SAĞLIK - 17 Ağustos 2018 Cuma 09:47

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat!

A
A
A
Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusuna dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Öztürk, aşırı et tüketiminin birçok dolaşım sistemi hastalıklarına sebebiyet verebileceğini söyledi.

Kurban Bayramı’nda artacak olan kırmızı et tüketimine karşı uyarılarda bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Öztürk, sindirimi zor bir gıda maddesi olan etin tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Öztürk, kurbanın mikroorganizmalar ve diğer zararlı maddelere karşı hijyenik koşullarda kesilerek, uygun ısıda saklanması gerektiğinin de altını çizdi.

“Dinlendirilen et tüketilmeli”

Etin tüketilmeden önce uygun bir biçimde dinlendirilmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Yeni kesilen hayvan karkası “kas” olup henüz “ete” dönüşmemiştir. Etin olgunlaşma sürecini yaşaması gerekir. Et en az 6 saat bekletilmelidir. Yani kasın ete dönüşmesi gerekiyor. Bunun için de et bir müddet dinlendirilmeli. Etin tüketimi dinlendirme işleminden sonra gerçekleştirilmelidir. Kurbanın kesiminde ette bir bozulma olmaması için kesimin serin bir ortamda gerçekleştirilip 15 °C’de bekletilmesi uygun olacaktır. Sonrasında ise et, 4 °C deki buzdolabında her bir parçasının etrafında soğuk hava dolaşımı olacak biçimde istiflenmelidir. Buzdolabı ortamında en fazla 24 saat dinlendirilen et, daha sonra kullanıma uygun parçalara ayrılarak -18 derecedeki derin dondurucuya alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat!

“Aşırı tüketim birçok hastalığa neden oluyor”

Kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmanın birçok sağlık problemini de beraberinde getirdiğini ifade eden Öztürk, “Önemli bir hayvansal protein kaynağı olan kırmızı et, aşırı tüketimde hipertansiyon, kalp gibi dolaşım sistemi hastalığı olanları olumsuz etkiliyor. Aşırı protein tüketilmesi sonucu eklemlerde ağrı ile kendini gösteren gut hastalığına da neden oluyor. Eğilimli olduğumuz bazı hastalıkların hızla ortaya çıkmasına neden oluyor. En önemlisi de kilo almamıza neden oluyor. Bu da obeziteye neden oluyor. Obezite de birçok hastalığın zeminini oluşturuyor. Bununla birlikte hayvansal yağların vücutta kandaki kolesterol düzeyini artırdığı unutulmamalı. Bu açıdan kırmızı ete çok yüklenilmemeli. Özellikle dolaşım rahatsızlığı, kalp rahatsızlığı, kolesterolü ve kan yağları yüksek olan kişiler et tüketiminde daha çok dikkat etmeli. Hareketsiz yaşamımızda kırmızı eti ölçülü ve az miktarda tüketmeliyiz. Günlük tüketimi ise vücudumuzun durumuna göre dengelemeliyiz” dedi. 

“Uygun kesim, etin kalitesini etkiliyor”

Kurbanın uygun koşullarda kesilmesinin etinin kalitesini etkilediğini söyleyen Öztürk, “ Hayvanın ehil kişilerce uygun bir biçimde keskin bir bıçakla bir defada ve gözleri kapatılarak kesilmesi gerekiyor. Çünkü hayvanın kötü şartlarda, uygun zaptı rapt altına alınmadan kesilmesi etteki glikojen miktarını etkilemekte bu da etin bozulmaya karşı dayanıklılığını belirlemektedir. Uygun bir şekilde kesilmiş hayvanların eti bozulmaya karşı daha dayanıklı oluyor. Besleyici değeri de yüksek oluyor” yorumlarında bulundu.

“Sakatat tüketimine dikkat edilmeli”
Sakatat tüketiminde de aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Öztürk, “Sakatatta yağ oranı oldukça fazladır. Bu nedenle sakatat tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Ayrıca hayvanlardan insanlara geçen zoonoz dediğimiz çok fazla hastalık var. Bunların bir kısmı da Kurban Bayramı’nda insanlara bulaşabiliyor. Bu hastalıklar hijyenik koşullarda kesilmeyen hayvanlardan ve ürünlerinden bulaşıyor. Dolayısıyla bunun önüne geçebilmek için özellikle veteriner hekim muayenesinden geçmiş sakatatların kullanılması gerekiyor. Bunun yanı sıra üzerinde kesecikler olan karaciğer ve akciğer hastalıklıdır ve kesinlikle tüketilmemelidir” diye konuştu.

SEMA FİSON-MEHMET BAL

  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük 3 dönem kuralına uydu muhtarlığı eşinden devraldı Karabük’ün Ovacık ilçesinde yaşayan Kezban Şahin(64) tek aday olarak katıldığı seçimde 3 dönemdir muhtarlık yapan eşinden görevi devraldı. İlçeye bağlı Yığınot Köyünde yaşayan ve 2009 yılından itibaren muhtarlık yapan Nazım Şahin (68) 31Mart Mahalli İdareler Seçiminde aday olmayınca yerine eşi Kezban Şahin (64) aday oldu. Tek aday olarak seçime katılan Şahin, 17 seçmenin bulunduğu köyde oyların hepsini alarak yeni muhtar seçildi. Şahin, mazbatasını alarak, 15 yıldır azalığını yaptığı eşinden görevi alıp köyün eksikliklerini gidermek için çalışmalara başladı. "Eşim 15 senedir muhtardı, 3. döneme takıldı" İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Kezban Şahin, “Bu dönem muhtar oldum. Eşim 15 senedir muhtardı. Üçüncü döneme takıldı. Artık benim muhtar. İnşallah elimden geldiğince birşeyler yapacağız” dedi. Eşinin 3 dönemdir muhtarlık yaptığı sırada bütün işlerin ilerleyişini öğrendiğini belirten Şahin, “Çünkü azası olarak hep yanındaydım. Bundan sonra görevi ben devraldım. İnşallah artık o benim yanımda olacak” diye konuştu. Muhtar adayı olduğunda köylülerin kendisini desteklediğini ve haberi aldıklarında memnuniyet duyduklarını aktaran Şahin, “Köyümüzde 17 nüfusum var. İşte yeni yeni evler yapılıyor, konteynerler konuldu. İki tane daha gelecek inşallah. Bu emekli oldular işte. Yavaş yavaş ilerliyor köyümüz” ifadelerini kullandı. Köyde emeklilerin yaşadığını ve kendilerine yetecek kadar bahçe işleriyle uğraştıklarını anlatan Şahin, köyün su, yol ve köy konağında yaşanan sıkıntılarını gidermek için çalışma yapacaklarını söyledi. 15 yıllık muhtarlık görevinin ardından köylülerle aldıkları karar doğrultusunda eşinin muhtar adayı olduğunu anlatan Nazım Şahin ise, eşinin destekçisi olmaya devam edeceğini kaydetti.
Erzincan Kanser savar olarak bilinen ‘Işkın’ tezgâhlarda yerini aldı Doğu Anadolu Bölgesi genelinde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ışkın pazar tezgâhlarında yerini aldı. Anadolu’da yayla muzu olarak da bilinen ışkının faydaları ise saymakla bitmiyor. Doğu Anadolu’nun yüksek yamaçlarında doğal olarak yetişen ve Anadolu’da yayla muzu olarak bilinen Işkın, Erzincan’da tezgâhları doldurdu. Erzurum, Tunceli, Bingöl, Muş gibi illerin yanı sıra Erzincan’ın da yüksek rakımlı bölgelerinde doğal olarak yetişen ışkın uzun süren kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla birlikte köylüler tarafından toplanmaya başlandı. Bağışıklığı güçlendirdiği söylenen ışkının kanser hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığa şifa olduğu söyleniyor. Işkınla birlikte tezgâhlarda yerini çirişte vatandaşlar tarafından yoğun rağbet görüyor. Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucunda kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanan ışkının ünü Amerika’ya kadar yayılmış durumda. Yöre insanı tarafından kanser hastalığının yanı sıra diğer birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ışkın otunun boyu, yaklaşık 40 santim ile 150 santim arasında değişiyor. Bol miktarda C vitamini barındıran ışkın, aynı zamanda A, B1, B2, E ve K vitaminleri bakımından da zengin olup taze tüketildiğinde mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edici etkisi olduğu belirtiliyor. “Işkın ve çiriş doğal ilaçtır” Işkın ve çirişin dağlarda doğal olarak kendiliğinden yetiştiğini ifade eden Murat Gül, “Çiriş dağlarda doğal olarak kendiliğinden yetişir. Ispanak gibi yemeği oluyor. Yoğurtlu ve yumurtalı olarak her türlü yemeği olur. Başlı başına bir ilaçtır. Çirişin kilosunu 70 liradan satıyoruz. Işkında aynı şekilde dağlarda doğal olarak kendiliğinden yetişiyor. Koli koli başka illere gönderiyoruz. Müşterilerimiz ışkını çok tercih ediyor. Kansere iyi geldiğini söylüyorlar. Satışlar şuanda gayet iyi. Işkında başlı başına doğal bir ilaçtır. Kilosunu da bu yıl 70 liradan satıyoruz” diye konuştu.
Kayseri Başkan Büyükkılıç, Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nin Özvatan, Bünyan ve Sarıoğlan belediye başkanlarını ağırladı. Çok önem verdiği birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ilçe başkanları ile istişarelerine devam ediyor. Başkan Büyükkılıç, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde seçilen Cumhur İttifakı ortağı MHP’li Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, Bünyan Belediye Başkanı Selahattin Metin ve Sarıoğlan Belediye Başkanı Bekir Ayyıldırım’ı makamında kabul etti. Başkanlık makamında gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Cumhur İttifakı ortağımız Milliyetçi Hareket Partisi’ne mensup Özvatan Belediye Başkanımız Halit Demir, Bünyan Belediye Başkanımız Selahattin Metin ve Sarıoğlan Belediye Başkanımız Bekir Ayyıldırım’a nazik ziyaretleri için teşekkür eder, çalışmalarında kolaylıklar dilerim” diye konuştu. Büyükkılıç, birlik ve beraberlik mesajı vererek, “Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin” dedi. Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nin Özvatan, Bünyan ve Sarıoğlan belediye başkanları da Başkan Büyükkılıç’a kırsala yaptığı yatırımlardan dolayı teşekkür ederek, yeni dönemde de Kayseri için uyum kültürü içerisinde hizmet etmeye devam edeceklerini söylediler. Günün anısına çiçek takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.