SAĞLIK - 03 Eylül 2015 Perşembe 09:43

Küçük: 'Prostat kanserini önlemenin yolu egzersiz'

A
A
A
Küçük: 'Prostat kanserini önlemenin yolu egzersiz'

Atlanta Emory Üniversitesi Üro-Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Küçük, yılda 1 milyon erkeğin prostat kanseri olduğunu belirterek, “Prostat kanserini önlemenin en kolay yolu fiziksel aktivite, egzersiz” dedi.

Prostat kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirerek hastalara yol göstermek üzere harekete geçen Şişli Belediyesi, Türk Kanser Derneği işbirliği ile seminer düzenledi. Şişli Kent Kültür Merkez'inde gerçekleştirilen 'prostat kanseri' konulu seminere Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ev sahipliği yaparken, İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Atuğ, Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Balcı, Atlanta Emory Üniversitesi Üro-Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Küçük ve Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman konuşmacı olarak katıldı. Katılımcılar seminerde prostat kanseri teşhisinde kullanılan yeni yöntemler ve korunma yolları konusunda vatandaşlara bilgi verdi.

“ÜCRETSİZ TEDAVİ YAPIYORUZ”
Prostat Kanseri'nde erken teşhis ve taramanın önemine değinen Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, "Dernek olarak tedavi hizmetlerini ücretsiz olarak yapıyoruz. Psikolojik destek çok önemli. Takip sürecini yapıyoruz. Bunları yurt çapında tüm halkımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Hasta hakları çok önemli. Bir çok kişi hasta haklarını bilmiyor. Bu konularda da kurumlara karşı ne gibi haklarınız var. Bu gibi konularda da sizlere yardımcı oluyoruz" dedi. Erken teşhis tanıma programlarının önemli olduğunu da vurgulayan Duruman, "Hükümetimiz erken teşhis taramalarında halkı uyarıyor. Aynı zamanda bunları ücretsiz olarak yapıyor. Hiçbir ücret almadan tedavinizi karşılayabiliyoruz. Bizler her zaman hastalarımızın yanındayız" şeklinde konuştu.
Prostat kanserinde çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Fatih Atuğ ise, "Her prostat ameliyatı olan prostat kanseri ameliyatı olduğu anlamına gelmiyor. Bu konuya özellikle dikkat edelim. İyi huylu prostat büyümesi beni basit bir büyümedir. Basit bir kazımayla tedavi edilebilir. Prostat kanseri daha özellikli bir ameliyatı prostatın tamamen çıkartılmasını gerektiriyor" diye konuştu.

“YILDA 1 MİLYON ERKEK PROSTAT KANSERİ OLUYOR”
Sözlerine başlamadan önce böyle bir programı organize ettiği için Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve Türk Kanseri Derneği Başkanı Burak Duruman'a teşekkür eden Atlanta Emory Üniversitesi Üro-Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Küçük, hastalığı önlemenin tedavi etmekten daha önemli olduğunu söyledi. Küçük, "Yılda 1 milyon adam prostat kanseri oluyor. Bunun dörtte biri Amerika'da. Amerika'nın nüfusu dünya nüfusunun belki de yirmide biri olmasına rağmen prostat kanserinin dörtte biri Amerika'da. Senede 250 bin prostat kanseri var. Bunların 30 bini ölüyor. Demek ki 220 bini kurtarabiliyoruz. Bir insanın bile prostat kanserinden ölmemesi lazım. Nasıl? Önlenmesi kolay. Prostat kanserini önlemenin en kolay yolu fiziksel aktivite, egzersiz. Aktif olan insanlarda günde en az 30 dakika yürüyüş insanlarda prostat kanseri riski yüzde 30 az. Bundan daha etkili bir şey yok. Fiziksel aktivite ve egzersiz çok önemli. Siz fiziksel aktivite yaptığınız zamanda vücut ağırlığınız da az oluyor. Kendinizi daha iyi hissediyor ve daha kuvvetli oluyorsunuz. Fiziksel aktivitenin şeker hastalığını ve tansiyonu önleyici etkisi var. Kalp hastalığı, hatta Alzheimer bile daha az görülüyor. Fiziksel aktivite yapmamak için hiçbir neden yok. Her gün 30 dakika yürüyüş yapın. Fiziksel aktivite sadece prostat riskini değil, kolon kanseri riskini yüzde 40, meme kanseri riskini yüzde 30 azalıyor" dedi.
Seminer sonunda Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü katılımcılara çiçek takdim etti. 

SELİM BAYRAKTAR 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir