KÜLTÜR SANAT - 27 Eylül 2018 Perşembe 13:25

Kültürlerin göçü sergilendi

A
A
A
Kültürlerin göçü sergilendi

4.Sanat Tasarım Bienali’nin tema sponsorlarından İstanbul Kültür Üniversitesi, sanat ve mekân bağlamında ev sahipliği yaptığı iki serginin açılışını gerçekleştirdi.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22 Eylül - 4 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin altı temasından biri olan ‘Dünya Okulu’nun tema sponsorluğunu üstlenen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), Bienal kapsamında iki ayrı sergiye ev sahipliği yapıyor. Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan’ın da katıldığı serginin açılış konuşmalarını İKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver ve İKÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Güzel yaptı.

İKÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin gerçekleştirdiği “Göç Kültürü ve Sanat” sergisinde Nuri İyem, İpek Duben, Levent Arşiray, Temür Köran, Çağrı Saray, Ragıp Basmazölmez ve Burcu Ürgüt’ün eserleri sergilenirken, İKÜ Mimarlık Fakültesi’nin düzenlediği “Göç Kültürü ve Mekân” sergisinde ise İKÜ öğrencileri ile birlikte yurt içi ve yurt dışından katılan toplam 14 üniversitenin Mimarlık ve Sanat-Tasarım Fakülteleri öğrencilerinin ürettikleri projelere yer veriliyor.

“Türkiye bir çok göçün mekanı”

Türkiye’nin birçok göçün mekanı olduğunu ifade eden Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan, göçün edebiyata yön vermiş önemli bir konu olduğunu kaydederek, “Göç, şu anda hayatımızın en önemli konusu. Birçok yerden ülkemize göç yapılıyor. Bu göçlerde insanların hayatı, hüzünleri ve yaşama mücadeleleri var. Böyle bir konunun edebiyata yansımaması mümkün değil. Nitekim göç, görsel sanatla birlikte soyutluktan çıkarak, somutluğa girmiş oluyor. Göçün insanlıkta uyandırdığı ve bu sergide gezerken bizlerde uyandırdığı izlenimlerin çok önemli olduğu kanaatindeyim. Sergide bulunan tablolar göçün önemini vurgulayarak, göç üzerine düşünmemizi sağlıyor” dedi.

“Varlık nedenimiz eğitim”

Konuşmasında Kültür Koleji’nin doğum gününde bu iki serginin açılışını gerçekleştirmenin kendileri için onur verici olduğunu belirten İKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, “İki özel günü bir arada yaşıyoruz. Bu özel günde sergi açılışımızı gerçekleştirmek bizim için çok onur verici. Kuruluşumuzdan itibaren sanata ve kültüre çok önem veriyoruz. Bu bağlamda birçok çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Nitekim İstanbul Tasarım Bienali'nin her zaman için yakın takipçisi olduk. Bu yıl da Bienal’de ‘Uydu Mekân’ olarak yer aldık. Öncelikle bu yılki temanın ‘Okullar Okulu’ olması bizi yürekten vurdu. Çünkü biz varlık nedeni eğitim olan bir kuruluşuz. Bu tema bizim tutkumuzu, işimizi, işimizin özünü ve kültürlü olmanın gerekleri kadar kazanımlarını da özetliyor” dedi.

“Çalışmalar çok etkileyici”

Sergideki eserleri de değerlendiren Dr. Bahar Akıngüç Günver, “Göçün çok farklı boyutları var. Sergide bulunan eserlerde de bunları gördük. Bu anlamda eserleri çok duygulandırıcı buldum. Göç kavramının dışa vurumu çok önemli. Sergimizde göçün sanatsal ve mimari dışavurumunu görüyoruz. Mimarlık alanında ise mekânla ilgili yapılan çalışmalar gerçekten çok etkileyici” ifadelerinde bulundu.

“Genç sanatçılarımızı çok başarılı buluyorum” 

Bilime ve bilim insanına verdikleri değerle aynı ölçüsünde sanat ve sanatçıya da değer verdiklerini kaydeden İKÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Güzel, “İstanbul Kültür Vakfı’nın kuruluş amacıyla amacımız aynı. Üniversitemizin 21 yıllık serüveni içerisinde bilime ve bilim insanına verdiğimiz değer ölçüsünde sanat ve sanatçıya da değer veriyoruz. Kültür- sanat bağlamında her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinlik takvimimiz açıklandı. Sanat galerimizde hemen hemen her hafta yeni bir sergi, tiyatro ve müzik etkinliklerimiz oluyor” dedi. Sergideki eserleri de değerlendiren Güzel, “Genç sanatçılarımız beni çok şaşırtıyor. Onların doğaya, günlük olaylara, genel dünya konjonktürüne yaklaşımları ve bunları resimlere yansıtmaları beni çok şaşırtıyor. Aynı zamanda çok da başarılı buluyorum” diye konuştu.

“Göçü mekânlar üzerinden ele aldım”

Sergide eseri sergilenen sanatçı Çağrı Saray ise göçü hangi bağlamda eserlerine yansıttığını şu sözler ile ifade etti, “Göç eskimeyen ve anlamı sürekli dönüşüm halinde olan bir kavram. Günümüzde mülteci kavramı ile birlikte başka bir boyuta da dönüşmüş durumda. Bu nedenle eserlerimde göç kavramına yer verdim. Bu alanda yapmış olduğum çalışma, 18 parçadan oluşan bellek mekânlar serisidir. Bu seri mimari yapıları içeriyor. Bu 18 yapıyı son 23-30 yıl içerisinde zarar gören, yok edilmeye çalışılan, işlevsizleştirilen ve her gün yanından geçtiğimiz mekânlar arasından seçtim” dedi.

Her iki sergi 12 Ekim 2018 tarihine kadar İKÜ Ataköy Yerleşkesinde bulunan İKÜSAG’da ziyaret edilebilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başer: "Önümüzdeki 5 yılı düşünerek sandığa gidelim" Cumhur İttifakı’nın Merkezefendi Belediye Başkan Adayı Ekrem Başer, seçmene seslenerek, “Bu pazar sandığa gittiğinizde, önümüzdeki 5 yıl ilçeme en iyi kim hizmet eder, kim verdiği sözleri tek tek tutar diye düşünüp ona göre hareket edelim” dedi. Cumhur İttifakı Merkezefendi Belediye Başkan Adayı Ekrem Başer, sosyal medyada yayınladığı bir video ile seçmene seslendi. Merkezefendi Belediyesinin algı operasyonlarıyla yönetildiğini ifade eden Başkan Adayı Başer, “Aday olduğum günden bu yana Merkezefendi ilçemizi karış karış geziyorum. Bu süre zarfında bana göstermiş olduğunuz ilgiden, sevgiden dolayı sizlere minnettarım. ‘İyi ki bu güzel ilçenin güzel insanlarına hizmet edeceğim’ diyorum. Merkezefendi ilçemiz 5 yıldan bu yana reklamlarla algı operasyonlarıyla yönetiliyor. Borç batağındaki belediyemizin yüzlerce milyon lira borcu var. Bunun karşılığında ise sizlere sözü verilen 75 projeden sadece 3 tanesi yapılmış. Peki bu paralar nereye mi harcandı? Bizim dönemimizde açılan yatırımların yeniden yapılan açılış törenlerine, kamuoyunda büyük tepki toplayıp sonra kaldırılan heykellere ve bu liste uzayıp gidiyor” dedi. Paraların boşa harcandığını dile getiren Başer, “Boşa harcanan bu paralarla neler mi yapılırdı? İlçemizin hasretle beklediği kapalı spor salonu, yüzlerce spor sahası, etkinlik merkezi, kütüphane, bizim yaptığımız MKM’den 2 adet daha. Yine bizim yaptığımız Adalet Parkı’ndan da 2 adet daha yapılırdı. Bu pazar sandığa gittiğinizde, önümüzdeki 5 yıl ilçeme en iyi kim hizmet eder, kim verdiği sözleri tek tek tutar diye düşünüp ona göre hareket edelim. Bu Pazar kazanan Merkezefendi’miz olsun, bu pazar kazanan sizler olun” ifadelerini kullandı.
İstanbul Siemens, elektrikli araç şarj cihazı portföyünü genişletiyor Siemens, 400 kW çıkışa sahip SICHARGE D şarj istasyonları ile tek seferde 4 elektrikli otomobili aynı anda şarj edilebilen hızlı şarj cihazının yeni versiyonunu tanıttı. SICHARGE D, yeni arayüzü, kolay kurulum imkanı ve 40 derece ortam sıcaklığında dahil kesintisiz dolum özelliği ile Şarj Noktası Operatörlerine alandan ve zamandan tasarruf sağlıyor. Siemens Akıllı Altyapı, IEC standartlarına uyumu gözeten pazarlar için maksimum 400 kW çıkışa sahip SICHARGE D elektrikli araç hızlı şarj cihazının ek varyantını tanıttı. Geleceğin elektrikli araç şarj deneyimi için tasarlanan SICHARGE D, ilgili tüm standartlara, protokollere ve normlara uygun olmasının yanı sıra şimdinin ve geleceğin şarj ihtiyaçlarına uyum sağlayabiliyor. Ayrıca, şarj istasyonu tek bir şebeke bağlantısıyla aynı anda dört adede kadar aracı şarj edebiliyor. Bu sayede şarj süreleri optimize edilirken, Şarj Noktası Operatörleri (CPO’lar) maliyet ve alandan tasarruf edebiliyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Siemens Akıllı Altyapı e-Mobilite Birimi CEO’su Markus Mildner, “Sürdürülebilir bir gelecek için e-mobilitenin yaygın olarak benimsenmesi gerekiyor. Hem elektrikli otomobillerin hem de elektrikli kamyonların, özellikle yol üzeri şarj üniteleriyle şarj süresinin azaltılması, rahatlık seviyesinin artırılması ve ulaşımın bu türünün benimsenmesinde kilit önem taşıyor. SICHARGE D, bunu başarma yolunda önemli bir kilometre taşı niteliğinde” dedi. 40 derecede kesintisiz dolum Yapılan açıklamaya göre, kurulum kolaylığı ve esnekliği sağlayan SICHARGE D, halka açık hızlı şarj veya otoyol üzeri şarj gibi farklı kullanım durumları için üretildi. Şarj istasyonu, 40 derece ortam sıcaklığında dahil 400 kW’lık sürekli ve kesintisiz güç çıkışı sunabiliyor. Kullanıcı dostu arayüze sahip ve çok dilli dokunmatik ekranı bulunan şarj istasyonu, kolay kablo kullanımı ile de elektrikli araç sürücüleri için şarj sürecini mümkün olduğunca kolaylaştırıyor. Ayrıca dokunmatik ekran aynı zamanda farklı reklam verme seçenekleri sunduğundan ve CPO’nun ödeme ortağının sistemleriyle entegre edilebildiğinden, CPO’lar için de bir dizi fayda sağlıyor. Şarj istasyonu ayrıca, ilk kurulumdan itibaren; uzaktan ve yerinde servis hizmetleri ile iş ortaklarına hızlı geri dönüş sağlıyor. ‘Fit For 55’ uyumlu Avrupa Birliği’nin (AB) taşımacılık sektöründeki en büyük emisyon kaynağını Karayolu taşımacılığı oluşturuyor. Sera gazı emisyonlarının yaklaşık 4’te 3’ü burada oluşuyor. AB bu nedenle ‘Fit for 55’ paketi olarak bilinen yeni bir düzenlemeyi devreye aldı. Önerilen düzenleme, 2023 yılına yönelik CO2 emisyonu azaltım hedeflerini yükseltirken, 2035 yılına kadar emisyon gaz oranlarının yüzde 100 azaltılmasını hedefliyor. Elektrikli şarj istasyonları bu hedeflere ulaşmakta önemli rol oynuyor.
İstanbul A Milli Kadın Hentbol Takımı, Karadağ ve Sırbistan maçı hazırlıklarına başladı 2024 Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu’ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına hazırlanan A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın, A2 Milli Kadın Hentbol Takımları ile Ankara’da yürüteceği hazırlık kampı başladı. 2024 Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu’nda Karadağ ve Sırbistan ile karşılaşacak olan A Milli Kadın Hentbol Takımı, A2 Milli Kadın Hentbol Takımları ile Ankara’da yürüteceği hazırlık kampına başladı. Ankara Cemal Kütahya Kamp Eğitim Merkezi’nde toplanan milliler, 30 Mart Cumartesi günü ise Karadağ müsabakasının oynanacağı Rize’ye gidecek. A Milli Takım, gruptaki beşinci maçında 3 Nisan tarihinde Rize’de, Karadağ’ı ağırlayacak. Rize Yenişehir Spor Salonu’nda oynanacak karşılaşma öncesi 2 Nisan Salı günü saat 15.30’da bir basın toplantısı düzenlenecek. Başantrenör Costica Buceschi, A Milli Kadın Hentbol Takımı kaptanı Betül Yılmaz ve oyuncusu Aslı İskit Çalışkan katılacağı basın toplantısı THF Youtube Kanalı’ndan canlı olarak yayınlanacak. 6. Eleme Grubu’ndaki son maçında ise ay-yıldızlılar, 7 Nisan tarihinde deplasmanda Sırbistan ile oynayacak. Zrenjanin kenti Kristalna Dvorana Salonu’nda yapılacak karşılaşma TSİ 19.00’da başlayacak. A Milli Takımı aday kadrosu şöyle: Kaleci: Merve Erbektaş (Kastamonu GSK), Selen Akalın (Yenimahalle Bld. SK), Yaren Berfe Göker (Kastamonu GSK) Sol kanat: Beyza İrem Türkoğlu Şengül (MKS Funfloor Lublin), Ceylan Aydemir (Konyaaltı Bld. SK) Sol oyun kurucu: Aslı İskit Çalışkan (CS Magura Cisnadie), Betül Yılmaz (Kastamonu GSK), Diğdem Hoşgör (Konyaaltı Bld. SK), Sevgi Kalyoncuoğlu (Yenimahalle Bld. SK) Orta oyun kurucu: Betül Karaarslan (Yenimahalle Bld. SK), Dönegül Bozdoğan (Bursa BBSK), Yasemin Sahin (Kastamonu GSK) Sağ oyun kurucu: Eda Nur Çetin (Konyaaltı Bld. SK), Fatma Küçükyıldız Özdemir (NEKA), Gülcan Tügel (Yenimahalle Bld. SK) Sağ kanat: Ayşenur Kara (Görele Bld SK), Bilgenur Öztürk (Bursa BBSK), Emine Gökdemir (Kastamonu GSK) Pivot: Cansu Akalın (Kastamonu GSK), Ceren Demircelen (Bursa BBSK), Hatice Özdemir (Yenimahalle Belediyesi), Nurceren Akgün Göktepe (Kastamonu GSK) Teknik Kadro: Costica Buceschi (Başantrenör), M.Serkan İnci (Antrenör), Yeliz Yılmaz (Antrenör), Ragıp Demirman (Kaleci Antrenörü), İlker Kurtulmuş (Sportif Performans Antrenörü), Halit Selçuk (Fizyoterapist), Adnan Ekmekçi (Masör), Bora Serter (İdari Menajer)