GÜNDEM - 14 Ağustos 2018 Salı 18:19

Kurban Bayramı'nda alınacak trafik tedbirleri açıklandı

A
A
A
Kurban Bayramı'nda alınacak trafik tedbirleri açıklandı

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Kurban Bayramı'nda alınacak trafik tedbirlerine ilişkin, "Günde ortalama 7 bin 371 trafik ekibinde 12 bin 768 trafik personeli görevlendirilmiş olup, 11 gün boyunca toplamdaysa 81 bin 82 trafik ekibini ve 140 bin 481 trafik personelinin görevlendirilmesi sağlandı" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İnce, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ile birlikte Kurban Bayramı'nda alınacak trafik tedbirlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Trafik meselesinin Türkiye'nin uzun yıllardır mücadele ettiği önemli sorun alanlarından biri olduğunu belirten İnce, araçların hız yapma kapasitelerinin artışı, cep telefonu gibi dikkat dağıtıcı yeni teknolojiler ve geçmişten kalan ve bir türlü değişmeyen alışkanlıkların kazaların halen yaşanmasına sebep olduğunu dile getirdi. Ramazan ve Kurban Bayramlarında trafik yoğunluğunun arttığını kaydeden İnce, bu doğrultuda da trafik kazalarında artış yaşandığını söyledi. 

Bayram boyunca 140 bin 481 trafik personeli görev alacak

İnce, İçişleri Bakanlığı olarak her bayram olduğu gibi önümüzdeki Kurban Bayramı içinde ek tedbirler aldıklarını ifade ederek, "Günde ortalama 7 bin 371 trafik ekibinde 12 bin 768 trafik personeli görevlendirilmiş olup, 11 gün boyunca toplamdaysa 81 bin 82 trafik ekibini ve 140 bin 481 trafik personelinin görevlendirilmesi sağlandı. Bu bayramda aldığımız tedbirlerin şifresi açık söylemek gerekirse denetimdir" diye konuştu.

Helikopter, İHA ve droneler bayramda iş başında

Otobüs denetimlerine özel bir önem verdiklerini aktaran İnce, şunları kaydetti:
"Özel önem verdiğimiz bir konu da otobüs denetimleridir. Bayram süresinde 454 personelimiz şehirlerarası otobüslere yolcu gibi binerek denetim yapacaklardır. Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir illerinde bayram trafiği helikopterlerle havadan takip edilecek. Yine kavşak olarak takip ettiğimiz Konya-Kulu, Çorum-Sungurlu, Eskişehir-Sivrihisar, Kırıkkale, Amasya-Merzifon, Afyonkarahisar il ve ilçelerimiz başta olmak üzere 53 ilimizde İHA ve dronelerle de denetim yapılacak. Otogarlarda yolcu ve şoför bilgilendirme noktaları kurularak otobüs şoförlerine dinlenme süreleri ve yedek şoför hususlarında denetim yapacak, uyarılarda bulunacak. Aynı şekilde yolcular da emniyet kemeri takmaları konusunda denetlenecektir. Terminallerde ve dinlenme tesislerinde denetimler arttırılacak, korsan taşımacılığa kesinlikle izin verilmeyecektir. Son 5 yılda kazaların yoğun olduğu tespit edilen 17 ildeki 20 güzergahta her 10 ile 20 kilometrede bir ekip görevlendirilecek. Şehir merkezlerinde, halkın yoğun olacağı kurban satış ve kesim alanları ile AVM ve mezarlıklarda trafik tedbirlerini arttıracağız. Özel yük taşıma izin belgesi kapsamındaki araçların 18-26 Ağustos 2018 tarihleri arasında trafiğe çıkmalarına asla müsaade edilmeyecek. Mevsimlik tarım işçileri taşıyan araçların 00.00 ile 06.00 saatleri arasında şehirlerarası yolculuk yapmalarına izin verilmeyecek, traktörler, biçerdöverler gibi araçların da gerekli tedbirler almadan trafikte seyretmeleri engellenecek."

Çocuklar bayramda trafik polisi olacak

İnce, bu bayram tedbirlerin ve önlemlerin yanı sıra trafik kurallarıyla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla bir de kampanya düzenlediklerini söyledi. Trafik kazalarındaki sürücü kusurları arasında aşırı süratin yüzde 40 ile ilk sırada olduğunu, hayatını kaybeden sürücülerin yüzde 75'inin emniyet kemeri takmadığının görüldüğünü ifade eden İnce, araç kullanırken cep telefonu kullanımının alkollü araç kullanmaya eş değer olduğunun tespit edildiğini anlattı. İnce, "İşte bu noktada bir farkındalık oluşturmak amacıyla 'Bu bayram ben de trafik polisiyim, hatalı sürücüye kırmızı düdük' kampanyasını başlatıyoruz. Bu kampanya ile aileler üzerinde çocuklarımızın yaptırım etkisi kullanılarak özellikle aşırı hız, emniyet kemeri ve araç kullanırken cep telefonu kullanımı hususlarında kural ihlali yapan sürücü konumundaki anne ve babalar hedef alınmıştır. Daha önce Trafik Dedektifleri Projesi kapsamında 4 milyon üzerindeki çocuğumuza trafik eğitim vermiştik. Bu kampanya da bu eğitimlerin bir nevi tamamlayıcısı olacak. Bu kapsamda bayram süresince trafik ekiplerimizce yapılan kontroller esnasında araçta bulunan çocuklarımıza Bakanlığımızca hazırlanan 100 bin adet kırmızı düdük, 100 bin adet görev kartı, 100 bin adet broşür, 5 bin adet tişört ve şapka dağıtımı yapılacak. Yani çocuklarımız arabanın içinde fahri bir trafik müfettişi gibi şapka ve tişörtleriyle yolculuk edecekler, bir kural ihlali gördüklerinde de kırmızı düdük çalarak anne ve babalarını uyaracaklar" şeklinde konuştu.  

Abdullah Sarica - Cem Geçim 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Sudan bedava elektrik: Fatura 3’te bir düştü Ordu’da yaşayan, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü’nden mezun emekli imam Ahmet Ergin, dere kenarına hurda malzemeleri de kullanarak kurduğu sistem ile evinin elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını bedava karşılıyor. Altınordu ilçesi Kayabaşı Mahallesi’nde ikamet eden 72 yaşındaki emekli imam Ahmet Ergin, 2002 yılında emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı elektronik işler ile uğraşısını ilerletti. KTÜ Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü’nden mezun olan Ergin, elektrik faturalarını düşürmek hedefiyle evinin yaklaşık 150 metre uzağında bulunan dereye bir sistem kurmak için çalışmalara başladı. Sistemi 10 yıldır sorunsuz kullanıyor, faturalar 3’te bir düştü Yaptığı araştırmaların yanı sıra, elektrik mühendislerden de bilgiler alan Ergin, az bir suyu olan derenin kenarına yaklaşık 10 yıl önce elektrik üreten sistemi kurdu. Aralarında, hurdalıktan aldığı ve kullanılmış olan malzemeleri birleştiren Ergin, kurduğu sistem ile elektrik faturalarını 3’te bir oranına kadar düşürdü. “İnsanlar bana olmaz dedi ama elektrik üretimini başardım” Ergin, emekli olduktan sonra evinin yakındaki dereyi kullanarak, elektrik üretimi yapmaya karar verdiğini söyledi. Bu konuda mühendislere de danıştığını ancak olumlu yanıtlar alamadığını ifade eden Ergin, ‘olmaz’ diyenlere rağmen çabalamayı bırakmadığını belirtti. Ergin, “Gördüm ki 500 devirde 2 kw elektrik üretiliyormuş, Alternatör aldım ve bunu çarklara bağladım, bu sayede 750-800 watt elektrik ürettim. Bununla kullanabildiğim kadar 10-15 tane lamba bağladım ve kullanıyorum” diye konuştu. “800 watta kadar olan eşyaları çalıştırıyor” “Tesisatta suyum 50’lik boruyu dolduruyor, 200 metreden geliyor ve 37 metre yükseklikten basıyor. Daha yüksek olsa bir bu kadar da elektrik üreteceğime inanıyorum” diyen Ergin, “Bu haliyle yaklaşık 800 watt üretiyorum. Bu şekilde 800 watt üzerinde olan eşyaları, örneğin elektrik şofbeni çalıştırmaz ancak buzdolabı, soğutucu, televizyon ve lambaları çalıştırıyor” ifadelerine yer verdi. Parçaların hepsi hurdadan, elektrik faturası 3’te 1 oranda düştü Ergin, yaklaşık 10 yıldır elektrik faturalarının 3’te 1 oranda düştüğünü belirterek, “Sabaha kadar da her yer yanıyor. Ben bu kadar az bile olsa dere yakınında suyu olan herkese bu sistemi tavsiye ederim. İnsanlar devletimiz üretecek diye beklemesinler. Kanuni yönden ise 500 wattan aşağısı serbest, insanlara da bu konuda yardımcı olmak isterim. Kimi zaman gelenler oldu, kurmak için bilgi aldılar. Dere ile benim evin arası 150 metre, çoğu parçayı da hurda ve kullanılmış olarak temin ettim. Yani orada kullanılmamış parça yoktur” şeklinde konuştu.
Samsun 5 bin yıl önce ameliyat edilen kafatası ilgi çekiyor Samsun’da 5 bin yıl öncesine ait kafatasındaki ameliyat izleri vatandaşların ilgisini çekiyor. 1981 yılında Samsun’un Bafra ilçesi İkiztepe Höyüğü arkeolojik kazılarında bulunan 5 bin yıllık kafatası, baş delgisi tekniğinin ilk Tunç Çağı’nda kullanıldığını belgelemişti. Samsun Müzesi’nde sergilenen kafatası, vatandaşlar tarafından da ilgiyle incelenirken, aynı bölümde trepanasyon (Baş delgi) tekniğiyle kafatası ameliyatı yapılmış 1900 yıllık kafatası da sergileniyor. Ameliyat edilen kafataslarından 5 bin yıllık olanı ilk Tunç Çağı’na, 1900 yıllık olanının ise antik Amisos Kenti Geç Hellenistik ve Erken Roma İmparatorluk dönemine ait olduğu tespit edildi. Söz konusu kafatasları hakkında müzede bulunan bilgilendirmede, “Trepanasyon, Yunanca delik, delgill, burgu anlamına ‘trypanon’ kelimesinden türemiştir. Antropologların ‘kafatası delgi operasyonu’ olarak adlandırdıkları bu işlemi, belirli bir bölgede, kafa derisi cerrahi bir alet ile sıyrıldıktan sonra, belli bir parçanın, bir amaç ve teknik ile çıkarılıp alınması şeklinde tanımlayabiliriz. Bu ameliyatlarda kafatasından bir kemik parçası çıkarılmakta ve beyin doğrudan dış çevreyle karşı karşıya kalmaktadır. Geleneksel topluluklarda uygulamalar ile arkeolojik verilerden hareketle, trepanasyonların kafa yaralanmaları, kafada yer aldığı düşünülen kötü ruhun çıkarılması, büyü veya iyileştirme gibi birçok amaçla yapıldığı kabul edilmektedir. Bu tür ameliyatların törensel arka planı da olmalıdır. Dolayısıyla ameliyatların gerçek amacını belirlemek her zaman kolay değildir. Anadolu’da bugüne dek yaklaşık 50 adet trepanasyon örneği tespit edilmiştir” ifadeleri yer alıyor. Beyin tümörü, cerrahi müdahale ile tedavi edilmeye çalışılmış 5 bin ve 1900 yıllık beyin ameliyatı ile ilgili yapılan bilgilendirmede ise “İkiztepe Erken Tunç Çağı’na ait önemli buluntu gruplarından biri, trepanasyonlardır. İkiztepe iskeletlerinin bazı kafataslarında, ameliyatlarla bilinçli açılmış farklı biçimlerde boşluklar görülmüştür. Bu nedenle İkiztepe, Anadolu’nun yaygın ve gelişmiş en eski trepanasyon merkezi olarak değerlendirilmektedir. İkiztepe’de kafataslarında trepanasyon izleri tespit edilen bir adeti genç erişkin kadın, diğerleri ise erkeklere ait olan beş adet erişkin iskelet bulunmuştur. Biri hariç diğer trepanasyonların İkiztepe’de Erken Tunç Çağı’nda yaşanan savaş nedeniyle meydana gelen; birçok kişinin ölümüyle sonuçlanan kafataslarında kesici, delici ve küt uçlu silâh yaralanmalarından kaynaklandığı söylenebilir. Yaşlı bir erkeğe ait tek örnekte ise iskeletteki tümoral oluşumla birlikte görülmesi, İkiztepelilerin travmalar dışında bazı sağlık sorunlarını da cerrahî müdahalelerle tedavi etmeye çalıştıklarına işaret eder” ifadelerine yer verildi.
Adana Karnaval coşkusu konserlerle devam etti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamına alınan Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nın altıncı akşamında Merkez Park’ta Ferhat Göçer, Atatürk Parkı’nda ise Gece Yolcuları sahne aldı. “TÜRKİYE’NİN HİÇBİR YERİNDE YOK BÖYLE GÜZELLİK” Ferhat Göçer, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin altıncı gecesinde Adana’nın en büyük alanına sahip Adana Merkez Park’taydı. Konser öncesinde başlayan DJ performansı ve görsel şölenin ardından, Göçer’in sahneye çıkmasıyla büyük bir coşku seli yaşandı. Ferhat Göçer hayranlarıyla birlikte şarkılarını hep bir ağızdan seslendirdi. Gördüğü ilgiden çok memnun olan Göçer, “Muhteşemsin Adana, Türkiye’nin hiçbir yerinde yok böyle güzellik” dedi. Sahne sonrası verdiği mini söyleşide, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin sadece eğlendirme ve konser mantığının ötesinde, gerçek anlamda kültür, sanat festivali kavramının içini dolduran bir festival olduğunu söyledi. “Tiyatrolar, sergiler, söyleşiler ve konserlerle birlikte tam olması gerektiği gibi bir festival” diye ekledi. REFİK ANADOL “MERCAN RÜYALARI” ADANA’DA Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Adana’da sergilenen dünyaca ünlü sanatçı Refik Anadol’un sergisi Kuruköprü Anıt Müze’de ziyaretçilerin en uğrak noktası oldu. Refik Anadol’un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" adlı eseri, iklim değişikliğinin aciliyetini vurgulayan bir yapay gerçeklik simülasyonu. Sanatçı, Dünya Ekonomik Forumu’nda 2023 yılında sergilenen bu Veri Heykeli’ni, okyanus ekosistemlerinin ve mercan resiflerinin tehlikeli durumundan ilham alarak ortaya çıkardı. Anadol, eseri oluşturmak için yaklaşık 100 milyon mercan görüntüsünden oluşan kapsamlı bir veri kümesini kullandı. UZAYA GÖNDERİLEN İLK ATATÜRK FOTOĞRAFI Adana Müze Kompleksi Arkeoloji Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda 21 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek NFT, festivalin çağdaş sanat bakış açısının bir yansıması olarak sanatseverlerle buluşuyor. NFT, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 38 bin metre yüksekliğe gönderilen "Gökyüzüne Bakan Atatürk" fotoğrafı ve bitki tohumlarını içeriyor. HOLOFLUX GÖRENLERİ BÜYÜLEDİ Türkiye Kültür Yolu Festivali Adana Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında sergilenen, Türk mimar ve sanatçı Güvenç Özel‘in Holoflux eseri, hem konser hem de park alanındaki etkinlik ziyaretçilerinin fotoğraf çekim alanı haline geldi.