DÜNYA - 10 Ekim 2017 Salı 12:47

Kiev'de yol inşaatı yatırım forumuna yoğun ilgi

A
A
A
Kiev'de yol inşaatı yatırım forumuna yoğun ilgi

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen Yol İnşaatı Yatırım Forumu ilgi gördü.

Ukrayna’nın başkenti Kiev Yol İnşaatı Yatırım Forumu’na ev sahipliği yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel ve Ukrayna Altyapı Bakanı Volodymir Omelyan'ın katıldığı forumda, iki ülke arasındaki yatırım imkanları değerlendirildi. Forumda konuşma yapan Türkiye‘nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Türk yatırımcılarını Ukrayna'ya güvenmeye çağırdı. Ukrayna'nın yeni şartlarına ayak uyduran girişimcilerin başarılı olduklarını kaydeden Büyükelçi Tezel, “Türkiye Ukrayna ilişkileri içinde sektörünüzün önemi daha da artacak.

Dün iki Cumhurbaşkanımızın katılımları ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplandı. Yakalanan ivmenin daha da arttırılması için imkan oldu, Türkiye'den 10 bakanımız katıldı. Öncelikle şunu söylemek isterim, Türkiye olarak başarılı, kendi ayakları üzerinde duran, reforme edilmiş, iyi yönetilen bir Ukrayna'ya ihtiyacımız var. Bu sadece bizim dost bir ülke olarak beklentimiz değil, aynı zamanda çıkarlarımız gereğidir. O nedenle Türkiye'nin bu tutumuna güvenebilirsiniz” dedi.

Önemli anlaşmalar imzalandı

Ukrayna ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin hızla geliştiğinin altını çizen Büyükelçi Tezel, “Bugün Ukrayna ile ekonomik ilişkilerimizi hızla geliştiriyoruz. Ülkelerimiz arasında yakın gelecekte Serbest Ticaret Anlaşması imzalayacağız. Dün çifte vergilendirmenin önlenmesi ve yatırımların teşviki ve korunması anlaşmaları imzalandı. Bunlar önemli adımlardır. Türkiye'nin yol inşaatı ve diğer alt yapı projeleri konusunda büyük başarıları var ve Ukrayna bunun farkında. Bizler de farklı alanlarda, Ukrayna'ya yardımcı olabileceğimizi düşündüğümüz alanlarda, yap işlet devret modeli uygulamalarındaki tecrübelerimizi Ukrayna ile paylaşmaya başladık ve destek veriyoruz” diye konuştu. Türkiye'nin Ukrayna ile tecrübelerini paylaştığını kaydeden Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, bu çerçevede bir grup Ukraynalı uzman, ülkemize giderek, yol inşaatları, köprü, tünel inşaatları konusundaki Türkiye'nin tecrübelerinden faydalandıklarını ifade etti.

Ukrayna'ya güvenin

Konuşmasında Türk yatırımcılara da seslenen Tezel, “Biz Ukrayna'nın geleceğine inanıyoruz ve Türk yatırımcılarımızı da bu yönde teşvik ediyoruz. Ukrayna'yı radarınıza ciddi bir şekilde koyun. Ukrayna'nın değişmekte olduğunu görün ve yeni Ukrayna'ya göre hareket edin. Ülkedeki değişimi gören şirketlerimiz daha başarılı oluyorlar” açıklamasını yaptı. Forumda konuşan Ukrayna Altyapı Bakanı Volodymir Omelyan ise Türk inşaat şirketlerinin Ukrayna'nın alt yapı projelerine katılımlarını desteklediklerini kaydetti. Türk inşaat şirketlerinin ülkenin farklı bölgelerindeki projeleri hayata geçirdiğinin altını çizen Bakan Omelyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kiev ziyaretine de değindi.

İki ülke ilişkilerinin son dönemde ivme kazandığını hatırlatan Omelyan, Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının ilişkilerin gelişimine büyük katkı sağladığını kaydetti. Kiev'de düzenlenen Yol-İnşaat Forumu'nda, Türk şirketlerinin temsilcilerinin yanı sıra, Ukraynalı yatırımcılar ile Ukrayna İzmir Fahri Konsolosluğu temsilcisi de katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.