EKONOMİ - 26 Haziran 2016 Pazar 12:59

Kolombiya her türlü destekle Türk yatırımcı bekliyor

A
A
A
Kolombiya her türlü destekle Türk yatırımcı bekliyor

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Güney Amerika’nın en hızlı gelişen ülkelerinden birisi olan Kolombiya ile ticaret hacminin artırılması için iş insanlarının karşılıklı iş yapması gerekiyor. Özellikle doğal kaynakları itibarıyla Kolombiya tam bir fırsatlar ülkesi” dedi.

Ankara Sanayi Odası'nın, yeni pazarlar konusunda üyelerini bilgilendirme çalışmaları kapsamında "Ülke Günleri" başlığı altında yaptığı toplantıya Kolombiya konuk ülke oldu.

ASO, Kolombiya Hükümeti, Kolombiya Turizm Yabancı Yatırım ve İhracat Tanıtım Ajansı'nın birlikte düzenlediği toplantıda, Kolombiya'da faaliyet gösteren yatırım ajansları, bölgelerindeki yatırım imkanları hakkında ASO üyelerine sunum yaptı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Kolombiya'da önemli yatırım imkanları olduğunu belirterek, çok geniş bir kategoride bu ülkede iş yapılabileceğini dile getirdi.

Güney Amerika'nın en hızlı gelişen ülkelerinden birisi olan Kolombiya ile ticaret hacminin artırılması için iş insanlarının karşılıklı iş yapması gerektiğini ifade eden Nurettin Özdebir, özellikle doğal kaynakları itibarıyla Kolombiya'nın tam bir fırsatlar ülkesi olduğunu bildirdi.

Özdebir, Kolombiya'da Türk işadamlarının altyapı inşaat işlerinden sanayi üretimine kadar uzayan geniş bir yelpazede iş yapabileceğini söyledi.

Ülkede finansman sorunu da bulunmadığının altını çizen Nurettin Özdebir, "Rahatlıkla iş yapılabilecek, güvenlik unsurları da giderek gelişen bir pazar" dedi.

Bugüne kadar Türk işadamlarının coğrafi uzaklık sebebiyle Kolombiya'yı fazla keşfedemediğini söyleyen Özdebir, Türk Hava Yolları'nın bir süre önce başlattığı doğrudan uçuşların bu handikapı gidereceğini kaydetti.

Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto iyi ilişkilere sahip Kolombiya ve Ankara'nın karşılıklı olarak Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ziyaretlerle birbirine daha da yakınlaştığını söyledi.

Kolombiya'da Türk yatırımlarının artması için özel çalışmalar yapıldığı bilgisini veren Pinto, işbirliği yapılabilecek sektörlere ilişkin toplantılar yapıldığını kaydetti. Bu kapsamda Türkiye'nin teknik desteğiyle Kolombiya'da pamuk yetiştirme çalışmaları yapılacağını aktaran Juan Alfredo Pinto, balıkçılık alanında da benzer bir program başlayacağını anlattı.

İki ülke arasında 4 Mayıs tarihinden itibaren doğrudan uçuşların başladığını belirten Pinto, bunun 1 milyar dolarlık mevcut ticaret hacmini 5 milyar dolara yükselteceği öngörüsünde bulundu.

Ülkede yabancı yatırıma açık serbest bir ekonomi bulunduğunu dile getiren Juan Alfredo Pinto, iş yapmanın çok kolay olduğunu ancak tekelci bir yapıya izin verilmediğini vurguladı.

Türk işadamlarının Kolombiya'ya yatırım için gelmesini istediklerini tekrarlayan Pinto, yabancı yatırım için herhangi bir sınırlama olmadığını, teknoloji ve para transferinin rahatlıkla yapılabildiğini bildirdi.
Kolombiya'nın makroekonomik büyüklükleri hakkında da örnekler veren Pinto, Ankara Sanayi Odası ile işbirliği konusunda temasa geçtiklerini, ayrıca İstanbul'da bir ticaret ofisi kuracaklarını söyledi.
Açılış konuşmalarından sonra Kolombiya'nın farklı bölgelerini temsil eden yatırım ve uluslararası işbirliği ajansları ile ASO üyesi sanayiciler arasında ikili iş görüşmeler gerçekleşti.

Daha sonra Kolombiya Büyükelçisi başkanlığındaki heyet ASO 1. OSB'yi de ziyaret ederek bölgeyle ilgili brifing aldı. Bölgede yeralan Bozankaya Otomotiv, Erkunt Traktör, Ulusoy Elektrik ve Hidromek fabrikalarını gezen konuk heyet Ankara sanayisini yakından tanıma fırsatı buldu. 

İLKER TURAK
ANKARA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Açık alanda çalışan işçilere sıcak hava uyarısı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşılaşılan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek açık alanda çalışan tarım işçileri başta olmak üzere vatandaşlara yapmaları gerekenleri anlattı. Hava sıcaklıklarının arttığı Hatay’da ve ülke genelinde bölge bölge termometreler 35 derecenin üzerine çıkmayı başladı. Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde vatandaşları bekleyen tehlikeyse sıcak çarpması. Tarım kenti olan Hatay’da açık alanda çalışan vatandaşlarda sıcak çarpmasına sıklıkla maruz kalıyorlar. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabileceği giysilerin tercih edilmesi söyledi. Dr. Polat, vatandaşlara sıcak havaya karşı yapmaları gerekenleri anlattı. “Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir” Sıcaklık çarpmasının halk arasında güneş çarpması olarak bilindiğini söyleyen Dr. Polat, “Yaz aylarının gelmesiyle sıcaklıkların artışı, her zaman sıcak çarpması olarak kendisini gösterir. Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir. Her zaman şuur kaybı veya şuur bozukluğuyla kendini göstermeyebilir. Biz 2 kademeli şekilde inceliyoruz. Özellikle açık alanlarda korunaksız ve önlemler alınmadan yapılan çalışmalarda fiziksel hareketin fazla olduğunda sıcak çarpması meydana gelir” dedi. “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar” Açık alanda çalışan tarım işçilerinde sıklıkla görülen sıcak çarpmasına karşı sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Dr. Polat, “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar. Halk arasında önlemler hakkında bilinen birkaç yöntemde olsa da doğru değildir. Sıcak çarpmasına karşı önlem olarak sıvı alınımına dikkat etmek gerekiyor. Sıvı tüketiminde hastanın oral olarak sıvı verilirken şuur durumunun yerinde olması gerekir Vücut ısısını dengede tutmak için vücut terleme ve ışıma olarak yayılmasıdır. Terlemenin vücut sıcaklığında etkisi çoktur. Pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabilecek giysilerin tercih edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Hatay 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye pamuk tohumu dağıtıldı Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye 21.3 milyon TL değerinde sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Asrın felaketinin yıkıma uğrattığı Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremzede çiftçilerin yeniden ayağa kalkması için başlatılan devlet destekleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’ın Amik Ovası’nın bereketli topraklarında üretim yapan 3 bin çiftçiye “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor” projesi çerçevesinde 21.3 milyon liralık sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla Kırıkhan ilçesinde gerçekleştirilen tohum desteğinin bölge çiftçisine bir nebze de nefes olması bekleniyor. Depremin yaralarını sarmak için yapılan desteklerin devam ettiğini belirten Vali Masatlı, "Türkiye’nin en önemli ve en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası’nda başta pamuk tarımı olmak üzere sertifikalı tohum dağıtımlarını gerçekleştirdik. Burada da yaklaşık 21.3 milyon TL’lik tohumu bugün vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. 3 bin vatandaşımıza sertifikalı tohum dağıtımı yaptık. Asrın felaketiyle beraber tarım sektörümüz de ciddi hasar aldı ama bu süreçte 1.1 milyar TL’lik destek yapıldı. Bugünkü projemiz sertifikalı pamuk tohumunun dağıtımı da buradaki vatandaşlarımızın üretimine güç katacaktır. Buradaki üretim kabiliyetimizi ve üretim miktarımızı arttırmasına ve kaliteli ürün elde etmemize ciddi katkı sunacak" dedi. 3 bin üreticiye sertifikalı tohum dağıttıklarını söyleyen Hatay İl Tarım Müdürü Abdurrahman Türkmen ise, "Yıllardır temel kaynaklardan biri olan tarım sektörü önemini her gün arttırmaktadır. 180 bin ton pamuk üretimiyle ilimiz Türkiye pamuk üretimi konusunda 4’üncü sırada yer almaktadır. 6 Şubat asrın felaketi sonrasında pamuk üretiminin devamlılığının sağlanması amacıyla birçok proje hayata geçirilmiştir. ’Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor’ projesi ile Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Belen, Altınözü ilçelerindeki yaklaşık 3 bin üreticimize sertifikalı tohum dağıttık" diye konuştu.