KÜLTÜR SANAT - 01 Nisan 2017 Cumartesi 08:54

Kişisel gelişime Osmanlı imzası atılıyor

A
A
A
Kişisel gelişime Osmanlı imzası atılıyor

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bulut’un kaleme aldığı “İslam Medeniyetinden Örneklerle Kişiliği İnşa Etme Sanatı” kitabı kişisel gelişim alanında yazılmış eserler arasında yerini aldı.

Prof. Dr. Ali Bulut’un yirmi yılı aşan bir eğitim tecrübesinin ve birikiminin okuyucuya sunulduğu eser yaklaşık 4 aylık bir çalışmayla kitap haline getirilerek, mart ayında raflardaki yerini aldı. FSMVÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Avcı’nın fikirleri ve katkılarının bulunduğu eser kişisel gelişim hususunda İslam medeniyetindeki örnek kişiliklerin hayatları üzerinden okuyucuya yol haritası sunuyor.

“Bu kitabı yazmaktaki bir gayemiz de maddî başarıyla birlikte mânevî başarıyı nasıl elde edeceğimiz”

Prof. Dr. Ali Bulut kitabı yazma amacını ve başarı konulu diğer kitaplardan farkını şu şekilde ifade etti: “Bu kitabı yazma gayemiz içimizdeki “insan yetiştirme” derdidir. Buradan hareketle “Ülkemiz ve milletimiz için ne kadar insan yetiştirebilirsek o kadar kârdır.” diyerek insanlarımıza, özellikle de gençlerimize bir “el kitabı” olacak bu eseri hazırlamaya karar verdik. Buradaki en önemli hareket noktamız kendi kültür ve medeniyetimizden gelen tecrübelerdir. Çünkü bizim kültürümüzde kişisel gelişimi anlatan ve bu konuda nasıl bir yol takip edileceğini ortaya koyan birçok kıymetli eser bulunmaktadır. Kitapta, bu eserlerden kişisel gelişime ait altın değerinde önemli kural ve örnekler toplanarak, büyüklerimizin ve bu kardeşinizin tecrübesi gençlerimizin istifadesine sunulmuştur. Kişiliği İnşa Etme Sanatı, insanlarımıza, özellikle de gençlerimize İslâmî kimliğimizi ve şahsiyetimizi kaybetmeden, mânevî değerlerimizi yitirmeden başarılı olabilmenin yollarını göstermektir. Başarıyla ilgili kitaplarda genelde gösterilen hedef maddî başarılardır. “Nasıl daha zengin olunur?”, “Kariyerde nasıl sıçrama yapılır?” vb. hedefler çizilmiştir. Ama sadece zengin olmak veya kariyerde yükselmek gibi maddî başarılar bizi mutlu eder mi? İç huzuru verir mi? Ruhumuzu dinlendirir mi? Ya da bu dünyada mutlu bile olsak ahirette sonsuz mutluluğu yakalamamızı sağlar mı? Bu kitabı yazmaktaki bir gayemiz de maddî başarıyla birlikte mânevî başarıyı nasıl elde edeceğimize dair gençlere rehberlik etmek, onların kişiliğinin inşasına yardımcı olmaktır. Bu gayeyle eserde konuyla ilgili geçmişten günümüze kıymetli âlimlerimizin tecrübelerinden örnekler verilmiştir. Yine Batılı meşhurların sözlerinden de yeri geldikçe nakiller yapılmıştır”

“Gençlere sunulan rol modeller bizden olsun istedik”

Kitapta kendi medeniyetimizden isimlerin yer aldığını ve kendi medeniyetlerimizden isimlerin rol model sunulmasının önemini vurgulayan Ali Bulut; “Gençlerimiz kendilerine rol model olacak önemli şahsiyetler aramaktadırlar. Biz onlara kendi medeniyetimizden rol modeller sunamazsak bunu bizim dışımızda örneklerle doldurabilmektedirler. Biz de özellikle de Osmanlı döneminde yetişmiş, azim ve gayret göstererek başarıya ulaşmış kıymetlerimizi burada rol model olarak takdim ettik. Şeyh Edebali, Yunus Emre, Fatih Sultan Mehmed, onun hocası Hocazâde ki hikâyesi ilginçtir, Molla Hüsrev, Molla Gürani, Sultan I. Ahmet, Aziz Mahmud Hüdayi, Taşköprîzâde, Sultan II. Abdülhamid Han, Ahmet Şakir Efendi, Alasonyalı Ali Efendi, İsmail Gelenbevi, bazı hattatlar vb. birçok ismi, gayretlerini, yöntemlerini, başarılarını, onlardaki incelik ve letâfeti görmüş olacaklar. ” ifadelerini kullandı.

"Edebî güzellik ve mâneviyattan yoksun bir başarı, maddî güzellikleri peşinden getirse de, kanaatimizce gerçek başarı değildir"

Başarıda manevi duyguların en önemli mihenk taşı olduğunu ve maneviyattan uzak başarıların bir başarı sayılamayacağını belirten Ali Bulut; “Gençlerimizin bugün mâneviyat kazanmaya ihtiyaçları var. Kitapta başarıya götüren yolların yanında edebî ve mânevî güzelliklere de yer verildi. Çünkü edebî güzellik ve mâneviyattan yoksun bir başarı, maddî güzellikleri peşinden getirse de, kanaatimizce gerçek başarı değildir. Böyle bir başarı kuru bir başarıdır. İdeal olan ise bunu mânevî güzelliklerle birleştirerek muhteşem bir bütünlüğü sağlamaktır. Acı olan ise bazı insanların başarı peşinde koşarken, mâneviyat kazanmak şöyle dursun, sahip oldukları değerleri de yitirmesidir. Başarılı olma hırsı bizi kaderi inkâra, başkalarının hakkını gasp etmeye, hedefe giden yolda her şey mübahtır gibi bir zihniyete götürmemelidir. Başarı yolunda adımlarımız son derece hassas olmalı ve başkasının hakkı zerre miktarı da olsa çiğnenmemelidir. Bu amaçla kitapta, birinci bölümde ele aldığımız maddî ve mânevî gelişimle ilgili bilgiler, ikinci bölümdeki edebî ve mânevî güzelliklerle süslenip taçlandırılmıştır.” dedi.

"Okuyucular, azim ve gayreti bizzat yaşanmış örneklerle öğrenmiş olacaklar"

Prof. Dr. Ali Bulut kitapta yer alan tüm tavsiyelerin yaşanmış örnekler ile sunulduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “Okuyucular bu kitap vesilesiyle çalışma disiplini kazanmayı öğrenecekler. Plan yapmanın önemini, düzeni, sabrı, azim ve gayreti bizzat yaşanmış örnekleri görerek öğrenmiş olacaklar. Gençlerimiz maddî başarıyla birlikte mânevî başarıyı nasıl elde edeceklerine dair kendi medeniyetimizden güzel bir rehber bulacaklar.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Uçurumun kıyısındaki türbeye ziyaretçi akını Sivas’ta uçurumun kıyısında bulunan, Peygamber Efendimizin sancaktarlarından Abdulvahap Gazi hazretlerinin türbesi, Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğradı. Sivas’ta Yukarı Tekke mevkiinde uçurumun kıyısında bulunan, Abdulvahap Gazi hazretlerinin türbesi Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğradı. Türbenin ziyaretçilerinden Kemal Baklacıbaşı, türbede yatan zatın büyük bir zat olduğunu belirterek, “Abdulvahap Gazi büyük bir zattır. Peygamber efendimizin sancağına nail olmuş çok değerli bir insan. Buraya gelmenin maneviyatı çok farklı, huzur veriyor. Geldiğimde huzur içinde oluyorum.” Dedi. Erdal Polat ise, “Mübarek Abdulvahap Gazi hazretlerinin camisi ve türbesindeyiz. Kendisi burada şehit düşmüş. Tekke dediğimiz bu yerde yatmaktadır. Her cuma buraya geliyorum. İnsan buraya gelince huzur buluyor” dedi. Abdulvahap Gazi kimdir? Kültür Bakanlığı kayıtlarına göre Abdulvahap Gazi, Emeviler döneminde yaşamış ve İslam kuvvetleriyle Anadolu seferine katılmış ünlü bir ordu komutanıdır. Taberi ve İbnü’l Kesir, Abdulvahap Gazi’nin 731 yılında şehit düştüğünü belirtir. Abdulvahap Gazi, Battal Gazi’nin ve Ahmet Turan Gazi’nin silah arkadaşıdır. Abdulvahap Gazi’nin Sivas’tan başka İznik, Elazığ ve Bayburt’ta da türbe ve makamları bulunmaktadır. Peygamber Efendimizin sancaktarı Rivayetlere göre Abdulvahap Gazi, Peygamber Efendimizin sancaktarıdır. Peygamber Efendimize ait mübarek emanetleri Malatya’ya gidip Battal Gazi’ye teslim etmiştir. Daha sonra Battal Gazi ve Ahmet Turan Gazi, Anadolu’yu İslamlaştırmak için birlikte hareket etmişlerdir. Abdulvahap Gazi, Soğuk Çermik yakınlarındaki bir savaş sırasında Ahmet Turan Gazi ile birlikte şehit düşmüş; sel sularına kapılarak kaybolmuştur. Daha sonra görülen bir rüyanın ardından bedeni bulunarak, Yukarı Tekke’de uçurumun kenarında defnedilmiştir.
Artvin Trafik kazasında hayatını kaybeden İHA Artvin eski muhabiri son yolculuğuna uğurlandı Artvin’de önceki gün meydana gelen kazada hayatını kaybeden İHA Artvin eski muhabiri Tolga Gül son yolculuğuna uğurlandı. Kaza, Çarşamba günü merkeze bağlı Oruçlu köyünde saat 18.00 sıralarında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, 34 FZJ 841 plakalı Dacia Duster aracın sürücüsü gazeteci Fatih Tüysüz’ün (37), Yusufeli’nden Artvin’e dönüş yolunda iken direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu otomobil yol kenarında bulunan kayalara çarptı. Çarpmanın etkisiyle sürücü ve yanında bulunan İHA’nın Artvin eski muhabiri Tolga Gül (48) yaralandı. Hastane kaldırılan Gül, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Hayatını kaybeden gazeteci Gül için bugün veda töreni düzenlendi. Bir dönem Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapan Gül’ün cenazesi veda töreni için cemiyetin önüne getirildi. Burada yapılan veda töreninde meslektaşları fotoğraf makinesi, kalem, bilgisayar, gazeteler ve Trabzonspor bayrağı ile Gül’ün tabutunu karşıladı. Gül, cenaze namazının kılınması için Merkez Camii’ne götürüldü. Gözyaşları içerisinde kılınan cenaze namazının ardından gazeteci Gül, aile kabristanlığına defnedildi. Cenazeye katılan Gül’ün 5 yaşındaki kızı Irmak, 19 yaşındaki oğlu Eray ve eşi Arzu Gül gözyaşlarına hakim olamadı. Veda töreninde konuşan gazeteci Tolga Gül’ün eşi Arzu Gül, “Tolga ile önce arkadaş olduk. Sonra dost olduk. Sonra baktık ki bizden çok güzel eş olur ve nişanlandık. 24 yıldır Tolga ile evliydim. Tolga ile hep tartıştık. Tolga’nın Artvin sevdası üzerine tartıştık. Bizim sesimiz evde başka bir şeyden ötürü çıkmadı. Tolga’yı hep eleştirdiler ben üzüldüm. Tolga’ya dedim ki seni çok eleştiriyorlar ben dayanamıyorum. Sen bunları hiç hak etmiyorsun diyordum. O da boş ver derdi. Ben iddia ediyorum ki Artvin’i Tolga’dan daha fazla seven olmadı. Biz son 15 gündür Tolga ile bir araya gelemedik. Sürekli Arzu cumartesi işim bitiyor. Pazar günü çok yoğun olacağım. Cumartesi sizle ilgileneceğim dedi. Bekledik ama olmadı” şeklinde konuştu.
Denizli Pamukkale Adayı Ertemur, “Pamukkale ittifakı’nı oluşturduk, tamam inşallah” DENİZLİ(İHA) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Pamukkale’de gönülleri birleştirdiklerini ve değişeme hazır olduklarını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, yerel seçimlere 2 gün kala seçimi kazandıkları mesajını verdi. Yaklaşık 50 gündür saha çalışmaları yapan Ertemur, vatandaşların yaklaşımlarının değişimin kapısını sonuna kadar araladığını belirtirken, Pamukkale İttifakı’nı oluşturduklarının altını çizdi. Ertemur; “Bu yola çıkarken Pamukkale’mizi hak ettiği hizmete kavuşturacağımıza inandık. Günler geçtikçe vatandaşlarımızın bize inanmasıyla Pamukkale İttifakı’nı oluşturduk. Tamam inşallah” diye konuştu. “Vatandaşımızın oyları ile seçilenler, vatandaşımızı yok saydı” Seçim süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Ertemur, “10 yıldır aynı zihniyet tarafından yönetilen Pamukkale’miz hizmetten yoksun kaldı. Vatandaşlarımız mutsuz, umutsuz. Belediyecilik yaptıklarını sananlar vatandaşlarımızı unuttular. En basit belediyecilik hizmetleri bile vatandaşlarımıza çok görüldü. Çöpler toplanmadı, yollar yapılmadı, projeler yapılmadı, başlanan projeler yarım bırakıldı. Ekonomik krizde, pandemide vatandaşlarımıza destek vermekten imtina ettiler. Vatandaşımızın oyları ile seçilenler, vatandaşımızı yok saydı. 50 gündür sahadayız. Vatandaşımız artık kendilerini önemseyen muhatap istiyor. Biz bu yüzden yola çıktık. Pamukkale’mizi değiştirebileceğimize, güzelleştirebileceğimize ve mutlu insanların şehri yapabileceğimize inandığımız için yola çıktık” dedi. “Pamukkale ittifakını oluşturduk” Pamukkale’deki her sokakta her insana dokunmaya çalıştıklarını belirten Ertemur, “Vatandaşımızın arasındaydık, yanındaydık. Onlara insan odaklı belediyecilik anlayışımızı anlattık. Onları nasıl hizmetlerle buluşturacağımızı anlattık. Onlar bize inandı. Pamukkale’mizin hizmeti hak ettiğini bizlere söylediler. Vatandaşlarımızın gözlerindeki, gönüllerindeki değişim isteğini gördükçe kararlılığımız arttı. Gönüller Pamukkale’mizde birleşti. Günler geçtikçe vatandaşlarımızın bize inanmasıyla Pamukkale İttifakı’nı oluşturduk. Tamam inşallah” ifadelerini kullandı.