SAĞLIK - 20 Ağustos 2018 Pazartesi 12:06

Kulaktan veya kaburga kıkırdağından yapılan revizyon burun ameliyatı

A
A
A
Kulaktan veya kaburga kıkırdağından yapılan revizyon burun ameliyatı

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, kulaktan veya kaburga kıkırdağından yapılan revizyon burun ameliyatı hakkında bilgiler verdi.

Burun estetiği operasyonlarından sonra ikinci bir estetik operasyon ihtiyacının ortaya çıkabileceğini söyleyen Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, kulaktan veya kaburga kıkırdağından yapılan revizyon burun ameliyatı hakkında açıklamalarda bulundu.

Estetik burun ameliyatları sonrasında ortaya çıkan sorunların, çoğu zaman cerrahın deneyimlerinden ya da yeteneğinden bağımsız olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şükrü Yazar, şu ifadeleri kullandı: ''Dokunun iyileşme sürecinde nasıl tepki verdiği, kişinin operasyon sonucu ile ilgili beklentilerine kavuşup kavuşmadığı, operasyon sonrasında burun bölgesinin korunamaması sonucu oluşan darbelerle estetik ameliyat yapılan burunlarda deformasyonlar gelişebilir. Bu oluşan deformasyonların düzeltilmesi için yapılan ameliyatlar sekonder ya da revizyon ameliyatları olarak adlandırılır.”

Kıkırdak kullanımı 

Revizyon burun estetiği operasyonlarında kıkırdak eklemek ya da ufak törpülemeler yapmanın gerekli olabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Yazar, kıkırdak eklemek gerektiğinde ilk olarak operasyonda burun içerisinde yeterince kıkırdak bırakılıp bırakılmadığına bakılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Yazar, burun içerisinde yeterince kıkırdak varsa cerrahi olarak bu kıkırdakların kullanılmasının öncelikli olduğunu, ancak ilk operasyon sonunda burun içerisinde yeterince kıkırdak kalmadıysa ihtiyaca göre kulaktan ya da kaburgadan kıkırdak alınabileceğini belirtti. 

Revizyon burun estetiği için kulaktan kıkırdak alınacağı zaman kulak önünden ya da arkasından ufak bir kesi ile kıkırdağın alınabileceğini dile getiren Prof. Dr. Yazar, ''Kulak kıkırdağından alınan kıkırdak burunda kullanılabilir. Kulaktan kıkırdak alma işlemi sonucunda herhangi bir şekilde iz kalması ya da kulak bölgesinde estetik bir sorun oluşması oldukça düşük bir ihtimaldir. Bazen hastalarda iki kulaktan da kıkırdak alınması gerekebilir. Eğer kulaklardan alınacak kıkırdak revizyon için yeterli değilse kıkırdak almak için kaburgaların uç bölgesindeki kıkırdak tercih edilir. Kaburgadan kıkırdak almak için göğüs ön duvarında kadınlarda meme alt kıvrımında erkelerde ise kıkırdak alınacak kaburga üzerinde kesi yapılır ve bu bölgeden kıkırdak alma işlemi gerçekleştirilir'' şeklinde konuştu.

“Revizyon burun estetiğinde başarılı sonuç” 

Revizyon burun estetiği operasyonlarının bir önceki ameliyata ait deformasyonların giderilmesi için planlandığını belirten Prof. Dr. Yazar, iyi bir planlama ile başarılı sonuçlar ortaya çıkarılabileceğini söyleyerek şöyle konuştu: “İlk ameliyat sonrası deformasyon olarak ortaya çıkan burun çatısı ve solunum fonksiyonları ile ilgili problemler kıkırdak kullanımı ile giderilebilir. Böylece hem estetik olarak iyi bir görünüm ve hem de fonksiyonel bir burun sağlanmış olur. “  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Otizm spektrum bozukluğunda dünden bugüne etkinliği HKÜ’de gerçekleştirildi Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü, Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖZEUAM), Engelsiz Öğrenci Birimi ve Özel Eğitim Öğrenci Topluluğu iş birliği ile Otizm Farkındalık Ayı’na yönelik olarak, “Otizm Spektrum Bozukluğunda Dünden Bugüne Etkinliği” gerçekleştirdi. HKÜ Hukuk Amfi’de düzenlenen ve moderatörlüğünü Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Özaydın’ın yaptığı ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ümit Şahbaz, HKÜ Özel Eğitim Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Erden ve HKÜ Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Merih Toker’in konuşmacı olarak katıldığı programa; HKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Otizmli çocuklara yönelik davranış değiştirme süreçlerinden, zihin kuramı ve dil gelişimi üzerine çalışmalara kadar geniş bir yelpazede bilgi sunulan etkinlikte; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Şahbaz “Otizm Spektrumu Bozukluğu Olan Çocuklarda Davranış Değiştirme Süreci”, HKÜ Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Merih Toker “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Zihin Kuramı, Yürütücü İşlevler ve Dil” ve HKÜ Özel Eğitim Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Erden ise “Otizmli Küçük Çocuklarda Ebeveyn Aracılı Müdahaleler” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Programın sonunda; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ümit Şahbaz’a hediyesini HKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk takdim etti.