GÜNDEM - 18 Ağustos 2017 Cuma 15:07

Kastamonu’dan kurban yüklü 160 tır, İstanbul bölgesine sevk ediliyor

A
A
A
Kastamonu’dan kurban yüklü 160 tır, İstanbul bölgesine sevk ediliyor

Türkiye’nin kurbanlık hayvan üretimi bakımından en başta gelen Kastamonu’dan, kurban yüklü 160 tır İstanbul bölgesine sevk edilmeye başlandı.

Kastamonu’nun Ağlı ve Devrekani ilçesinden Kurban Bayramı için yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların yüklü olduğu 160 tır, İstanbul bölgesine dualarla sevk ediliyor.

Bu kapsamda Ağlı ilçesinde kurbanlık hayvan sevkiyatı nedeniyle tören düzenlendi. Törene katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Kastamonu’nun Türkiye’de hayvan deposu olarak bilindiğini söyleyerek, “İstanbul’a kurbanlık hayvan sevkiyatı müracaatında Türkiye’nin yarısı Kastamonu’dan oldu. En büyük sevkiyat ise ilimizden Ağlı ve Devrekani ilçemizden oluyor. Bu yüzden bizim ilimiz Türkiye’de kurbanlık hayvan deposu oluyor. Ağlı ilçemizin rakımı yüksek olmasından dolayı beslenen hayvanlarında kalitesi yüksek oluyor. Çünkü hayvanlarımız çoğunlukla merada otluyor. Temiz su içip kaliteli yem ile besleniyor. Bu yüzden hayvanlarımızın etleri çok leziz oluyor” dedi.

5 yıldır Kastamonu’da görev yaptığını söyleyen Yaman, “Her yıl İstanbul bölgesine hayvan sevk sayısı ne yazık ki azalıyor. Üretmeye mecburuz, üretirsek daha güçlüyüz. O yüzden üreticilerimizin inadına üretim yapması gerekiyor. İnadına yetiştirelim, sizde kazanın ülkemizde kazansın” diye konuştu.
Yaman, önümüzdeki günlerde Ağlı ilçesinde Siyez Buğdayının ekimine başlanacağını ifade ederek, “Siyez buğdayının üretimi yanı sıra işlemesini de artık Kastamonu’nun yapması gerekiyor. Bakanlığımız, siyez buğdayının paketlenmesi ve işlenmesi adı altında destek veriyor. Bu desteği size verebiliriz” şeklinde konuştu.
Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak ise, Devrekani ilçesinden sonra en çok kurban sevkiyatının Ağlı ilçesinden gerçekleştiğini belirterek, “İnşallah alternatif ürünler arasında siyez buğdayı da girecek. Ayrıca sarımsak üretimi için Tarım İl Müdürlüğümüz destek verecek” ifadelerini kullandı.

Ağlı Ziraat Odası Başkanı Şükrü Özsoy da, Ağlı’da yaklaşık 8 bin büyükbaş ve bin küçükbaş hayvan varlığının bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “İlçemiz nüfusunun 2 bin olduğu görüldüğünde kişi başına yaklaşık 4 büyükbaş hayvan düşmektedir. Buda ilçemizde yaşayan halkın büyük kısmının geçiminin hayvancılık ile sağladığını göstermektedir. Her yıl olduğu gibi bu yılda ilçemizde doğal ortamlarda yayla ve meralarda beslenen ve et kalitesi ve lezzeti açısından takdir ve tercih edilen büyükbaş hayvanlarımızı İstanbul başta olmak üzere Ankara ve diğer büyük şehirlere ilçemizden kurbanlık hayvan sevkiyatı yapmaktayız. İstanbul’da Bayrampaşa, Eyüp ve Kağıthane ilçelerindeki kurbanlık hayvan pazarlarına bu yıl bin 100 büyükbaş hayvan göndermekteyiz. Bunun yanı sıra 700 büyükbaş hayvan da diğer büyükşehirlere ilçemizden gitmektedir. İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız Avrupa yakasında Bayrampaşa Eyüp ve Kağıthane ilçelerindeki kurbanlık hayvan pazarlarında Ağlımızın kaliteli kurbanlıklarını bulabilirler. Bu sene kurbanlıklarımızı dualarla yolcu etmek istedik. Tüm yetiştiricilerimize hayırlı yolculuklar diler, bol ve bereketli kazançlar elde etmelerini temenni ederiz”

Konuşmaların ardından kurbanlık hayvan sevkiyatları için kurban kesildi, ardından yapılan dua ile birlikte tırlara yüklenen kurbanlık hayvanlar İstanbul bölgesine gönderildi.

Kastamonu’da kurbanlık hayvan sevkiyatında Devrekani ilçesinden bir tırda 25 hayvan olmak üzere 100 tır, Ağlı ilçesinden de 60 tır İstanbul bölgesine ilk etapta sevk edildi. 

Vedat Yunus İkizoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.