KÜLTÜR SANAT - 07 Ocak 2016 Perşembe 10:24

Kurşun kalemin ucuna Eyfel Kulesi inşa etti

A
A
A
Kurşun kalemin ucuna Eyfel Kulesi inşa etti

Kocaeli’de yaşayan heykeltraş Hüseyin Sarı, Anıtkabir’den Eyfel Kulesi’ne kadar birbirinden ünlü bir çok eseri kurşun kalemin ucuna işleyerek görenleri şaşırttı.

Kocaeli’nin Derince ilçesinde yaşayan heykeltraş Hüseyin Sarı, ürettiği eserlerle tüm görenleri şaşkına çeviriyor. Anıtkabir’den Eyfel Kulesi’ne, Mona Lisa’dan eşeğine ters binen Nasreddin Hoca figürüne kadar birbirinden ünlü bir çok eser ve simgeyi kurşun kalemin ucuna işleyen heykeltraş, bugüne kadar 100’den fazla eser üretti. Çeşitli yerlerde sergiler açan Hüseyin Sarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye etmek için de kurşun kalemlerden oluşan özel bir tablo hazırlıyor.

“BAZI ESERLERİ NASIL YAPTIĞIMI BEN BİLE BİLMİYORUM”
Çocukluğundan beri kurşun kalemlere karşı özel bir ilgisi olduğunu belirten Hüseyin Sarı, “Normalde ben bu işi yapmadan önce maket işleri ile uğraşıyordum. Fakat bundan daha zor ve sıradışı olarak ne yapabilirim diye düşündüm. Bir de ben çocukluğumdan beri kurşun kalemlere sadece bir kalem olarak bakmadım. Her zaman için işlenmeye hazır bloklar olarak gördüm ve heykeltraşların yaptığı bütün figürleri onların üzerinde hayal ettim. Daha sonra elime neşteri ve iğneyi alarak oymaya başladım ve bugünlere kadar geldim. Şu anda vücuda getirdiğim eserlerin bazılarını ben bile nasıl yaptığımı anlamış değilim. Demek ki isteyince, biraz da sabredince, azmedince insan her şeyi başarabiliyor” dedi.

“BU SANATLA UĞRAŞAN SANATÇI SAYISI BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMEZ”
Kalemlerin içerisindeki kurşunun çok hassas bir madde olduğunun altını çizen Heykeltraş Sarı, “Herhangi bir cihaz kullanmıyorum. Genelde kalemin kömürünün fiziksel yapısı makine titreşimlerine çok fazla cihaz darbelerine dayanıklı olmuyor. Bu yüzden genellikle kendi yaptığım elmas uçlarla, cerrahi aletlerle bunları kazıyarak, işleyerek, oyarak vücuda getirmekteyim. İlk olarak basit objelerle başladım. İbrik, ayakkabı, keman bunlardan bazıları. Şu anda ise eserlerimin yüzde 95’i Dünya’da taklit edilmemiş, henüz keşfedilmemiş eserlerden oluşuyor. Zaten bu sanatla uğraşan sanatçı sayısı dünyada bir elin parmaklarını geçmiyor. Bugün de çeşitli zincirler, kalemin ahşabından oyduğum tasarımlardan oluşan çalışmalarım var” şeklinde konuştu.

“SAÇ TELİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALARIM VAR”
Kendini geliştirmek için çok çaba harcadığını belirten Hüseyin Sarı, “Kendimi nasıl geliştirebilirim diye uzun çalışmalar yaptım. Bu şekilde ilerledim ve şu anda saç teli üzerinde yaptığım bazı çalışmalarım var. Bunun aylardır üzerinde çalışıyorum. Çıraklık dönemini biz çoktan aşmış durumdayız. Bu işte her şeyden önce sabır gerekiyor. Azim gerekiyor. Her şeyin artık pratik makinelerle yapıldığı günümüzde oturup saatlerce, günlerce, aylarca bir şeyle uğraşıp odaklanmak, dikkatini toplamak çok zor. Çok sabır gerektiren bir çalışma” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÖZEL TABLO
Kişilere özel çalışmalar da yaptığını belirten Sarı, “Şu anda Cumhurbaşkanımız için bir tablo hazırladık. İnşallah Körfez Geçiş Köprüsü’nün açılışında kendisine takdim edeceğiz. Bazı belediye başkanlarımıza, doktorlarımıza, iş adamlarımıza daha önceden hediyelerimiz oldu. Zaman zaman siparişlerimiz de oluyor. Onları da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BU SANAT SEBEBİYLE MESLEĞİMİ BIRAKTIM”
Bu sanat dolayısıyla asıl mesleğini bıraktığını söyleyen Heykeltraş Hüseyin Sarı, “Ben 34 yaşındayım. Normalde asıl mesleğim gözlük ve saat teknisyenliği. Ama bu sanat beni kendi mesleğimi bırakmaya kadar götürdü. Şu anda bir iş yapmıyorum. Geceli gündüzlü bu işlerle uğraşıyorum. İnşallah karşılığını da alırız diye düşünüyorum. Hedefim tabiki dünyaya açılmak, keşfedilmek. Bir sanatçının en büyük arzusu budur. Ben de o hedef içerisinde ilerliyorum” diye konuştu.

DİNÇER AKBİR
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van İnşaat Yapı Dekorasyon ve Emlak Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı Van’da 12’ncisi düzenlenen İnşaat Yapı Dekorasyon ve Emlak Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen ve Ortadoğu’da sektörün en önemli buluşma noktalarından biri olması hedeflenen fuara 80 firmadan yaklaşık 160 marka katıldı. Burada fuar ile ilgili bilgi veren İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Can Çelik, bu yıl 12’ncisi yapılan fuarın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tek yapı, malzeme ve inşaat üzerine organize edilen fuarı olduğunu ifade etti. Fuarda 80 firmadan 120’nin üzerinde markanın yer aldığını belirten Çelik, “Bu markalar Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen firmalar. Van’dan çok sayıda katılımcı firmamız var. Yine fuarımızda Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra İran ve Irak’tan da katılım gösteren firmalarımız var” dedi. 4 gün sürecek olan fuarda, cuma ve cumartesi günü yapı ve inşaat sektörü ile ilgili bir zirvenin gerçekleştirileceğinin altını çizen Çelik, “Sivil toplum kuruluşları ile birlikte yaptığımız zirve organizasyonumuzda, yapı ve inşaat sektörü ile ilgili çeşitli paneller, söyleşiler ve kongreler olacak. Hem iş insanlarını hem akademisyenleri hem sektör profesyonellerini bir araya getireceğimiz büyük bir organizasyona başladık. İnşallah pazar gününe kadar devam edeceğiz. Ben bu duygularla fuarın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Fuara katılım sağlayan firma yetkilileri ise ilk gün olması hasebiyle katılımın az olduğunu ancak yarından sonra yoğun bir katılım beklediklerini söylediler.