlanıyor. Yavrularımız son derece başarılılar. Bu yavrularımıza bugün karnelerini veriyoruz. Karnelerinde de tamamına yakını ‘pekiyi’. Biz bununla da iftihar ediyoruz. Ayrıca ailelerimiz bu yavrularımızı son derece iyi şartlarda eğitimlerini sağlıyorlar” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığının Evde Eğitim Hizmetlerini geç duyduklarını ifade eden Gülsüm Muştu’nun babası Ahmet Muştu, “Kızımız 2 seneyi aşkındır rahatsız. Devletimizin böyle bir imkanını biraz geç duyduk. Üçüncü sınıftan itibaren kızım evde eğitim görüyor. Öğretmenlerimizin ilgisinden memnunuz. İmkanların böyle evlere ulaşabilmesi aklımızdan bile geçmiyordu” diye konuştu.
 

Gökhan İçkilli
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Melikgazi Belediyesi’nden glütensiz etkinlik Melikgazi Belediyesi çölyak hastaları ve hasta yakınları ile birlikte glütensiz mutfakta etkinlik düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte çölyak hastaları ve çölyak yakınları ile birlikte glütensiz yiyecekler hazırlanarak hastalığa karşı farkındalık oluşturuldu. Melikgazi Belediyesi, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan, glütene karşı hassasiyete sebebiyet veren, özel beslenme gerektiren çölyak hastalığına karşı vatandaşlara gıda paketleri ile destek olmanın yanı sıra sağladığı eğitimlerle de bilinçlendirmeye devam ediyor. Yıl içerisinde hastalıkla mücadele eden hastalara talepleri doğrultusunda glütensiz gıda paketi yardımıyla destek olan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, toplumu bilinçlendirecek hizmet ve çalışmaları yakından takip ediyor. MELMEK kursları çerçevesinde verilen eğitimle, yaşam kalitesini düşüren çölyak hastalığına karşı mücadele eden hastalar, Melikgazi Belediyesi tarafından tedarik edilen glütensiz malzemelerle kurabiye, pasta, ekmek gibi yiyecekler üretebiliyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sağlayan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Vatandaşlarımızın sağlıklı, huzurlu olmaları bizler için son derece önem arz ediyor. Çölyak rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın glütensiz ürünlerle beslenmeleri gerekiyor. Melikgazi Belediyesi olarak çölyak hastası vatandaşlarımıza destek olmak için glütensiz gıda desteği sağlıyoruz. MELMEK kurslarımızda çölyak alerjisi bulunan hastalara ve yakınlarına, glütensiz malzemelerle yiyecek hazırlayabilmeleri için eğitim veriyoruz. Çölyak ile mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Desteklerimiz devam edecek. Cenab-ı Allah hepimize sağlık, sıhhat nasip eylesin" dedi. Bu çerçevede düzenlenen etkinliğe katılarak hastalığa karşı farkındalık oluşturmanın önemine değinen Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu’na çölyak hastalarına verdiği destekten ve toplum bilinçlenmesi adına sağladığı eğitimlerden dolayı teşekkür etti. Etkinlik, eğitime katılan çocuklara Melikgazi Belediyesi tarafından hazırlanan çanta ve kırtasiye malzemelerin hediye edilmesiyle sona erdi.
Niğde Kimisi gelin kaynana geldi kimisi ise 70’inden sonra Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Yeşilgölcük ve Alay beldelerinde açtığı okuma yazma kursu sona erdi. Kursu başarıyla tamamlayan 12 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Yeşilgölcük ve Alay’da düzenlenen sertifika törenine Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik, Yeşilgölcük Belediye Başkanı Nurettin Yurtseven, Alay Belediye Başkanı Yusuf Akdemir, Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin, Yeşilgölcük Anadolu İmamhatip Lisesi Müdürü Ahmet Tayfun Eren, Alay İlköğretim Okulu Müdürü Abdullah Bozok, öğretmenler ve kursiyerler katıldı. Törende yaptığı konuşmada bireyin eğitiminin önemine dikkati çeken Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik hayatın her alanında aktif rol olan kadınların eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik; "Günümüz dünyasında toplum değişen ekonomik ,teknolojik ve sosyolojik şartlarla beraber kadına her zaman olduğundan daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. Cemiyetin her alanında gün geçtikçe rolü daha çok ön plana çıkan kadınlarımızın eğitimden de en üst düzeyde yararlanma hakkının bulunduğunu ve bu hakkın bireye teslim edilmesi noktasında da Devletimizin büyük sorumluluk üstlendiğini görmekteyiz .Ekonomik ve toplumsal hayatta farklı roller üstlenen kadınlarımızın eğitiminin güçlü olması, gelişmiş ve müreffeh bir toplum olma yolunda daha kararlı adımlar atma hususunda bizleri cesaretlendirmektedir. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 2018 yılında başlatılan “Okuma-Yazma Seferberliği” projesi Ülkemizin dört bir yanında Halk Eğitimi merkezlerimizin koordinesinde okullarımızda açılan kurslarımızla devam etmektedir" dedi. "Okuma yazma bilmediğim için evden çıkamıyordum" Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin Halk Eğitim Merkezleri’nde kurs açılabilmesi için 12 kişi olması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında okuma-yazma kursu için bir kişinin yeterli olduğunu vurguladı. Çeşitli sebeplerle okuma yazma öğrenemeyen ve kursu başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler ise yaşadıkları mutluluğu dile getirdi. Kursa katılanlar arasında gelin Güllü ve kaynanası Gülderen Erol ile 70 yaşındaki Fatma Soylu da yer aldı. Soylu; "Geçmişte ailem iş yaptırıp çocuk baktırmak için okula göndermedi. Ben çok hevesliydim, çok istedim okumayı. Ama göndermediler" dedi. Bir diğer kursiyer Hanife Atıcı ise, okumayı öğrendiği için mutlu olduğunu ifade ederek; "Okuma yazma bilmediğim için evden dışarı çıkamıyordum. Şimdi her yeri öğrendim, kendim gidip gelebiliyorum. Yeni başlamama rağmen TC’mi bile ezberledim. Daha ne olsun" diye konuştu.