SAĞLIK - 30 Eylül 2014 Salı 15:54

Kurban Bayramı'nda beslenme uyarıları

A
A
A
Kurban Bayramı'nda beslenme uyarıları

Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin arttığını ve özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Sağlık Müdürü Prof. Dr. Karakök etin sindirimi zor olan besin olduğunu ifade ederek, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır” dedi.

Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karakök, “Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ‘kanserojen maddelerin’ oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır” diye konuştu.

Etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğuna da işaret eden Prof. Dr. Karakök, “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı ‘mikroorganizmalar’ için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, ‘oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil’, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir” şeklinde konuştu.

Sağlık personelinin bayramda görevde olacağını da belirten Prof. Dr. Karakök, “Vatandaşların Kurban Bayramı’nı huzurlu ve sağlıklı bir şekilde geçirmeleri için, hastanelerin acil servisleri ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri birimi 24 saat görevlerinin başında olacaklar. Hepimiz için büyük anlamlar taşıyan, birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendiren, dostluk ve barış ortamı oluşturan bayramlar, taşıdıkları anlam ve öneme uygun olarak kutlanmalı, özellikle bu günlerde birbirimize ve ülkemize karşı sorumluluklarımızı daha çok hatırlamalıyız. Ayrıca başta Gaziantep halkı ve sağlık çalışanları olmak üzere tüm Müslüman kardeşlerimizin Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur içerisinde bir bayram geçirmelerini temenni ederim” dedi. 

HABİP DEMİRCİ
GAZİANTEP

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Tuncer ile bir araya geldi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer’i ziyaret ederek ’hayırlı olsun’ dileklerinde bulundu. Ziyaret sırasında, yeni dönemde birlikte yürütülecek projeler ve hizmetler hakkında görüşme gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Tuncer’e başarılar dileyerek, işbirliği ve uyum içinde çalışacaklarını vurguladı. Toplantıda, yeni dönemde planlanan projeler ve hizmetlerin yanı sıra, Mezitli’nin ve Mersin’in genel gelişimine katkı sağlayacak stratejiler üzerinde konuşuldu. Başkan Seçer, ortak akılla birlikte yol yürümenin önemini vurgulayarak, "Size ve tüm meclis üyesi arkadaşlarımıza başarılı bir 5 sene temenni ediyorum. Hep birlikte bunu yapacağız. Büyükşehir ve Mezitli Belediyemiz her konuda yan yana olacak. Mezitli halkına daha güzel bir ortam oluşturmak için, güzel bir ilçede yaşamalarını sağlamak için her türlü çalışmayı beraberce yapacağız. Uyumun olduğu yerde sinerji oluyor, uyumun olduğu yerde enerji oluyor. Uyumun olduğu yerde daha güzel hizmetler oluyor" dedi. Başkan Tuncer ise ziyaretlerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür ederek, "Ben Mezitli’ye yürekten bağlıyım. Sadece ben değil, ekip arkadaşlarım da Mezitli’yi çok seviyor. Yanımızda olan ve bizimle birlikte çalışan yol arkadaşlarımın hepsini Mezitli’ye faydalı olabilecek kişilerden oluşturduk. Bizim kentimize sevgimiz çok büyük. Büyükşehir Belediyesi ve Mezitli Belediyesi olarak, abi kardeş gibi yol yürüyeceğimize inancımız tam. Bu doğrultuda, projelerimiz ve şehrimize yapabileceklerimiz ile hazırız. Görev aşkıyla başladık, önümüzdeki 5 seneyi de görev aşkıyla tamamlayacağız" diye konuştu.
Antalya Corendon Tennis Club Kemer, Uluslararası TEN PRO - Turkish Bowl Tenis Turnuvası ile açıldı Corendon Tennis Club Kemer, Rafa Nadal Academy ve Mouratoglou gibi dünyanın en önemli tenis akademilerinde düzenlenmiş olan TEN-PRO Global Junior Tour Türkiye organizasyonu ile 14-21 Nisan tarihleri arasında dünya yıldızlarına kapılarını açtı Alman Tenis Federasyonu ile iş birliği çalışmasını ITB Turizm Fuarı’nda açıklayan Corendon Grubu, bu iş birliğinin ardından 14-21 Nisan tarihlerinde Avrupa’nın farklı ülkelerinden genç tenisçileri TEN-PRO Global Junior Tour organizasyonuyla ağırlıyor. 8-16 yaş üst düzey genç oyuncuların yeteneklerini sergilediği en büyük genç yaş turnuva serilerinden biri olan TEN-PRO Global Junior Tour, 2015 yılından bugüne Hollanda, Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, İsviçre, Yunanistan, Mısır, Dubai ve Amerika olmak üzere farklı ülkelerde genç tenisçileri buluşturmaya devam ediyor. 44 ülkeden 200 genç tenisçiyi ağırlayan Corendon Tennis Club Kemer, modern tesis yapısıyla sporculara dünya standartlarına uygun bir deneyim sunuyor. Çok sayıda davetli ve medya mensubunun katılımı ile düzenlenen Tennis Club Kemer’in açılışında Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, İl Kültür Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, TenPro Turnuva Direktörü Goran Novakovic ve Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer açılış konuşmalarını yaptı. Antalya’ya ve Kemer’e değer katan projenin hayata geçmesi ile 9 yıl aradan sonra Corendon Tennis Club Kemer ile Türkiye’de düzenlenen TenPro Turnuva Direktörü Goran Novakovic, Turkish Bowl Turnuvasının ulusal ve uluslararası tenis yeteneklerini bir araya getirdiği için teşekkür etti. Karaer: "Bölgenin spor odaklı turizm potansiyelini artırmayı hedefliyoruz" Genç yeteneklerin tesislerde bir araya gelmesinin kıymetli olduğuna vurgu yapan Yıldıray Karaer, “Corendon Turizm Grubu olarak spor ve turizmi birleştiren projeler hazırlayarak Türkiye’nin gelişimine katkı sağlıyoruz. Kemer bölgesinde doğa ile tenisi bir araya getirerek yeşilin rahatlatıcı yapısı ve sporun birleştirici gücünü benzersiz bir atmosfer içinde sunuyoruz. Corendon Tennis Club Kemer’i çok özel bir turnuva ile açtık. Genç yeteneklerin tesislerimizde bir araya gelmesi bizim için çok kıymetli. Kemer’in tanıtım faaliyetlerine katkı sağlayarak bölgenin spor odaklı turizm potansiyelini artırmayı hedefliyoruz. Tennis Club Kemer’in tenis tutkunlarına Uluslararası TEN PRO – Turkish Bowl Tenis Turnuvası ile profesyonel genç tenisçilerle Kemer’de bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz” dedi. Tennis Club ile Kemer’in yemyeşil doğasında eşsiz bir tenis deneyimi Toplamda 14 adet toprak zemin kortu içeren Kemer’in yemyeşil doğasında yer alan Tennis Club Kemer, tüm sporseverlere eşsiz bir deneyim sunmak amacıyla açıldı. Antalya’yı ve Kemer’i dünya genelinde tüm tenis severlere tanıtarak sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etme mottosuna sahip olan alan Tennis Club Kemer, bölge sakinlerine modern bir spor kompleksi imkanı sunuyor. Aynı zamanda düzenleyeceği uluslararası etkinlikleriyle de bölgeyi spor turizmi için bir çekim merkezi haline geliyor.