GÜNDEM - 22 Ocak 2018 Pazartesi 23:36

Kızıl Elma Nedir, Ne Anlama Gelir, Neresidir? (Kızıl Elma ülküsü nedir, ne anlama gelir?)

A
A
A
Kızıl Elma Nedir, Ne Anlama Gelir, Neresidir?  (Kızıl Elma ülküsü nedir, ne anlama gelir?)

Kızıl Elma ülküsü nedir, ne anlama gelir? Afrin yolunda "Kızıl elmaya gidiyorum" diyen Mehmetçik'in sözlerinden sonra "Kızıl elma neresi" sorusu sorulmaya başlandı. Peki Kızıl Elma Nedir, Neresidir? Kızıl Elma Ülküsü Nedir ve Ne Anlama Gelir? İşte detaylar...

Kızıl Elma anlamı, Zeytin Dalı operasyonuna intikal etmek üzere ilerleyişini sürdüren bordo bereli asker ile muhabirler arasında geçen röportajın ardından merak konusu oldu. Birçok vatandaşın sorguladığı Kızıl Elma, vatandaşların araştırdığı konu oldu. Peki, Kızıl Elma anlamı itibariyle nedir? İşte, araştırılan konu hakkında detaylı bilgiler...

'Zeytin Dalı' harekatındaki gelişmeleri takip etmek için bölgeye giden muhabirlerin bir bordo bereli askerimizle yaptığı röportajın ardından arama konusu olan Kızıl Elma nedir?

Kızıl Elma Nedir, Ne Anlama Gelir, Neresidir?  (Kızıl Elma ülküsü nedir, ne anlama gelir?)

İŞTE VATANDAŞLARIN MERAK ETTİĞİ 'KIZIL ELMA ÜLKÜSÜ'NÜN ANLAMI

Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir

Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.

Kızıl Elma imgesinin tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte yaygın anlayış, Osmanlı ile birlikte tarihe ve edebiyata mal olduğu, Osmanlılar döneminde özellikle Batı memleketlerine doğru yürütülen cihadın bir sembolü olduğu yönündedir. Kızıl Elma ülküsü özellikle yeniçeriler arasında yaygınlaştırılmış ve onların savaşma azmini yüksek tutmak için kullanılmış; Ziya Gökalp, bu imgeyi Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmıştır.

KIZIL ELMA NERESİDİR?

Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler.

KIZIL ELMA ÜLKÜSÜ NEDİR?

“Kızıl”, Türk kültüründe genellikle kıymetli sayılan bir renk; “elma” ise mistik bir yanı bulunan; bolluk, bereket, şifa kaynağı olarak görülen bir meyvedir. Ancak Kızıl Elma sembolleştirilmesinin elmaya değil, Eski Türklerde Güneş ve Ay'ı anlatan kızıl topa dayandığı düşünülür. Bu top, ‘muncuk' adıyla bayrak ve tuğların tepesini süslemiş ve bazen zaferin işareti, bazen hakimiyetin sembolü, bazen de fethedilmek üzere hedef seçilen yeri ifade etmiştir.

Kızıl Elma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasında doğduğu; Ergenekon Destanında Ergenekon'dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiş eski yurdu geri alma idealini simgelediği kabul edilir.. Türkistan’dan Hazar Denizi’nin doğusuna gelen Oğuzların ise Hazar kağanının ipek çadırının üzerinde hakimiyetinin ifadesi olarak bulunan altın topu yani Kızıl Elma’yı ele geçirmeyi ülkü edindikleri düşünülür.

Kızıl Elma efsanesi İstanbul'un fethinden sonra yeniçeriler arasında yaygınlaşmıştır. Osmanlı’nın Avrupa‟da fethetmeyi istediği önemli şehirler, “Kızıl elma” olarak anılmıştır. Çeşitli kaynaklarda, Fatih Sultan Mehmet devrinden başlayarak III. Selim dönemine kadar Türk askerlerinin “Padişahım, biz senin uğrunda ta Kafdağı’nın ötesine, Kızılelma'ya dek varırız” sözlerini dillerinden düşürmediği ifade edilir. 1521'de Belgrad'ın alınması, 1526 yılındaki Mohaç Savaşı ve 1529'daki I. Viyana Kuşatması'na dair Osmanlı eserlerinde hep Kanuni Sultan Süleyman'ın ‘Kızıl Elma'yı eline aldığından' bahsedilmiştir. Gelibolulu Mustafa Âlî'nin Kühnü'l-Ahbar adlı eserinin bir yerinde Kızıl Elma Portekiz ile ilişkilendirilmiş; bir başka yerinde ise “Frenklerin ülkesinin en ücra köşesinde büyük bir kilise” ile ilişkilendirilmiştir. Edebiyat tarihçisi Orhan Şaik Gökyay, söz konusu kilisenin bazılarına göre Roma'daki Saint Pierre Kilisesi olduğunu ifade etmiştir.

KIZIL ELMA’NIN TDK’DAKİ ANLAMI

Kızıl Elma Türk Dil Kurumu'nda iki anlamıyla yer alıyor. Kızıl Elma Tarih Osmanlılar tarafından Roma ve Viyana şehirleri için kullanılan sembolik ad olarak tanımlanmış. Kızıl Elma'nın diğer bir anlamı ise, yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirip büyük bir imparatorluk kurmayı amaç olarak alan ülkü. Turan kelimesinin eş anlamlısı olarak yer alıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kızılelma sonsuzluktur, sonsuzluğa doğru yürüyoruz"

Kızıl Elma Nedir, Ne Anlama Gelir, Neresidir?  (Kızıl Elma ülküsü nedir, ne anlama gelir?)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kızılelma belirli bir nokta değildir. Sonsuzluktur. İşte o sonsuzluğa doğru yürüyor. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Son nokta Allah’ın izniyle şahadettir. Şuanda sıkıntı yok. Olduğu anda bizler Başkomutan olarak hareket ettiğimiz anda beraber yürüyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Afyonkarahisar İl Kongresine katıldı. Kongre öncesi dışarıda bulunan kalabalığa seslenen Erdoğan, daha sonra Atatürk Kapalı Spor Salon’una geçti. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Afyonkarahisar’a halk oylamasında yüzde 65’lik ‘evet’ oyundan dolayı teşekkür ediyorum. Milli mücadelenin şehri, kuruluşun şehri Afyon. Yola çıktığımızdan beri bizi hiç yalnız bırakmadı. 16 Nisan’da Afyon bir kez daha kendisine yakışanı yaptı. AK Parti’nin temellerini burada, Afyonkarahisar’da atmıştık. İmaret Camii'nde cuma namazını kılıp çıktığımızda bizi ‘Başbakan Erdoğan’ sloganları ile karşılamıştınız. Biz de seçimlerden 1'inci parti olarak çıkmıştık. Ülkemize hizmet etme şerefine nail olduk. Bunun için Afyonkarahisar’ın gönlümüzde ayrı bir yeri var. Afyon Türküsünde ne diyor, ‘Karahisar Kalesi yıkılır gelir, bir yiğitte sevdiceğin alamazsa, yaşları gözünden dökülür gelir. Yayladan gel allı gelin yayladan, kesme ümidini kadir Mevla'dan. Ver elini bayramlaşalım, karlı dağlar aşalım.’ Biz de nice karlı dağları aştık. Ülkemizi, yolsuzluktan, yokluktan kurtardık. Ülkemizi, fersah fersah ilerilere taşıdık. Gezi dediler başaramadılar, 15 Temmuz dediler başaramadılar. Onlar bozmak için yaptılar, milletim inşa için yaptı, ihya için yaptı. Siyasetin dengeleri 3-5 demeçle bozulan, vesayet güçlerinin pençesinde inim inim inleyen, vatandaşın hizmeti mumla arayan ama bulamadığı bir ülkeydi Türkiye.

Biz bu ülkeyi dünyanın 17'ncisi yaptık. Sadece bölgemizi değil, dünyanın en önemli güçlerinden biri olma yolunda ilerliyoruz. Tüm haksızlıklara, adaletsizlikleri, tüm saldırılara rağmen sadece kendimiz dimdik ayakta durur hale gelmedik. Dostlarımız içinde güvence haline geldik. Gönül coğrafyamızdaki tüm dostlarımıza el uzatmaya çalışıyoruz. Çünkü biz kendisiyle birlikte tüm dostlarının, tüm insanlığının iyiliğini, huzurunu, refahını isteyen bir ülkeyiz. Çünkü biz Türkiye’yiz, bilerek bir masuma zarar vermektense, kendi hayatımızı tehlikeye atmaya göze alırız. Onun için maziden atiye giden bu uzun yolcuğun asla sonu yoktur. Rabbime bana böyle bir milleti nasip ettiği için ne kadar hamd etsem azdır. Bu ülke tıpkı sizlerin istediği gibi 15 yıl boyunca çok büyük başarılara imza attı. Biz kerameti kendinden görenlerden değiliz. Milletle birlikte çıktığımız bu yolda. Her başarının ardında milletimizin desteği ve duası olduğunu çok iyi biliyoruz. Bugün Afyon büyükşehir olma sınırına gelmiştir. Elbet bir sonraki seçimde Afyonkarahisar büyük şehir olma statüsüyle yoluna devam edecek. Geçtiğimiz 15 yılda eski parayla 18 katrilyon biz Afyonkarahisar’a yatırım yaptık" dedi.

Erdoğan, açılan bir pankartı okuyarak "'Ölü dünya dirilmeyi bekliyor' diyor Afyonlu gençler. İncir burada da var, zeytin burada da var. Bizler Mehmedimizle beraber Afrin’de yürüyoruz. Reis bizi Afrin’e götür sloganlarına korkaklar zafer anıtı dikemez. Mehmedimiz 'düğüne gidiyoruz, düğüne' diyor. Mehmedim aynı zamanda ne diyor ‘hedef Kızılelma’ Kızılelma belirli bir nokta değildir. Sonsuzluktur. İşte o sonsuzluğa doğru yürüyor. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Son nokta Allah’ın izniyle şahadettir. Şuanda sıkıntı yok olduğu anda bizler Başkomutan olarak hareket ettiğimiz anda beraber yürüyeceğiz" dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çanakkale Zafer türküler, ağıtlar ve şiirler ile anıldı Denizli Büyükşehir Belediyesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi dolayısıyla özel bir anma programı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa katılanlar unutulmaz bir zaman geçirdi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıldönümü nedeniyle anma programı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma programına, Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali Değirmenci, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Müziği Korosu Şefi Ahmet Nuri Çağdaş’ın yönettiği gecede birbirinden güzel kahramanlık türküleri, ağıtlar ve şiirler seslendirildi. Konser esnasında Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterileri ile büyük beğeni topladı. Konsere eşlik eden izleyiciler zaman zaman okunan şiirler ve ağıtları dinlerken duygusal anlar yaşadı. Özel gecenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali Değirmenci, "Türk tarihinin en önemli günlerinden birini bugün idrak ettik. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma günümüz kutlu olsun. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. İyi ki varlar" diye konuştu.
Denizli Başkan Adayı Ertemur turizme yönelik bir yeni projeyi daha duyurdu Gökpınar Çalışması ve Tekne Restoranı projesinin amacını ve detaylarını anlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, “Pamukkale’mizi günü birlik turizm bataklığından kurtarmamız gerekiyor. Merkezdeki esnafımıza da kazandırmamız gerekiyor. İlçemizde oluşturacağımız yeni cazibe merkezleri bu amacımıza hizmet edecek” dedi. CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Gökpınar Dinlenme ve Tekne Restoran projesinin amacını, detaylarını anlattı. Ertemur, projenin Pamukkale’ye yeni bir cazibe merkezi kazandıracağını söyleyerek, Pamukkale’nin merkezine canlılık getirmeleri ve turistleri merkeze çekmeleri gerektiğini vurguladı. Turistleri şehirde tutamadıklarını ifade eden Başkan Adayı Ertemur, “Pamukkale’miz dünyanın incisi. Doğal güzelliğimiz travertenleri ve doğal zenginliğimiz Karahayıt sıcak suları için dünyanın dört bir köşesinden turistler şehrimize geliyor. Maalesef ki turistleri şehrimizde tutamıyoruz. Günübirlik turlarla şehrimize geliyor ve ayrılıyorlar. Turizmin gelir yüzdesinden çok düşük bir pay alıyoruz. Esnafımız kazanamıyor. Pamukkale’miz kazanamıyor. Turistler şehir merkezimi ziyaret etmiyor. Pamukkale ilçe statüsünü aldığından bugüne bu durumun çözümü için bir girişim olmamış. Seçimin ardından bu durumu değiştirmek adına hazırladığımız projelerimiz Pamukkale’mize kazandıracak” dedi. “Cazibe merkezleri oluşturmamız gerekiyor” Turistlerin şehir merkezine çekilmesi adına daha önce projeler açıkladığını hatırlatan Ertemur; “Turistlerin şehir merkezine gelmeleri adına Pamukkale’ şehir turu, Şahin Tepesi Cam Restoran gibi projelerimizi açıklamıştık. Bizim şehir merkezimizde daha fazla cazibe merkezleri oluşturmamız gerekiyor. Bunun için Gökpınar Dinlenme ve Tekne Restoran projesini hazırladık. Ne demiştik? Pamukkale’mize gelen turistlerimizi şehrimize çekeceğiz. Peki turistler nereleri gezecek, nereleri görecek? İşte bizim vizyon projemiz burada devreye girecek. Gökpınar Barajı’nın bulunduğu bölgede önce yapacağımız çalışmaların ardından hizmete alacağımız tekne restorancılığı projemiz ile turistler Pamukkale’mize adeta aşık olacak. Pamukkale’miz kazanacak, Pamukkaleli kazanacak” şeklinde konuştu.