GÜNDEM - 21 Ağustos 2018 Salı 10:19

Kurban eti nasıl saklanır? | Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli? | KURBAN ETİ MUHAFAZA yöntemleri

A
A
A
Kurban eti nasıl saklanır? | Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli? | KURBAN ETİ MUHAFAZA yöntemleri

Kurban eti nasıl saklanır? | Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli? | KURBAN ETİ MUHAFAZA yöntemleri. Kurban eti muhafaza etme yöntemleri, kurban eti saklama yöntemleri vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Kurban Bayramının gelmesiyle birlikte vatandaşlar, Kurban eti nasıl saklanır? Derin dondurucuda ve buzlukta kurban eti ne kadar saklanır? Kurban eti derin dondurucuda ne kadar dayanır? sorularının yanıtını arıyor. Detaylar haberimizde...

Kurban eti nasıl saklanır? | Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli? | KURBAN ETİ MUHAFAZA yöntemleri? Kurban eti nasıl muhafaza edilir, Kurban eti nasıl saklanır? soruları Kurban Bayramı ile ilgili yanıtı en çok araştırılan sorular.. Kurban eti derin dondurucuda, buzlukta kaç derecede saklanır? Kurban eti derin dondurucuda buzlukta ne kadar dayanır? En uygun kurban eti saklama yöntemleri nedir? İşte yanıtlar...

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN KURBAN ETİ AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir" denildi. 

Sağlık Bakanlığı kurban etlerinin kesimi, muhafaza ve pişirme yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Kurban kesiminin, gerekli dini hükümlere uygun, hijyenik hale getirilmiş, sağlıklı çevre koşullarında gerçekleştirilmesin önem arz ettiği belirtilen açıklamada, gerek kurban kesiminden önce gerek hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası esnasında gerekse pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında temizlik ve hijyen kurallarının ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapıldı. 

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ

Kurban Bayramı’nda tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarının ve sıklığının da doğal olarak arttığı ifade edilen açıklamada, "Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Et, proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermesine rağmen C ve E vitaminini içermemektedir. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Etler ızgarada pişirilirken, ateş, eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI

Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözülmesi sağlanmalıdır.

KURBAN ETİ MUHAFAZA YÖNTEMLERİ

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kasaplar Temsilcisi Rıdvan Keçeci de vatandaşların yiyebileceği miktarda kurban etlerini dolaba yerleştirmeleri gerektiğini dile getirdi. Keçeci, şöyle konuştu: “Dolaba yerleştirdikleri vakit vatandaşlar kullanabilecekleri miktarda yerleştirsinler. Ondan sonra kullanacağını sadece çıkarıp çözsünler. Eğer dolaba koyma ve çıkarma işlemi çok sık olursa bu da bakteri üretir. O yüzden ellerinden geldiğince yiyecekleri miktarda çıkarıp pişirsinler. Buz dolaplarında saklanma kapları var. Naylon olmayan maddelerden kullanılan kaplar var. Bu tip malzemelerde paketlenmesi daha iyi olur. Naylon kimyasal maddelerden üretildiği için ette bakteri üretmesi daha kolay olabilir. Mesela folyo kağıdı olabilir. Folyo kağıtlarında kullanabilecekleri miktarda dolaba koyabilirler. En sağlıklısı o tip şeyler. Eğer dolaba koyma şansları yoksa kavurmada belirli bir yağ oranıyla birlikte tuzlayıp kavurursa daha uzun süreli saklanabilir. Tabi ki normalde etin uzun bir süre kaldığı dolapta etin lezzeti açısından kaybettirebilir. Başka şansımız yok ama sadece çok aşırı bir şekilde dolaba koyup çıkarma işlemini yapmasınlar. 

KURBAN ETİ NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ

Kurban etlerinin sağlıklı saklanması konusunda vatandaşlara uyarıda bulunan Keçeci, kurban kesildikten sonra bir süre dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kurbanların ehil kasaplar tarafından bilinçli bir şekilde kesilmesine özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Keçeci, “Kurban kesildikten sonra ıslak süngerle hayvan temizlendikten sonra bir süre dinlenmeye alınmalı. Bu dinlenme işlemi yapıldıktan sonra eğer yer uygunsa dolaplara büyük parçalar halinde konulmalıdır. Dolapta bu şekilde dinlenmeleri daha sağlıklı olur. Naylon poşetler içerisinde etler buzdolaplarına yerleştirilmemelidir. Etlerin sıcak bir şekilde naylon poşetler içerisinde buzdolabına yerleştirilmesi, etin sağlıksız bir şekilde bakteri üretmesini sağlar. Vatandaşlarımız ellerinden geldiğince etleri bütün bir şekilde dolaba koymalı. Parçalama işlemlerini yapabiliyorlarsa yapsınlar, yapamıyorlarsa işi bilen kasaplara hijyen ortamda yaptırsınlar” diye konuştu. 

Korsan kasaplara dikkat 

Keçeci, şöyle devam etti: “Kurban bayramlarında özellikle terk edilmiş sağlıklı olmayan yerlerde korsan kasapların hijyen olmayan ortamlarda bir kıyma makinesi koyarak, bu işi yaptıklarını görüyoruz. Belki bunlar ucuz yapıyor ama insanlarımız unutmamalılar ki bayramda kurbanlar veteriner hekimlerin kontrolünden geçerek kesilen hayvanlar değil. Bu da Kurban Bayramı’nda pek mümkün olmuyor. Sağlıklı ortamda et işlemlerini yaptırmaları kendileri açısından iyi olur. En azından sağlıksız bir bakteri oluşmaz”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.