KÜLTÜR SANAT - 17 Kasım 2017 Cuma 12:47

Kerkenes kazısında Demir Çağı'na ait kurt figürü bulundu

A
A
A
Kerkenes kazısında Demir Çağı'na ait kurt figürü bulundu

Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) tarafından yürütülen Kerkenes kazısında Demir Çağı'na ait olduğu düşünülen kurt figürü bulundu.

Kerkenes’in 2017 yılı çalışmalarının Mayıs ayında başladığını ve Temmuz ortasına kadar devam ettiğini belirten AGÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Asiliskender, kazıya bu yıl yeni bir açma ile devam ettiklerini ifade etti. Yeni açma alanı ile sarayın etrafının daha fazla genişletildiğini ve daha fazla buluntuya ulaştıklarını kaydeden Doç. Dr. Burak Asiliskender, özellikle kurt figürünün döneme dair yeni ipuçlarına ulaşılmasını sağladığını dile getirdi.

Yeni bulgular yeni ipuçları veriyor

Kurt figürünün Yakın Doğu ve Önasya’da rastlanan bir figür olmamasından dolayı önem taşıdığına işaret eden AGÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Baturayoğlu Yöney ise “Hem Mezopotamya ve İran kültürleriyle hem de Orta ve Batı Anadolu ile ilişkisi olduğunu düşündüğümüz Kerkenes’de şimdiye kadar, Ankara’nın daha batısında Eskişehir’de bulunan Frig kültürüyle ilişkili buluntulara rastladık. Bu, bize bölgedeki kültürel ve ticari ilişkiler konusunda fikir veriyor. Ancak bu yılki kazılarda farklı fikirler veren değişik buluntulara da ulaştık. Bu buluntuların arasında en öne çıkan da kurt figürü. Aslında betimlenen, Yakın Doğu’da ve Önasya’da rastlanan bir kurt değil. Bize de o nedenle ilginç geldi. Bunun dışında geyikler, yaban keçileri gibi figürlere de rastladık. Ayrıca oyuncak, maket ya da bir bezeme dizisinin parçaları olduğunu düşündüğümüz çeşitli mimari detayları betimleyen parçalara da ulaştık” dedi.

Hattuşa'dan daha büyük bir yerleşim alanı

Kerkenes’in yerleşim alanı olarak Orta Anadolu’da bilinen en büyük sit alanı olduğuna işaret eden Doç. Dr. Nilüfer Baturayoğlu Yöney, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kerkenes’in yüzey alanı Hitit başkenti Hattuşa’dan büyük. Üstelik, şehir merkezinin dışında yerleşim alanı olmadığını bildiğimiz Hattuşa’dan farklı olarak, buranın dış alanının yaklaşık 1 buçuk kilometreye 2 buçuk kilometre eninde olduğunu ve tamamen dolu olduğunu biliyoruz. Tamamen dolu olması sokaklarla birbirinden ayrılmış, konut yapıları ve bunların içinde insanların ve hayvanların yaşadığı yerleri ifade ediyor ve burada ciddi bir nüfus olduğunu düşünüyoruz. Bu kadar büyük bir nüfusu beslemek için hem çevresinde tarım ve orman alanları hem de hayvancılık gibi yiyecek üretimine dönük sistemlerin olması gerekiyor. Yapının en önemli özelliği de bu zaten. Ancak yerleşimin çok kısa olduğunu biliyoruz, belki 80-100 yıl ya da 3 veya 4 nesil kadar Bu da siti farklı kılıyor. Altta başka bir yapı katmanı yok. Sadece aynı yapının kendi içinde değişmiş olduğunu görüyoruz. Ancak erozyon ve yangın nedeniyle yapılar hakkında üçüncü boyut bilgimiz, dolayısıyla elimizde sergileyecek malzememiz yok. Çünkü yapılar genelde temel ya da taban seviyesine kadar korunmuş durumda. Üst yapının da savaş ya da yağma ile yok edildiğini düşünüyoruz çünkü yapıların genelde bilinçli olarak yakıldığını ve yıkıldığını izledik” ifadelerini kullandı.

Deneysel kazı alanı ve ziyaretçi evi için çalışma yapılacak

Söz konusu nedenlerle yapının üçüncü boyutuna dair bilgi olmadığı için Kerkenes’de deneysel bir arkeoloji alanı oluşturulacağını kaydeden Doç. Dr. Nilüfer Baturayoğlu Yöney, ayrıca kazı alanının çok ulaşılabilir yol üzerinde olmaması ve neler yapıldığının takip edilememesinden dolayı, Sorgun’un yakın komşusu olan Şahmuratlı köyünün merkezinde bir ziyaretçi merkezi yapılacağını da sözlerine ekledi.

Kerkenes kazısı hakkında

Yozgat ile Sorgun arasında kalan Kerkenes Vadisi’nde, 1993 yılında The Oriental Institute of the University of Chicago’nun, ODTÜ ile başlattığı kazılardır. Erozyon ve yangın nedeniyle üçüncü boyuta dair çok fazla bilgiye ulaşılamayan Kerkenes kazı alanının Demir Çağından kaldığı düşünülmektedir. Eldeki buluntulara göre burada bir saray ve çevresinde yerleşim alanları olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Kazıyı, iki yıl önce AGÜ Mimarlık Fakültesi devralmıştır. 

Selma Kara

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Büyükşehirden kırsalda vatandaşlara bisiklet turu Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi’nin işbirliğiyle, Konyaaltı ilçesi Çakırlar’da “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Antalyalıların spora teşvik edilmesi, şehir trafiğinin azalması ve otomobillerin doğaya verdiği zararın azaltılması amacıyla, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Spora verdiği önemi, şehirde düzenlediği etkinliklerle gösteren Antalya Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerdeki vatandaşları da spora teşvik ediyor. Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi işbirliğiyle “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Konyaaltı ilçesi Çakırlar Kapalı Pazar Yeri’nden bisikletleriyle start alan Çakırlar sakinleri, 11 kilometrelik bir rotanın sonunda Gökçam İlkokulu önünde sürüşlerini noktaladı. Bisiklet hediye edildi Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Bölgedeki 10 mahalle muhtarı da organizasyona destek verdi. Bisiklet turu tamamlandıktan sonra, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve muhtarlar tarafından, vatandaşa ikramda bulunuldu. Sonrasında ise organizasyona destek veren muhtarların kendi mahallesinden seçtiği 10 öğrenciye bisiklet hediye edildi. Görme engelli vatandaşlar da katıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, “Etkinliğimizi her sene olduğu gibi yine 23 Nisan haftasında yaptık. Bisiklet severlerle birlikte olmak güzel bir duygu oldu. Görme engelli vatandaşlarımız da burada bisiklet kullandı. Doğanın içinde böyle bir etkinlik düzenlediğimiz için mutluyuz” dedi.
Kars Kars’ta biyolojik atıksu arıtma tesislerinde çalışmalar başladı Kars’ta 2023 yılında temeli dönemin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından atılan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinde çalışmalar yeniden başladı. Yaklaşık 780 milyon liralık proje çerçevesinde günlük 50 bin metreküp su arıtılarak Kars Çayı’na bırakılacak tesisler tamamlandığında Kars Çayı tertemiz akacak. Kars’ta geçen yıl yapımına başlanan ve kış ayı itibariyle yapımına ara verilen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte yeniden yapımı başladı. İlgili firma havaların ısınması ve inşat sezonun başlamasıyla birlikte Dereiçi bölgesinde idari binalar ve tesislerin ana binalarında kalıp, beton atma işlemlerini sürdürüyor. Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri evsel atık suların mevcut atık su toplama hattının sonlandığı yerden kolektör hatları ile arıtma tesisine iletilmesini sağlayacak olana 17,49 kilometre kolektör hattında çalışmalar tam hız sürüyor. Arıtma Tesisinden Kars’a doğru yapılan çalışmalarla borular itinayla döşeniyor. Öte yandan 2025 yılında tamamlanması planlanan Kars Biyolojik Atık Su Tesislerinde evsel kaynaklı kirliliğin giderilip arıtılmış suyun yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayına, akabinde Kars barajına deşarj edilmesi sağlanacak. Çalışmalar tamamlandığında Kars Çayı’ndaki konu ve kirliliğinde tamamen önüne geçilmiş olacak.
Aydın Aydın’da barajların doluluk seviyeleri belli oldu Önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da çiftçilerin can damarı olan barajların doluluk seviyeleri belli oldu. Geçtiğimiz yıl 24 Nisan tarihinde yüzde 29 olan doluluk seviyesi bu yıl yüzde 32 oldu. Çiftçi sayısı yüksek olan illerden olan Aydın’da üreticilerin merakla takip ettiği barajlardaki doluluk oranlarının Nisan ayı rakamları belli oldu. Aydın İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yapılan sunuma göre Aydın genelinde 24 Nisan 2023 yılında yüzde 29 olan doluluk seviyesi 24 Nisan 2024 yılında yüzde 32 oldu. Ayrıca yıllık ortalama yağış miktarı 660 milimetre olan Aydın’da su kaynakları potansiyeli ise yerüstü suyu 1 milyar metreküp, yeraltı suyu 201 milyon olmak üzere toplam 1.2 milyar metreküp olarak açıklandı. Paylaşılan verilere göre, 419 milyon metreküp depolama hacmi olan Kemer Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 51 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 7 artış göstererek yüzde 55 oldu. 350 milyon metreküp depolama hacmi olan Çine Adnan Menderes Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 35 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 8 azalma göstererek yüzde 32 oldu. 13 milyon metreküp depolama hacmi olan Gökbel Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 16 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 431 artış göstererek yüzde 85 oldu. 195 milyon metreküp depolama hacmi olan İkizdere Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 19 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 15 artış göstererek yüzde 22 oldu. 95 milyon metreküp depolama hacmi olan Topçam Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 24 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 33 artış göstererek yüzde 32 oldu. 31 milyon metreküp depolama hacmi olan Karpuzlu-Yaylakavak Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 73 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 17 artış göstererek yüzde 86 oldu. 22 milyon metreküp depolama hacmi olan Karacasu Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 72 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 5 azalma göstererek yüzde 68 oldu. 1 milyar 76 milyon metreküp depolama hacmi olan Adıgüzel Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 19 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 15 artış göstererek yüzde 22 oldu. Ayrıca 20 adet gölette 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 77 olan ortalama doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 89 oldu.