EKONOMİ - 12 Ocak 2018 Cuma 13:22

Kırgızistan’dan Türkiye’ye organik et ithal edilecek

A
A
A
Kırgızistan’dan Türkiye’ye organik et ithal edilecek

Kırgızistan’ın Narın ili Valisi Amanbay Kayıpov, Kırgızistan’dan Türkiye’ye hem organik hem temiz hem de uygun fiyata et ihraç etmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Kırgızistan’ın Narın Valisi Amanbay Kayıpov, Kastamonu Üniversitesi’nin davetlisi olarak bir heyetle Kastamonu’yu ziyaret etti. Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasında Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Arslan ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya da gelen Kırgızistan Valisi Amanbay Kayıpov, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ve Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Selçuk Arslan başkanlığında bir heyetin geçen ay kendilerini ziyaret ettiğini belirterek, heyetler arasında hayvancılık başta olmak üzere çeşitli konuları ele alarak çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Kırgızistan Valisi Amanbay Kayıpov, Türkiye’nin et ihtiyacının olduğunu bildiklerini ve Türkiye’den Kırgızistan’a gelen heyetle bu konu üzerinde çalışma yaptıklarını ifade ederek, “Bu konuyu sayın heyetimizin üyeleri de, işadamlarımız da Türkiye’ye hayvan ithal edilmesi konusundaki taleplerini bizlere ilettiler. Bizde zaten bunun üzerine çalışıyoruz. Gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra biz, Türkiye’nin bu alandaki açığını kapatma düşüncemiz var” dedi.

Hayvancılık ithalatı için Kırgızistan ve Türkiye arasında ortak bir şirket kurulacağını söyleyen Kırgızistan Valisi Amanbay Kayıpov, “Eğer ortak bir şirket kurmaya muvaffak olursak biz Kırgızistan olarak Türkiye’ye en organik, en temiz ve doğası da temiz olan bir ülkeden uygun fiyata et ithal etmeye hazırız” diye konuştu.
Türkiye’de ileri teknolojide gelişmiş mezbahanelerin olduğunu hatırlatan Kırgızistan Valisi Amanbay Kayıpov, “Sizden kesim, bizden de doğal etler olursa beraberce çalışmalar neticesinde iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyorum. Bizde, Gümrük Birliği dediğimiz Avrasya Ekonomik Birliği vardır. Oradan gümrüksüz dışarıya çıkma imkanımız vardır. Çiftliklerin yakının da bulunması bizler için büyük bir avantaj sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Kırgızistan’a komşu ülkelerinde et alımı için taleplerinin olduğunu ifade eden Kırgızistan Valisi Amanbay Kayıpov, şöyle konuştu: “Şuanda komşu Beyaz Rusya, Kazakistan, Özbekistan gibi komşu ülkelerin bizden et alımı talepleri söz konusu. Ancak Türkiye’den gelen heyetimize anlaşmamız durumunda et ithalatı konusunu Türkiye’ye öncelik vermeye kararlıyız. Bu konuda çalışmalarımız çoktan başladı bile”

“Kırgızistan’da markette et fiyatları 4 dolar civarında bulunuyor”

Et’in hem Türkiye’de hem de Kırgızistan’da da işlenebileceğini belirten KATSO Başkanı Selçuk Arslan ise, “Çünkü et fiyatları markette yaklaşık 4 dolar civarında bulunuyor. Biz, Kırgızistan ziyaretinden sonra bu tespitlerimizi milletvekillerimize anlattık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine bu konuyu duyurmalarını talep ettik. Kırgızistan’daki en büyük sorun nakliye sorunudur. Türkiye ile Kırgızistan arasında 6 bin kilometre uzaklık var. Lojistik firmalarıyla da bu konuyu görüştük, onlardan da bu konuda fiyat aldık. Hem nakliye hem de organik et ithalatı fiyatlarını üst üste koyduğumuzda yine de Türkiye’ye daha hesaplı geliyor. Bu konuda ileriki günlerde bir çalışmamız daha olacak” ifadelerini kullandı.

“Kırgızistan’da hayvanlar tamamen doğal ortamda yetişiyor”

Kırgızistan’da hayvanların tamamen doğal ortamda yetiştirildiğine dikkat çeken Arslan, şunları kaydetti: “İster canlı hayvan alıp orada değerlendirip isterseniz başka yerlere satın. Zaten şuanda Türkiye’de ithal et sorunu var. Bizde Kırgızistan’a gidip gördük. Mezbahanelerinin biraz daha modernleşmesi gerekiyor. Onlar orada bu hizmeti verebilecek mezbahaneler var. Hayvanlar orada doğal olarak besleniyor. 3 bin metre yükseklikte Tanrı Dağlarının eteğinde yetişmiş doğal hayvanların lezzetini düşünün. Ayrıca hayvan ithalatının yanı sıra yün de var, yün numuneleri getirdik. Cevizde getirdik. Kımızla ilgili çalışmalar var. At sütü dediğimiz kımız, alternatif tıpta kullanılmaya başlandı. İsviçre’de böyle bir tesis yapılmış ve detoksta kullanıyor”

“İthal ürünler için nakliye sorunu da tren ile çözülebilir”

Kırgızistan’dan Türkiye’ye gelecek ürünler için nakliye sorununun olduğunu ve bu sorununda tren yoluyla çözülebileceğine işaret eden Arslan, şöyle devam etti: “Kırgızistan ile ilişkilerimizde hayvancılığın yanı sıra süt diyebiliriz, yün diyebiliriz, kömür ve madencilik diyebiliriz. 5 bin kalori civarında kömürleri var. Bu kömür Türkiye’ye nasıl gelir tabii ki hemen akla tren yolu geliyor. Bunlarla ilgili lojistikte biraz sıkıntı oluyor. Maliyetleri arttırıyor. Bakliyatla ilgili çalışmalarımızda bulunuyor”

“Kırgızistan’daki ürünler, organik sertifika alındıktan sonra daha değerli hale gelecektir”

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın da, Kırgızistan’da yetişen bütün mahsullerin organik olduğunu vurgulayarak, “Kırgızistan’da şuanda bütün mahsuller organiktir. Hayvani veya yetişen tahıl, bahçe ve nebati hepsi organiktir. Sadece bunun sertifikasını almamışlar. Sertifikada zaten verilir çünkü bütünüyle organik olduğu görülüyor. Bütün mesele onun yolunu görmek ve göstermektir. Bugün itibariyle organik sertifikası aldıktan sonra çok daha değerli hale geleceğini biliyoruz”
Kırgızistan’da mezbahanelerin modernleştirilmesiyle birlikte üretim tesislerinin de kurulması gerektiğini söyleyen Rektör Aydın, şöyle konuştu: “Bizim arzumuz ayrıca şudur. Yetiştirme tesislerinin, üretim tesislerinin de kurulup her tarafa ihraç edebilecek seviyeye gelmeleridir. Çünkü iptidai yetiştirme tarzıyla kaynakların tükenmesi tehlikesi de vardır. Modern üretim tesislerine bu yüzden geçme zorunlulukları var”
Kırgızistan’dan gelen heyet, işadamlarıyla bir araya gelerek, üretim tesislerini ve mezbahanelerde incelemede bulunacaklar.

Vedat Yunus İkizoğlu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine sayılı günler kala Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile alakalı toplandı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar başkanlığında İl Emniyet Müdür Yardımcıları ve ilgili Birim Amirlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, seçimlerde alınacak tedbirler detaylı şekilde ele alındı. Oy kullanılacak okullarda görev yapacak personelin belirlenmesi ve gerçekleştirilecek güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Toplantının ardından açıklamada bulunan Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır olduklarını vurguladı. İpar, "Ağrı’da huzurlu ve güvenli bir seçim ortamı sağlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Seçim boyunca tüm sandıklar ve oy kullanma yerleri 7/24 emniyet güçlerimiz tarafından korunacak" dedi. İpar, şunları kaydetti: "Seçimlerde herhangi bir provokasyona ve yasa dışı faaliyete izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımız oy kullanırken rahat ve huzurlu bir ortamda oy kullanabilecekler. Tüm hemşehrilerimizden de seçimlere demokratik olgunluk içinde katılmalarını ve herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemelerini rica ediyoruz." Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerinin huzur ve güven içinde tamamlanması için tüm imkanlarını seferber etmeye devam edeceğini bildirdi.
İstanbul Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşundu, adalete, hukuka sıkılan kurşundu" Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen iftar programında hakim ve savcılarla bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşundu. Ona sıkılan kurşun adalete, hukuka sıkılan kurşundu. Hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Çağlayan’da 2015 yılında İstanbul Adalet Sarayı’ndaki makam odasında DHKP-C’li teröristlerce şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına Haliç Kongre Merkezi’nde iftar yemeği düzenlendi. İftar programına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, bakan yardımcıları, HSK üyeleri ve İstanbul’da görev yapan 500 hakim ve savcı katıldı. Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz anısına tertip edilen iftar yemeğindeki konuşmasına Selim Kiraz’ı yad ederek başlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bugün şehidimiz Mehmet Selim Kiraz’ın şehadete ulaşmasının 9. yıldönümü münasebetiyle İstanbul Adliyesi’ndeydik. Bir anma programı gerçekleştirdik, onu dualarla yad ettik. Terörle mücadelemizdeki kararlılığımızdan taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Ona sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşundu. Ona sıkılan kurşun adalete, hukuka sıkılan kurşundu. Hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Adaletin tecellisi hususunda hem fiziksel kapasite hem yargı reformları gerçekleştirildiğini belirten Tunç, “Sizler kürsüde adaletin tecellisi için fedakarca çalışıyorsunuz. İstanbul’daki yargı hizmetlerinin aksamadan devam etmesi, adaletin tecellisi ve sizlere destek olma noktasında gerek Adalet Bakanlığımız gerekse Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Fiziki mekanların teknoloji ile donatılması önemli. Ama kürsüde görev yapan insan unsuru, adaletin tecellisi noktasında sizlerin gayretleri her şeyden daha önemli. Kıymetli yargı mensuplarımız, ülkemiz 22 yıldan bu yana güvenilir adalet sisteminin tesisi bakımında önemli mesafe kat etti. Fiziki mekanların, kapasitenin artırılması konusunda önemli mesafe aldık. Müstakil adliye sarayları bakımından bakıldığı zaman, 500 bin metrekare kapalı alandan bugün 6 milyon metrekare kapalı alana çıktık. Sadece fiziki kapasite yargı teşkilatımızın, güvenilir bir yargı sisteminin tesisi bakımından elbette yeterli değil. İyi ve ihtiyaca cevap veren bir mevzuatın olması gerekiyor. Dolayısıyla bu konuda da temel kanunlarımızı çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirdik. Hukuk fakültelerinde kontenjanın azaltılıp kalitenin yükseltilmesi, hukuk fakültesi mezunlarının hukuk mesleklerine giriş sınavlarını kazandıktan sonra hakim, savcılık sınavlarına katılabilmesi, avukatlık stajına başlayabilmesi 2024’ten itibaren uygulamaya geçecek. Hem savunmayı güçlendireceğine hem de hakim savcı sınavından önce bir ön elemenin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Mevzuatımızın iyileştirilmesi bakımında yargı reformu strateji belgemizi de seçimden sonra inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak. Hazırlıklarımızı tamamladık. Sizlerle beraber vatandaşımızın yargıya güvenini daha üst noktaya taşımanın gayreti içerisinde gece gündüz çalışacağız. Hedefimiz daha güvenilir bir adalet sistemini tesis etmek ve bu uğurda da sizlerin gayretlerine müteşekkiriz” şeklinde konuştu.
İzmir Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi Yıllar önce yıkılan stadyumunu geri isteyen Karşıyaka taraftarı, bir ilke imza atarak taraftar mitingi düzenledi. Mitingde açıklamalarda bulunan Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, “10 yıl önce burası bilmediğimiz bir sebepten dolayı yıkıldı ve artık biz stadyumumuzu geri istiyoruz” dedi. İzmir’in en köklü kulübü olan Karşıyaka, 31 Mart Yerel Seçimlerine az bir süre kala yönetim, sporcular, camia ve binlerce taraftar birleşip, senelerdir yapımını bekledikleri yeni stadyum için Türkiye’nin ilk taraftar mitingini gerçekleştirdi. 2015 yılında yeni stadyum projesi kapsamında yıkılan eski Karşıyaka İlçe Stadı’nın atıl kalan arazisinde düzenlenen mitingde açıklamalarda bulunan Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, “Öncelikle değerli vaktini ayırıp buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Taraftarımızın bu hafta başı yaktığı ateşe biz de yönetim olarak eşlik ettik. Sonucu da şu anda gördüğüm kadarıyla muhteşem oldu. Karşıyaka Spor Kulübü her şeyden önce bir eğitim öğretim kurumudur. Yıllarca birçok gence spor hayatıyla birlikte kötü alışkanlıklara bulaşmadan büyüme imkanı sağlamıştır. Birçok sporcu yetişmesini sağlamıştır. Burası da bizim okul binamızdır. 10 yıl önce burası bilmediğimiz bir sebepten dolayı yıkıldı ve biz artık geri istiyoruz. İzmir’in önde gelenleri bize destek olmalı ve Karşıyaka stadyumunu geri almalı. Sizlere de bunun için büyük bir iş düşüyor. Hep beraber bunu başaracağız” dedi. “Karşıyaka’nın stada ihtiyacı var” Söz hakkı verildiği için mutlu olduğunu ifade eden Karşıyaka Spor Kulübü Kaptanı Haydar Yılmaz, “Bu tarz konuşmalara çok alışık değilim. Karşıyaka’nın bu stada çok ihtiyacı var. Bu haklı bir isyan ve haklı bir direniştir. Karşıyaka stadını istiyor. Hep birlikte bunu başaracağız” dedi. “Yeter diyoruz” Karşıyaka Voleybol oyuncusu Selen Naz Kıran, “Kulübümüzün stadyumu yıkıldı maalesef yıllar geçmesine rağmen yerine bir türlü yeni tesis yapılmıyor. Artık bu duruma sessiz kalmak mümkün değil. Yıllardır umutla gelecek günleri bekliyoruz fakat artık sabrımız tükeniyor. Buradaki o eski heyecanı yıkıntılar ve umutsuzluklar almış durumda. Yıllarca emek verdiğimiz ter döktüğümüz ve ruhumuzu verdiğimiz bu alanı geri istiyoruz. Sadece bir spor tesisi değil aynı zamanda topluluk merkezi olacak stadyumumuz için yetkililerden bir adım bekliyoruz. Karşıyaka Spor Kulübü olarak artık yeter diyoruz” şeklinde konuştu. “Stadyumu hak ediyoruz” Karşıyaka’da doğup büyüdüğünü ve bu kulüpte yetiştiğini dile getiren Mert Celep: “Buradaki herkese verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Çok mutluyum. Tüm çocukluğum bu stadyumda geçti. Çoğu zaman idmanlarımızı burada yaptık. Ama maalesef bilmediğimiz sebeplerden dolayı birkaç sene önce bu stadyumu yıktılar. Artık bize yıllardır verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Ben Karşıyaka Spor Kulübü’nün ve taraftarının bu stadyumu sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Öte yandan düzenlenen taraftar mitingine CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İYİ Parti Adayı Ümit Özlale, İYİ Parti Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Yetkin Hafızoğlu AK Parti Karşıyaka Belediye Başkan Adayı İsmail Çiftçioğlu katılım gösterdi.