SAĞLIK - 19 Ekim 2017 Perşembe 12:10

Kimsesiz hastaların evi yoğun bakım oldu

A
A
A
Kimsesiz hastaların evi yoğun bakım oldu

Adana’da Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi altına alınan Kerziban Kahraman 5, Alman vatandaşı Bernhardine Krall ise 3,5 yıldır kimse sahip çıkmadığı için taburcu edilemiyor.

 Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’nda görevli asistan Dr. Mevlana Akbaba, “2 hastanın da yoğun bakımda yatmasını gerektirecek bir durum yok. Yoğun bakım bekleyen diğer hastalarında yerini işgal etmiş oluyorlar. Uygun bir yere gitmeliler ki biz gerekli olan hastalara müdahale edebilelim” dedi.

1970 yılında Türkiye’den Almanya’ya çalışmak için giden evli ve 7 çocuk babası İsmail Tanrıkulu’na aşık olan Bernhardine Krall (80), 1983 yılında onunla birlikte Türkiye’ye geldi. Krall ise bu sırada 1 kız çocuğunu Almanya’da bıraktı. Tanrıkulu'nun 2002 yılında akciğer kanserinden vefat etmesine rağmen ülkesine dönmeyen Krall, Türk sevgilisinin çocuğu Hayriye Özbek'in yanında yaşamını sürdürdü.

Krall, yaklaşık 3,5 yıl önce beyin kanaması geçirip Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde Beyin Cerrahi Servisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına alındı. Almanya'da herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve herhangi bir yakınına ulaşılamayan kadının, tedavi masraflarını hastane üstlendi. Ancak, tedavisi tamamlanıp taburcu edilmesi gereken Alman kadın, bugüne kadar bakımını üstlenen sevgilisinin kızı Hayriye Özbek kabul etmeyince ortada kaldı.

Bunun üzerine Balcalı Hastanesi yetkilileri, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, Adana Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile irtibata geçip yardım istedi. Bu yazışmalara rağmen konuşamayan ve yatağa mahkum olan Bernhardine Krall, 3,5 yıldır hastanede kalıyor.

Kerziban Kahraman'a 5 yıldır sahip çıkan yok

Engelli çocukları olan ve sağlık güvencesi olarak yeşilkartı bulunan Kerziban Kahraman (53) ise 5 yıl önce beyin kanaması geçirip hastanenin Beyin Cerrahi Servisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına alındı. Şant takılan ve 1 yılın ardından taburcu edilmesi gereken kadın bugüne kadar bütün yazışmalara rağmen kimse tarafından alınmadı ve hastanede 5 yıldır kalıyor. Konuşamayan ve yatağa mahkum kalan kadının bütün ihtiyaçları hemşireler tarafından karşılanıyor.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’nda görevli asistan Dr. Mevlana Akbaba, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 hasta yüzünden acil gelen hastaları başka hastanelere yönlendirmek zorunda kaldıklarını belirtti.

“Yoğun bakımda acil hastalara yer bulamıyoruz”

Akbaba, “Biz Bernhardine’ın müdahalesini yaptık. Şuanda bakım hastası. 2014’den 2017’ye kadar yatıyor ve yatmaya devam ediyor. Ama sadece bakım hastası. Beyin cerrahi yoğun bakımda yatmasını gerektirecek bir durum yok. Yoğun bakım bekleyen diğer hastalarında yerini işgal etmiş oluyor. Bu konuda biz gerekli yerlere başvurmaya çalıştık ama almıyorlar. Adana kalabalık bir hasta grubuna sahip. Bernhardine gibi hastalar nedeniyle biz yer bulamıyoruz” diye konuştu.

Gerekli hastalara müdahale edilebilmesi için 2 hastanın başka yere gitmesi gerektiğini kaydeden Dr. Akbaba, “Kerziban 2012’den beri yatıyor. 2012’den sonra 1 yıllık yoğun bakım sürecinden geçti ama şuanda sadece bakım hastası. Bakım hastasına bakılacak uygun bir yere gitmesi lazım hastanın ki biz gerekli olan hastalara müdahale edebilelim” şeklinde konuştu.

“Acil hastaları alamıyoruz”

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hasta Kabul Şefi Cafer Gül de gerekli yazışmaların yapıldığını ve hastalara engelli raporu çıkartıldığını belirterek, “Bakım hastası olduğu için kimse kabul etmedi. Yer kaplıyor bu hastalar. Acil hastaları alamıyoruz. Kerziban var oda 2012’den beri yatıyor. Alman hastanın sağlık güvencesi yok. Hastane bugüne kadar yaptığı masrafların hiçbirini alamadı. Biz gerekli yazışmaları gerekli yerlere yaptık, alacağız dediler ama almadılar. Son 1 yıldır yazışma yapmıyoruz. Özürlü raporu istediler onları da çıkarttık oradan artık cevap bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, hastane yetkilileri tarafından hastaların servise çıkartıldığında da gelen servis hastalarının yeri işgal edileceği için mecburen yoğun bakımda tuttukları belirtildi.

Umutcan İşledici

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (İlk yarı) UEFA Avrupa Konferans Ligi çeyrek final ikinci maçında Fenerbahçe, sahasında Olympiakos ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı sarı-lacivertlilerin 1-0’lık üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 9. dakikada ceza sahası dışı sol çaprazında serbest vuruşta topun başına geçen Szymanski’nin şutunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarıya çıktı. 11. dakikada ceza yayının gerisinde topla buluşan Szymanski, pasını ceza sahası içi sağ çaprazındaki İrfan Can Kahveci’ye aktardı. Bu oyuncunun yakın direğe yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 30. dakikada ceza sahası içi sağ tarafından çizgiye inen Szymanski’nin kale önüne aktardığı pasta Szymanski’den önce araya giren Ntoi topu kornere göndererek tehlikeyi önledi. 34. dakikada sağ tarafta topla buluşan İrfan Can Kahveci’nin çalımlarla ilerleyerek ceza yayının sağ tarafından çektiği şutta kaleci Tzolakis topu çeldi. Hakemler: Tobias Stieler, Christian Gittelmann, Mark Borsch Fenerbahçe: Dominik Livakovic, Bright Osayi-Samuel, Becao, Alexander Djiku, Ferdi Kadıoğlu, İsmail Yüksek, Fred, İrfan Can Kahveci, Sebastian Szymanski, Dusan Tadic, Edin Dzeko Yedekler: Doğukan Demir, İrfan Can Eğribayat, Çağlar Söyüncü, Mert Hakan Yandaş, Ryan Kent, Joshua King, Leonardo Bonucci, Cengiz Ünder, Michy Batshuayi, Miha Zajc, Rade Krunic, Zeki Dursun Teknik Direktör: İsmail Kartal Olympiakos: Kostas Tzolakis, Rodinel, Andreas Ntoi, David Carmo, Francisco Ortega, Santiago Hezze, Chiquinho, Kostas Fortounis, Stevan Jovetic, Daniel Podence, Ayoub El Kaabi Yedekler: Alexandros Paschalakis, Athanasios Papadoupis, Andre Horta, Vicente Iborra, Youssef El-Arabi, Sotiris Alexandropoulos, Quini, Giorgos Masouras, Joao Carvalho, Omar Richards, Isidoros Koutsidis Teknik Direktör: Jose Luis Mendilibar Gol: İrfan Can Kahveci (dk. 11) (Fenerbahçe) Sarı kart: Francisco Ortega (Olympiakos)
İstanbul Yazar Eylem Tok ile oğlunu havalimanına götürdüğü iddia edilen şüpheliye tahliye Eyüpsultan’da yazar Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlunun karıştığı kaza sonucu Oğuz Murat Aci’nın hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmada anne ile oğlu havalimanına götürdüğü iddia edilen çalışanın tahliyesine karar verildi. Eyüpsultan’da 1 Mart 2024’de yazar Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlu T.C.’nin karıştığı trafik kazası sonucu 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybetmesine ve anne oğulun ABD’ye kaçmasına ilişkin soruşturma sürüyor. Anne ile oğulu havalimanına götüren çalışana tahliye Soruşturma çerçevesinde baba Bülent Cihantimur’un şirketinde reklam-pazarlama bölümünde çalışan ve olay günü şüpheli Eylem Tok ile suça sürüklenen çocuk T.C.’yi havalimanına götürdüğü iddiasıyla tutuklanan şüpheli Ayşe Ceren S., İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’nce tahliye edildi. Olayın geçmişi Eyüpsultan’da 1 Mart 2024’de iddiaya göre yazar Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlu T.C., saat 23.50 sıralarında 34 EEG 06 plakalı araçla seyir halindeyken yol kenarında arıza nedeniyle park halinde bulunan 3 adet ATV tipi araca çarpmış, kaza sonucu 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybederken orada bulunan diğer kişiler yaralanmıştı. Kazanın ardından polis ekiplerinden önce olay yerine gelen anne Eylem Tok, oğlu T.C.’yi olay yerinden kaçırmış, ekiplerce yapılan incelemeler sonucunda anne ile oğlunun ertesi gün saat 03.50 sıralarında havalimanından Mısır’a çıkış yaptıkları tespit edilmişti. Olaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde ise aynı gün şüpheli Eylem Tok hakkında ’suçluyu kayırma’ suçundan, şüpheli T.C. hakkında ’bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçundan tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılırken, kırmızı bülten çıkarılması da talep edilmişti. Soruşturma çerçevesinde daha sonra şüphelilerin ABD’ye kaçtıkları ortaya çıkmıştı ve iade talebinde bulunulduğu da öğrenilmişti. Ayrıca baba Bülent Cihantimur’a ’yurt dışına çıkış yasağı’ ve ‘imza atma’ şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmıştı.
Kastamonu Kastamonu Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı’nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci oldu. 31 Mart Mahalli İdare Seçimlerinde Kastamonu Belediye Başkanı seçilen Hasan Baltacı’nın yardımcıları belli oldu. Kastamonu Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Belediye Başkanımız Sayın Hasan Baltacı’nın kararıyla Belediye Meclis Üyelerimiz Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci Belediye Başkan Yardımcısı olarak atanmıştır. denildi. Eda Büyükdemirci kimdir 29 Ağustos 1996 tarihinde Kastamonu’da doğan Büyükdemirci, 2014 yılında Kastamonu Göl Anadolu Öğretmen Lisesi’nden, 2019 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Kastamonu Barosu’na kayıtlı olarak Kastamonu’da serbest avukatlık mesleğini yapan Eda Büyükdemirci, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden belediye meclis üyesi seçildi. Abdullah Burak Livan kimdir 2 Temmuz 1988 tarihinde Kastamonu’da doğan Livan, 2011 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nden mezun oldu. 2014-2017 yılları arasında Kastamonu İŞGEM’de kobi danışmanlığı, 2017-2024 yılları arasında ise Kastamonu İŞGEM’de müdürlük görevlerinde bulunan Livan, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden belediye meclis üyesi seçildi.