POLİTİKA - 28 Mayıs 2016 Cumartesi 18:19

Kılıçdaroğlu muhtarlarla buluştu

A
A
A
Kılıçdaroğlu muhtarlarla buluştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarlarla buluştuğu programda, seçim barajının yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini vurguladı. Başkanlık sistemini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Hangi başkanlık. Bölünen bir Türkiye mi, üniter yapısı olan bir Türkiye mi? Buna karar vermek zorundayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ’Muhtarlar Buluşması’ toplantılarının bir benzerini, Erdoğan’ı muhtarlar toplantısından dolayı sıkça eleştiren CHP de gerçekleştirdi. İstanbul’daki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Muhtarları Dinliyoruz" temalı toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Parti Meclisi Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri, CHP İstanbul İl Başkanı Kemal Canpolat, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile partililer ve muhtarlar katıldı.

Toplantıda muhtarların sorunlarını dinleyen ve iktidar olmak için onlardan destek isteyen Kılıçdaroğlu, "Şimdi, ‘Türkiye başkanlık sistemine geçecek’ deniyor. Hangi başkanlık. Bölünen bir Türkiye mi, üniter yapısı olan bir Türkiye mi? Buna karar vermek zorundayız. Biz üniter yapıdan yanayız. Türkiye’nin bölünmesini istemiyoruz. Ayrışmayı istemiyoruz kavgayı, terörü istemiyoruz. Ama Türkiye’nin birlik ve bütünlük içinde yoluna devam etmesi lazım. Gelin seçim yasasını ve siyasi partiler yasasını değiştirelim. Milletin vekilini millet seçsin. Neden siyasi parti liderleri oturup evinde liste hazırlasın. Gelin bunu değiştirelim” dedi.

“MUHTARLIK, SİYASET KURUMUNUN EN ÖNEMLİ PARÇALARINDAN BİRİ”

Muhtarlığın, siyaset kurumunun en önemli parçalarından biri olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Muhtar kardeşlerime sesleniyorum. Sorunları biliyoruz da nasıl çözeceğiz. Eğer bir sorunun çözümü konusunda en sağlıklı öneriyi veren partiye destek verirseniz bu sorunların çoğu zaten çözülür. Birileri muhtarı ayağına çağırır. Biz öyle yapmıyoruz ben muhtarların ayağına gidiyorum. Ben muhtarlarla konuşuyorum. Biraz önce söyledik muhtarlık seçimi demokrasinin en saf ve en temiz tecelli ettiği yerdir. Muhtarlık kurumuna önem vermemiz lazım. Siz bir kurum olarak düşünmemiz lazım. Siyaset kurumunun en önemli parçalarından birisi. Bütün köylerde var. Bütün köylerde milletvekili yok. Tüm mahallelerde var tüm mahallelerde milletvekili yok. O zaman vatandaşla doğrudan ilişki kuran vatandaşın derdini anlatmak için ilk başvurduğu kişi kim mahallenin köyün muhtarı. O zaman biz muhtarlık kurumunu kendine uygun şekilde yapılandırmak zorundayız.

Muhtarların ayrı siyasi görüşleri olabilir. Buna saygı duyulması lazım. Kimi ‘A’ siyasi görüşünü benimser kimi ‘B’ siyasi görüşünü benimser, ama biz siyasetçiler olarak ki; ben sizleri de siyasetin bir parçası olarak kabul ediyorum. Bir ortak payda oluşturmak zorundayız. Görüşü ne olursa olsun o ortak paydada buluşmalıyız”.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE DEMOKRASİ VURGUSU

Demokrasiyi yaşatmak zorunda olduklarını kaydeden CHP lideri, “Mesela bu ortak payda demokrasidir. Demokrasiyi yaşatmak zorundayız. Demokrasi bizim ortak paydamızsa, demokrasiyi derinleştirmek zorundayız. Bu ortak nokta yargı bağımsızlığı olmalıdır. Yargı bağımsız olmalı, tarafsız olmalıdır. Ben hakimin karşısına çıktığım zaman burada adalet gerçekleşecek diyebilmeliyim. Eğer ben yargı konusunda bu tarafsız mıdır değimlidir diye endişe duyarsam adalet mülkün temeli olmaz. Ne demek adalet mülkün temeli. Mülk orada devlet demek. Adalet devletin temelidir. Adaletin olmadığı yerde devlet olmaz. Buna benzer ortak paydalar oluşturmak zorundayız. Muhtarlıklardan başlayarak en tepeye kadar devletin liyakat esasına göre, adalet esasına göre yeniden ele alınması gerekiyor. Eğer bunlar olmazsa devletin temellerini kökten sarsarız. Şimdi ‘Türkiye başkanlık sistemine geçecek’ deniyor. Hangi başkanlık. Bölünen bir Türkiye mi, üniter yapısı olan bir Türkiye mi? Buna karar vermek zorundayız. Biz üniter yapıdan yanayız. Türkiye’nin bölünmesini istemiyoruz. Ayrışmayı istemiyoruz kavgayı terörü istemiyoruz. Ama Türkiye’nin birlik ve bütünlük içinde yoluna devam etmesi lazım. Gelin seçim yasasını ve siyasi partiler yasasını değiştirelim. Milletin vekilini millet seçsin. Neden siyasi parti liderleri oturup evinde liste hazırlasın. Gelin bunu değiştirelim. Yüzde 10 seçim barajı kalkması lazım. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı gelmeli. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı meclise gelse ne olur. Ne eksiğimiz olur gelsin konuşsun. Bir başka partinin genel başkanı yüzde 1 oy almış yüzde 5 oy almış 5 milletvekili getirsin. Yüzde 1 oy almışsa 1 milletvekili getirsin. Ne olacak yani çıkıp kürsüye konuşsun. Demokrasi kazanır” şeklinde ifade kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da ilk defa sinemaya giden çocuklar unutulmaz bir 23 Nisan yaşadı Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı köylerde yaşayan çocuklara unutulmaz bir şekilde kutlattı. İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek’in talimatıyla sinema ve park keyfi yaşayan çocuklar, bayramı coşkuyla kutladı. Köylerde yaşayan ve ilk defa sinemaya giden çocuklar, sinema salonunda mısır ikramıyla keyifli bir film izleme imkanı buldu. Filmin ardından yemeğe götürülen çocuklar, daha sonra Millet Bahçesi’ne götürüldü. Burada oyunlar oynayarak, eğlenen çocuklar, 23 Nisan’ı doyasıya kutladı. Heyecan ve mutluluklarını İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle paylaşan çocuklar, bu özel gün için kendilerine unutulmaz bir deneyim yaşatan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek’e teşekkür etti. Etkinliğe katılan çocuklar, sinema ve Millet Bahçesi’nde yaşadıkları keyifli anları aileleriyle de paylaşarak 23 Nisan’ı unutulmaz kıldı. Kökrek ise yaptığı açıklamada, 23 Nisan’ın sadece bir bayram değil, aynı zamanda milli egemenliğin ve çocuklara armağan edilmiş bir bayram olduğunu vurguladı. Köylerde yaşayan çocukların da bu coşkuyu yaşaması için böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirten Kökrek, "Bu vesileyle tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlar, onlara sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat dilerim" dedi.
Denizli Başkan Arslan, Çamelili çocukların 23 Nisan coşkusuna ortak oldu TBMM’nin 104. kuruluş yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Denizli’nin Çameli ilçesinde de coşkuyla kutlandı. İlçe Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen, Belediye Başkanı Cengiz Arslan, İlçe Jandarma Komutanı Atilla Acarer, İlçe Emniyet Amir Vekili Volkan Mıdık, protokol üyeleri, öğrenci, öğretmen ve vatandaşların katılımlarıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Çelenklerin sunulması ve İstiklal Marşının büyük bir coşkuyla okunması sonrasında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde okullar tarafından Çameli Stadyumu’nda gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı renkli görüntülere sahne oldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümüne özel düzenlenen programda ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Sonrasında öğrencilerin okuduğu şiirler dinlendi ve öğretmenleri ile birlikte hazırlamış oldukları gösteriler büyük bir ilgiyle izlendi. Program sonunda şiir, resim, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kutlama programı sonrasında Çameli Belediyesinin düzenlediği çocuklara özel program büyük beğeni topladı. Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan ve eşi İlkin Arslan, AK Parti İlçe Başkanı Cengiz Yılmaz’ın katılımlarıyla Çameli İlçe Stadyumu’nda kurulam oyun parkı ve gelen animasyon ekibi ile 23 Nisan Çocuk Şenliği gerçekleştirildi. Çocukların 23 Nisan coşkusuna ortak olan Başkan Arslan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104. yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm çocuklarımıza ve milletimize kutlu olsun" dedi.