GÜNDEM - 25 Ekim 2014 Cumartesi 09:47

Kilis keçisi yetiştiriciliği her geçen gün artıyor

A
A
A
Kilis keçisi yetiştiriciliği her geçen gün artıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis keçisinin üretimini ve sayısını attırmak için teşvik verildiğini söyledi.

İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis keçisinin her türlü iklim koşullarına iyi uyabilen, ekstansif ve entansif koşullarda, sürüler halinde yetiştirilebildiğini ifade ederek, “Sağlam vücut yapılı, uzun yürüyüş yetenekli süt ve döl verimi yüksek bir keçi ırkıdır. Kilis keçisi Suriye’den getirilen Halep keçileri ile kıl keçiler arasında yapılan melezleme ile ortaya çıkmıştır. Kilis keçileri, Türkiye yerli ırkları içerisinde süt verimi en yüksek olan ırktır. Kilis keçilerinde vücut çok uzun ve genellikle siyah renkli kıllarla kaplıdır. Kulaklar çok uzun, geniş ve sarkıktır. Kilis keçileri genellikle boynuzludur. Ancak, boynuzsuz erkek ve dişi hayvanlarda bulunmaktadır. Meme iyi gelişmiş olup iki bacak arasında öne doğru uzanmaktadır. Ergin tekelerin canlı ağırlıkları 60-90 kilo, dişilerin ise 45-65 kilo ararsında olup geniş bir variyasyon göstermektedir. Laktasyon süt verimi 200-350 kilo ve laktasyon süresi 250-300 gündür. Sütte yağ oranı yüzde 4.3-4.7 civarındadır. 100 keçiden elde edilen oğlak sayısı 120-160 arasındadır.”

İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis keçisinin teşvik edilmesinin sürdüğünü imkanlar ölçüsünde üreticiye her türlü desteği verdiklerini sözlerine ekledi. 

MEHMET ALİ DAĞ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir