GÜNDEM - 25 Ağustos 2016 Perşembe 08:47

Kurbanlıklardan önce kiralık araçlar bitiyor

A
A
A
Kurbanlıklardan önce kiralık araçlar bitiyor

Kurban bayramında, kamu ve bazı özel sektördeki çalışanların 9 günlük tatil planını aylar öncesinden yaptığını belirten Vivi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Çoban, bunun sonucunda da kurbanlıklardan önce kiralık araçlar tükeneceğini söyledi.

Ramazan bayramının bu sene okulların kapanışından hemen sonraki haftalara denk gelmesi neticesinde, tatilcilerin ve gurbetçilerin yoğun bir talebiyle karşılaştıklarını açıklayan Vivi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Çoban, "Talepler neticesinde kiralanmayan araç kalmadı. Ramazan Bayramına 2 hafta kala araçlar tükendi, Kurban Bayramı'nda da aynı durum olacaktır. Normal hacmin 10 katı bile araç olsa, emin olun onlar da kiralanırdı. Bu da bizlere Türkiye’de rent a car sektörünün giderek yükseldiğini ve insanların araç kiralamaya yöneldiğini gösteriyor" dedi.

Bayramlar ve resmi tatiller gelmeden önce sırasıyla uçak, otel ve kiralık araç rezervasyonları yoğunlaşmaya başladığını kaydeden Uğur Çoban, "İnsanlar son gün kurbanlık arayıp bulabiliyor ama kiralık araç bulamayacaklar. Kurban bayramı araç kiralama sektörü için yüksek sezon olarak adlandırılan, talebin en fazla olduğu dönemin tam son haftasına denk geldi. Zaten kiralanacak araç sayısı kısıtlı ve fiyatlar yüksekti. Kurban bayramında fiyatların daha da yükseleceğini belirtmekte fayda var. Şu anda birçok firma rezervasyonları ile bayram dönemi kapatmış ve misafirlerini bekler durumda. Vivi olarak bizler şu anda bayram dönemi için yüzde 30 rezervasyon hacmindeyiz ve bu sayı her an artarak devam ediyor. Ağustos ayı sonunda kapasitemizin yüzde 80’inini dolduracağımızı ön görüyoruz. Eylül’ün ilk haftası ile birlikte kiralanacak araç kalmayacaktır. Bize gelen taleplere baktığımızda kullanıcıların genel anlamıyla 8-18 Eylül arasında araç aradıkları ve kiralama işlemlerini bu tarihlerde yaptıklarını görüyoruz. Ayrıca çoğu rent a car firması OHAL nedeniyle yeni araç alımı yapmadı, kalan araçlarını da yüksek fiyata vermeye çalışacaktır" ifadelerini kullandı.

"Kiralama gün sayısı yüksek, dizele rağbet var"
Kış aylarında ortalama kiralama gün sayısı 4-5 iken yüksek sezon adlandırılan bu dönemde gün ortalaması 10’un üzerine çıktığını söyleyen Vivi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Çoban, uzun süreli kiralamalar olduğu için kullanıcıların yüzde 90’ı dizel araçlara yöneldiğini, benzinli araç kiralamalarda ise lüks gruptaki özel isteklerin dışında ekonomik ve otomatik vitesli araçlar tercih edildiğini açıkladı.

Dizel araçların 1 Eylül itibariyle kalmayacağını öngören Çoban, belki iptal olan rezervasyonlar olursa tek tük çıkabileceğini belirterek, "Kurban bayramının hemen ardından Yüksek Sezon bitiyor ve fiyatlarda düşüş yaşanıyor. Ekim ayı itibariyle de aylık araç kiralamak isteyen firmaların veya bireylerin talepleri başlıyor. İleri tarihlere rezervasyon yaptırmak her zaman için avantajlı oluyor. Hem fiyat yükselmelerinden etkilenilmiyor, hem de uygun fiyata araç bulunabiliyor. Kurban bayramı sonrasına araç düşünenler için erken rezervasyonun tam sırası" dedi.

“Dikkat dolandırılmayın”
Ucuz ve ekonomik araç kiralamak isterken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Vivi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Çoban, "Özellikle bayrama son 2 hafta kaldığında, yeni yeni siteler türeyerek sürekli reklam çıkmaktadırlar. Bir çok kullanıcı dolandırılıyor. Güvenmediğiniz, adını duymadığınız sitelerden araç kiralamaktan kaçının. Genelde bu firmalar net adres vermez, sosyal medya hesapları yoktur ve ya yeni hesap açmışlardır. Web sitesi içeriği yok denecek kadar azdır, mutlaka arama motorunda firma ismini araştırın" diyerek araç kiralayacakları uyardı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da mart ayında 832 olaya müdahale edildi Burdur’da Mart ayında gerçekleşen olayların açıklandığı Burdur Valiliği’nde düzenlenen Güvenlik toplantısında İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından 832 olaya müdahale edildiği açıklandı. Burdur Valiliğinde Vali Türker Öksüz başkanlığında düzenlenen Genel Güvenlik Toplantısı’nda, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik ve İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder’in katılımıyla Mart ayında gerçekleşen olaylar hakkında kamuoyu bilgilendirildi. Burdur genelinde mart ayında yapılan 4 bin 283 ihbarında Emniyet ve Jandarma ekipleri tarafından 832 olaya müdahale edildi. Ayrıca yapılan 43 Bin 990 GBT sorgulamasında 22 aranan şahıs yakalandı. Olayların yüzde 92,8’i asayiş suçları Mart ayında gerçekleşen olayların yüzde 92,8 ‘ini 772 olay olarak asayiş suçları oluşturuyor. Bu olaylara bakıldığından 2023 yılına göre yüzde 6,5 oranında bir düşüş olduğu görülüyor. Meydana gelen 772 olayın yüzde 97,5’i aydınlatılarak Burdur’da elde edilen bu başarı geçen yıl olduğu gibi ülkede ilk sıralarda yer almasını sağladı. Emniyet ve jandarma ekipleri tarafından yapılan bilgilendirmeler sonucunda ise dolandırıcılık olaylarında yüzde 30 azalma sağlandı. Mart ayında meydana gelen olaylarda 51 adet tüfek, 4 adet tabanca, 4 adet kurusıkı tabanca, 5 adet kesici ve delici alet ele geçirildi. Toplam 28 şahıs hakkında işlem yapıldı. Farklı suçlardan aranan toplam 97 firari şahıs cezaevine gönderildi Mart ayı içerisinde farklı suçlardan aranan 261 şahıs yakalanarak sevk edildikleri adli makamlar tarafından 97’si tutuklanarak cezaevine gönderildi. 13 uyuşturucu madde taciri tutuklandı Mart ayı içerisinde yapılan 41 uyuşturucu operasyonunda yakalanan ve haklarında adli işlem yapılan 65 şüpheli şahıstan 13’ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yapılan operasyonlarda 77,61 gram eroin, 77,94 gram metamfetamin, 24 adet sentetik ecza, 13,96 gram sentetik kannabinoid, 7 adet uyuşturucu hap, 44 gr. bonzai, 2 adet suboxone, 2 milyon 173 bin 660 kök haşhaş bitkisi, 17 adet uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirildi. Burdur’da kaçakçılara geçit yok Mart ayı içerisinde kaçakçılığa karşı yapılan 16 operasyonda yakalanan 104 şahıstan 7’si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yapılan operasyonlarda; 18 adet sikke, 24 adet obje, 5 adet dedektör, 4 adet muhtelif kazı malzemesi, 1 adet kaçak cep telefonu, 150 paket kaçak sigara, 5 litre etil alkol, 3 adet tabanca, 7 adet av tüfeği, 1 adet tabanca şarjörü, 42 adet tabanca mühimmatı, 13 adet fişek, 65 adet av tüfeği mühimmatı ve parada sahtecilik suçundan yakalanan 2 şüpheli şahıstan 699 bin 600 TL tutarında sahte para ele geçirildi. Trafiği tehlikeye sokanlara 19 milyon TL idari ceza uygulandı Mart ayı içerisinde toplamda 86 bin 476 araç ve sürücüsü kontrol edilerek 38 araç sürücüsünün sürücü belgesi daimi veya geçici olarak iptal edildi ve 169 araç trafikten men edilerek toplamda 9 bin 225 araç ve sürücüsüne 19 Milyon 153 bin 36 TL idari para cezası uygulandı.
Burdur Tartıştığı müşterilerin girdiği mekana kurşun yağdırıp 3 kişiyi yaralamıştı, tutuklandı Burdur’da işlettiği alkollü mekanda tartıştığı müşterileri takip edip girdikleri mekana kurşun yağdırarak 3 kişiyi yaralayan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, dün gece 23.45 sıralarında Burdur merkez Hatip Hoca Caddesi üzerinde bulunan alkollü mekanda meydana gelmişti. Cadde üzerinde E.C.’ye ait alkollü mekana gelen U.G. (27), M.A. (20), B.G. (21) ve E.K. (30) isimli şahısların burada taşkınlık çıkarması üzerine çıkan tartışmada işletme sahibi E.C. silah kabzası ile U.G.’nin kafasına vurarak hafif şekilde yaralamıştı. Bunun üzerine olay yerinden kaçan şahısları araba ile takip eden E.C., şahısların aynı cadde üzerinde bulunan farklı bir alkollü mekana girdiğini görünce mekana doğru rastgele ateş edip olay yerinden ayrılmıştı. Açılan ateş sonrası mekan içerisinde müşteri olarak bulunan B.O. ve İ.E.M. yaralanmıştı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edilirken olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından yaralılar ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Polis ekipleri ise yapılan çalışmalar sonucunda mekana kurşun yağdıran E.C.’yi yakalayarak gözaltına almıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından bugün Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan E.C. tutuklanarak Burdur E tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Mersin Mut’ta Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı yapıldı Mersin’de Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Mersin’in Mut ilçesinde Mut Ziraat Odası’nda Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Ülkemiz dünya ölçeğinde tarımda söz sahibi bir ülke ülkemiz içinde de Mersinimiz tarımda tarımsal üretiminde söz sahibi bir ilimiz. Ziyadesi ile son derece verimli topraklarıyla özellikle bitkisel üretimde ön plana çıkan bir ilimiz. Bakınız dünya üzerinde 136 ortalama meyve türünden bahsediliyor. Bunların 80’ninden fazlası ülkemizde yetişiyor ve ülkemizde de Mersin ilimizde güzel bir şekilde yetişiyor. Narenciyenin malum başkentiyiz ama narenciyeyle de kalmıyor. Mut ilçemizde kayısı, zeytin, üzüm, incir, elma gibi ürünleri eli nasırlı çiftçimiz üretiyor” dedi. “Mersin ili kayısı üretiminin yüzde 80’ninden fazlası 127 bin tonluk üretimi ile Mut ilçesinde” Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar ise, Toros dağlarının eteklerinde verimli topraklarıyla bölgenin göz bebeği konumlardan biri olan Mut ilçesinde, tarımsal üretimi ve ihracatına yönelik istişarelerde bulunmak üzere bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Ülkemizin yıllık tarımsal üretimi 58.6 milyar seviyesinde. Bu üretimle Türkiye’miz dünyada 7’nci Avrupa’da ise lider konumunda. İhracatımıza baktığımızda ise 1980’li yıllarda yaklaşık bin ihracatçıyla başlayan tarım ürünleri ihracat serüvenimiz büyük ölçüde 4 temel tarım ürününe yani incire, üzüme, tütüne ve pamuğa dayanıyordu. Bugün ise, işlenmiş tarım ürünlerinden, geleneksel tarım ürünlerimize geniş bir ürün yelpazesinin dünyanın 212 den fazla ülkesine ihraç eden konumuna ulaşmış bulunmaktayız. Bu kapsamda 2002 yılında 3.7 milyar dolar olan tarım ve gıda sanayi ihracatımız uygulamaya devam ettiğimiz doğru ve etkili tarımsal politikalarla 2023 yılına geldiğimizde yüzde 726’lık bir artışla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 31 milyar dolara yükselmiştir. Ülkemiz üretim ve ihracatın lokomotif şehirlerarasında yer alan Mersin 9.7 milyar dolarlık ihracat ile en fazla ihracat gerçekleştiren 7’inci ilimizdir. Tarım ürünleri ihracatından ise yüzde 11.3 pay alan Mersin en fazla tarım ürünü ihracatı gerçekleştiren 4’üncü ilimizdir. 2022 yılında yaklaşık 3.4 milyar düzeyinde olan Mersin Tarım ürünleri ihracatı 2023 yılında 3 buçuk milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Mersin ilimizin başlıca tarım ürünleri ihracatını hububat ve bakliyatlar, yaş Meyve sebze ve yağlı tohumlar ihracatı oluşturmaktadır. İlimizin de çok güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğu yaş meyve sebze sektöründe ülkemizin 2023 yılı ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 3 buçuk milyar seviyesinde gerçekleşmiştir. Mersin’in yaş sebze meyve ihracatı ise yüzde 26 oranında artarak 900 milyon dolara ulaşmış olup toplam yaş sebze meyve ihracatımızın yüzde 26’sını oluşturmaktadır. Bildiğiniz üzere ilçemiz dünya kayısı üretiminde gerek üretim alanında gerek üretim miktarında birinci sırada yer alıyor. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında kayısı üretimi 750 bin ton, zerdali üretimi ise yaklaşık 16 bin 500 ton olarak gerçekleşmiş durumda. Ülkemiz kayısı ihracatı ise 2023 yılında 71 bin 500 ton. Bu taze kayısı ihracatı toplam 58.7 milyon dolar bir gelir elde ettik. Mersin 2023 yılındaki 156 bin tonluk kayısı üretimiyle ülkemiz kayısı üretiminden yaklaşık yüzde 21 pay almakta. Mersin ilimiz 2022 yılında 21.2 milyon dolarlık 2023 yılında 18.7 milyon dolarlık taze kayısı ihracatı gerçekleştirmiş durumdadır. Yine Mersin ili kayısı üretiminin yüzde 80’ninden fazlasını 127 bin tonluk üretimi ile Mut ilçemizin 2007 yılından bu yana coğrafi tescilli ürünü olan Mut kayısısı ile gerçekleştirdiğini görüyoruz. Toplam 77 bin dekar arazide yaklaşık 1 milyon kayısı ağacına sahip ilçemizde 4 bin kayısı üreticimiz tadıyla kokusuyla fark oluşturan bu kıymetli ürünümüzden geçimini sağlamakta ayrıca ülkemiz ekonomisine de değer katmaktadır” dedi. Toplantı soru ve cevaplarla sona erdi.
İstanbul Arızalanan aracına bakmak için yol kenarında duran zabıta memuru, arkadan gelen aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti Eyüpsultan’da meydana gelen trafik kazası sonucu hayatını kaybeden zabıta memuru Semih Çakıllı, Piyale Paşa Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Eyüpsultan’da dün gece saatlerinde meydana gelen olayda zabıta memuru Semih Çakıllı, memleketinden İstanbul’a doğru yola çıkan eşini almak üzere İstanbul Havalimanı’na doğru aracı ile seyir halindeydi. Bir süre sonra yol üzerinde aracı arızalanan Çakıllı, aşağıya inerek aracın bagaj kısmına doğru hareket etti. Bu sırada aynı yol üzerinde seyir halinde olan ticari taksi sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek önce yol kenarında bulunan Semih Çakıllı’ya ardından onun otomobiline çarptı. Kazanın ardından ağır yaralan Çakıllı, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Çakıllı, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Çakıllı’nın cenaze namazı bugün ikindi namazına müteakip Piyale Paşa Camii’nde kılındı. Cenaze namazına Çakıllı’nın ailesi ve yakın akrabalarının yanı sıra beraber görev yaptığı zabıta meslektaşları da katıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’de Çakıllı’nın cenaze namazına katıldı. Burada kılınan cenaze namazının ardından Semih Çakıllı’nın cenazesi defnedilmek üzere Feriköy Mezarlığı’na götürüldü. Çakıllı’nın eşi ise cenaze namazı öncesi tabuta sarılarak zor anlar yaşadı. Kardeşiyle aynı kaderi paylaştı Dün gece meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Semih Çakıllı’nın kardeşinin de, yaklaşık 1 sene önce motosikletiyle geçirmiş olduğu trafik kazasında yaşamını yitirdiği öğrenildi.