EKONOMİ - 27 Haziran 2016 Pazartesi 15:33

Kestane balı anzer balıyla yarışıyor

A
A
A
Kestane balı anzer balıyla yarışıyor

Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba, “Bu sene arıcımızın yüzü gülecek diye düşünüyorum. Kestane balı üretiminde poleni başına 8-10 kilogram bal bekliyoruz” dedi.

Dünyaca ünlü Anzer balına rakip gösterilen kestane balında üretim geçen seneye göre arttı. Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kaba, kestane balının fiyatının Anzer balına yetiştiğini belirterek, kestane balının artık sofra balı olmaktan çıkıp sağlığı destekleyici bir bal olma yolunda gittiğini söyledi. Kestane balının faydalarından bahseden Kaba, “Kestane balı antibiyotik özelliği yüksek olan bir baldır. Vücudunuzda ki bir yaraya sürdüğünüz zaman tentürdiyot etkisi gibi yakar. Diğer yandan karaciğer yağlanmasına iyi geldiği bilim adamları tarafından yapılan çalışmalar ile ortaya kondu” diye konuştu. Düzce’nin, Türkiye’de en fazla kestane balı üreten il olduğunu ifade eden Kaba, “Bu bölgenin kestane balının polen oranı yüzde 97 çıktı. Bu sene arıcımızın yüzü de gülecek diye düşünüyorum. Kovan başına 8-10 kilo civarında bal bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

KESTANE BALININ FAYDALARI
Düzce’nin Akçakoca İlçesi Deredibi Köyünde 15 yıldır arıcılık ile uğraştığını kaydeden Üretici Recep Bal, “Kestane balı, vücuttaki bir yarayı iyileştirmek için bire birdir. Biz çocuklarımız hasta olduğu zaman ilaç vermeyiz, kestane balı veririz. Bütün ballar faydalıdır ancak kestane balının faydaları hiçbir balla karşılaştırılamaz. Böyle bir bal dünyada hiçbir yerde yok. Kestane balını insanlar bilmiyor. Vatandaşlarımıza bu balın yararlı olduğunu anlatmak için çabalıyoruz. Türkiye genelinde kestane balı her tarafta oluyor ancak buranın balını hiçbir yer tutmuyor. Sabahtan bir kaşık kestane balı yiyince insan kendini dinç hissediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız kestane balı için söylenecek her şeyi söyledi zaten. Bizim daha fazla bir şey söylememize gerek yok” dedi.

SAHTE KESTANE BALI NASIL ANLAŞILIR?
Bir diğer üretici Mehmet Menteşe ise, kestane balının mide rahatsızlıklarına, bronşite, astıma ve gribe iyi geldiğine dikkat çekti. Kestane balının özellikle gribe iyi geldiğine dikkat çeken Menteşe, şöyle devam etti:
“Genellikle ilaç niyetine kullanıyoruz. Aç karnına sade veya süt ile alınabilir. Bu sene üretim fazla değil. Kestane balı Haziran ayında olur. Mevsim şartları güzel giderse bal alırız ama aşırı yağış veya aşırı sıcak olursa bal alma şansımız yok. Birçok insan kestane balını bilmiyor. Sahte ile gerçek kestane balını ayırmak için bir tabağın içine balı koyup buzlukta 2 gün bekletin. Şeker varsa zaten kristalleşir. Ben kendi yemediğim ürünü bir başkasına satmam.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Gerçeği görülmez olunca, nesli tükenmekte olan hayvanlar tahnit sergisi ile tanıtıldı Aydın’da bu yıl 11.’si gerçekleştirilen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda özel firmalar ürünlerini tanıtırken, resmi kurumlar ise halkı bilinçlendirmek ve tabiatın dengesinin bozulmaması için doğadaki canlıların korunmasının önemini anlattı. Bu kapsamda stant açan Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü binlerce kişiyi bilgilendirdi. Oldukça ilgi gören standa nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvan tahnitleri ile tanıtıldı. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Aydın’da 18-21 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 11’inci Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarında, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü, tabiatın korunması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Karakulaktan pelikana, keklikten ördeğe kadar nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvanın tahnit sergisini yapıldığı stanta Aydın’ın biyoçeşitliliği, korunan alanlar ve yaban hayatı tanıtıldı. Oldukça ilgi gören stanta pek çok çocuk uzun süre ilgiyle tahnit sergisini inceledi. Stanta ayrıca doğayı ve çevreyi korumanın öneminden söz edilerek, Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan ve barındırdığı bitki ve hayvan türleriyle gelecek nesillere aktarılması gereken Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın zenginlikleri de tanıtıldı. Yaklaşık 250 adet kuş türü bulunan ve bunlardan 70’iin üreme alanı olan Dilek Yarımadası Milli Parkı’na sahip Aydın’da çocuklara tarımın sürdürülebilirliğinin tabiatın korunmasına bağlı olduğu da anlatıldı. Sadece Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda görülen 804 bitki türünden 6’sının dünyada sadece Aydın’da görüldüğü belirtildi. Bunun yanı sıra Aydın’ın sahip olduğu Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın 28 memeli, 42 sürüngen, 45 çeşit balık türüne ve çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yaptığı belirtildi.
Aydın Erikmen, belediyeyi büyük borçlarla terk etmiş Karacasu Belediyesi’nin önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Erikmen’in belediyeyi büyük borçlarla terk ettiği ortaya çıktı. Yapılan incelemelerin ardından Karacasu Belediyesi’nin 62 milyon 444 bin 557 lira borcu olduğu paylaşıldı. Aydın’ın en küçük ilçelerinden olan ve Dünya Kalıcı Mirası Listesi’nde yer alan Afrodisyas Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Karacasu ilçesinde açıklanan belediye borç tablosu görenleri şaşırttı. Önceki dönem belediye başkanı Mehmet Erikmen’in belediyeyi büyük borçlarla devrettiği ortaya çıkarken, yeniden belediye başkanı seçilen Mustafa Büyükyapıcı’nın açıkladığı rakamlara göre Karacasu Belediyesi’nin 62 milyon 444 bin 557 lira 60 kuruş borcu olduğu öğrenildi. Belediyenin borçlarına karşılık alacak rakamları ise 8 milyon 421 bin 940 lira 12 kuruş olduğu açıklandı. Borçlarla alacaklar arasındaki 54 milyon 22 bin 617 liralık fark dikkat çekti. CHP’li Mustafa Büyükyapıcı’nın görevi devraldığı 5 Nisan 2024 tarihi öncesine ait açıklanan rakamlara göre Karacasu Belediyesi’nin, emlak vergisi, kira, harç, banka vadesi gibi kalemlerden 8 milyon 421 bin 940 lira alacağı olduğu, akaryakıt istasyonundan alım nedeniyle 8 milyon 250 bin lira, SGK yapılandırma borcu 439 bin 329 lira, Karacasu Belediyesi Personel Limited Şirketi’nin borcu 1 milyon 266 bin 236 lira ve diğer kalemlerle birlikte toplam 62 milyon 444 bin 557 lira borcu olduğu açıklandı.