GÜNDEM - 23 Kasım 2014 Pazar 10:14

Kaybolduğunu sandıkları yaşlı yakınlarını ulaşım kartı ile buluyorlar

A
A
A
Kaybolduğunu sandıkları yaşlı yakınlarını ulaşım kartı ile buluyorlar

Hükümetin hayata geçirdiği 65 yaş üzeri vatandaşlara bedava ulaşım hizmeti, otobüsçülerin adeta AKUT görevi yapmasını sağlıyor. Yaşlı yakınlarının kaybolduğunu zannedenler, hangi duraktan ne zaman otobüse bindiği ortaya çıkınca rahat bir nefes alıyor.

Hükümetin hayata geçirdiği 65 yaş üzeri vatandaşlara bedava ulaşım hizmeti, otobüsçülerin adeta AKUT görevi yapmasını sağlıyor. Halk otobüsçüleri, en yoğun saatlerde 4 kat artan yaşlı yolcu trafiğinden dert yansa da, evlerine haber vermeden gezmeye çıkan yaşlılar, akıllı kartlarındaki anlık otomasyon sayesinde otobüslerde bulunuyor. Yaşlı yakınlarının kaybolduğunu zannedenler, hangi duraktan ne zaman otobüse bindiği ortaya çıkınca rahat bir nefes alıyor. 

Bursa’da 65 yaş üstü vatandaşlar toplu taşıma araçlarından adeta inmiyor. Sabah evden çıkarak akşama kadar geri dönmeyen yaşlılar için endişelenen vatandaşlar, polise ve jandarmaya kayıp başvurusunda bulunurken, polis ve jandarma ekipleri, Bursa Özel Halk Otobüsleri Odası’ndan bilgi alarak, kayıp sanılan 65 yaş üstü yaşlıları otobüslerde bulup ailelerine teslim ediyor.

BURSALI HALK OTOBÜSÇÜLER ÇOK DERTLİ 

Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanvekili Ramazan Çalan, 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanmasında çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, “Bu kanundan evvel 65 yaş üstü yolcu sayısı aylık 30 bin 368 idi. Bu yasanın çıkmasından sonra 10 ayda toplam 1 milyon 200 bin yaşlı taşıdık. Bu özel halk otobüsçülerine büyük bir külfet getirdi. Sabah ve akşam yoğunluğunda paralı binen vatandaşlara da engel olundu. Belli bir ücret alınması gerekiyor. Araçlarımızı yenileme noktasında ciddi sıkıntıya girdik” dedi.

OTOBÜSÇÜ ESNAFI ZOR DURUMDA

65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz toplu taşıma araçlarını kullanması sebebiyle vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldıklarını anlatan Ramazan Çalan, “Bilhassa sabah ve akşam saatlerinde gerek öğrenciler, gerekse işçi ve memurlar okula ve işe gidip geliyor. Artık hiç kimse işine rahat gidemez oldu. Her gün vatandaşlardan şikayetler gelmeye başladı. Sabah ve akşam yoğunluğunda 65 yaş üstü vatandaşların binişinde engellemeler olsaydı biz bu kadar sıkıntı yaşamazdık. Her ücretsiz taşınan kişi başına bir bedel ödenmesi konusunda devlet büyüklerimizden acilen bu katkıyı bekliyoruz. Otobüsçü esnafı çok zor durumda” diye konuştu.

POLİS VE JANDARMA KAYIP YAŞLILARI OTOBÜSLERDE BULUYOR

Ücretsiz olduğu için otobüslerle Bursa’yı dolaşan vatandaşların kayıp sanılarak polis ya da jandarmaya kayıp başvurusunda bulunulduğunu ifade eden Çalan, şunları kaydetti;

“Polis ve jandarmaya kaybolan şahıslarla ilgili ihbarlarda artış oldu. Araçlarımız JPS sistemiyle çalıştığı için bunu bilen polis ve jandarma, kaybolan vatandaşlarımızı bulmak için bize başvuruyor. Polis ve jandarma bizden vatandaşın hangi saatte otobüse bindiği bilgisini istiyorlar. Şikayet sayısında artış oldu. Beddua edenler bile var. Sabah çıkıp akşama kadar evine gitmeyen yaşlılar var. Otobüslerle gün boyu geziyorlar. ‘Babamı, annemi akşama kadar görmüyoruz’ diyerek bu konuda çok ciddi şikayetler alıyoruz.”
Bu kanunun bir an evvel yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Çalan, özellikle yoğunluk olan sabah ve akşam saatlerinde yaşlılara sınırlama getirilmesini istedi. Çalan, ücretsiz seyahatin paralı binenlere engel olduğunu ileri sürdü. 

MESUT DEMİR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.