EKONOMİ - 16 Kasım 2018 Cuma 11:17

Kurulan şirket sayısı arttı...

A
A
A
Kurulan şirket sayısı arttı...

2018 yılı Ekim ayında kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 11,90 artış oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2018 yılı Ekim ayına ait ‘Kurulan ve Kapanan Şirket’ verisini açıkladı. Buna göre, 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 11,90, kurulan kooperatif sayısı yüzde 19,70, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 8,63 oranında arttı. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısında yüzde 4,68 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 16,13 oranında artış olup kapanan kooperatif sayısında değişme olmadı.

KURULAN ŞİRKET SAYISINDA GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 2,24 ARTIŞ OLDU 

Ekim ayında, 2017 yılı Ekim ayına göre kurulan şirket sayısında yüzde 2,24 kurulan kooperatif sayısında yüzde 19,70 oranında artış olup kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 21,01 oranında azaldı. 2018 yılı Ekim ayında, kapanan şirket sayısı 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 9,29 kapanan kooperatif sayısında yüzde 22,34 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 2,33 oranında azalış oldu.
2018 yılı ilk on ayında kurulan şirket sayısı, 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 19,72 oranında arttı
2018 yılının ilk 10 aylık döneminde, 2017 yılının aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı yüzde 19,72, kurulan kooperatif sayısında yüzde 18,64, oranında artış olup, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 20,63 oranında azalış oldu. Aynı dönem içinde kapanan şirket sayısı yüzde 8,72, kapanan kooperatif sayısında yüzde 11,82 oranında azalış olup kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 6,31 oranında artış gözlendi.

EKİM AYINDA ARDAHAN’DA ŞİRKET VE KOOPERATİF KURULUŞU GERÇEKLEŞMEDİ 

2018 yılı Ekim ayında kurulan toplam 7 bin 160 şirket ve kooperatifin yüzde 86,47’si limited şirket, yüzde 12,40’ını anonim şirket, yüzde 1,10’nu ise kooperatif oldu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 44,44’ü İstanbul, yüzde 9,78’i Ankara, yüzde 5,81’i İzmir’de kuruldu. Bu ay Ardahan’da şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleşmedi. 

2018 Ekim ayında kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, bir önceki aya göre yüzde 12,39 oranında arttı
2018 yılı ilk on ayında toplam 72 bin 798 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu dönemde kurulan toplam 61.713 limited şirket, toplam sermayenin yüzde 67,64’ünü, 10.181 anonim şirket ise yüzde 31,28’ini oluşturmaktadır. Ekim ayında kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, Eylül ayına göre yüzde 12,39 oranında arttı. Ekim ayında şirket ve kooperatiflerin 2 bin 587’si ticaret, 922’si imalat ve 688’i inşaat sektöründe kuruldu. Bu dönemde kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin; bin 39’u toptan ve perakende ticaret motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 339’u inşaat, 321’i imalat sektöründe oldu.
Bu ay kapanan şirket ve kooperatiflerin; 414’ü toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 192’si inşaat, 110’u imalat sektöründe oldu.Aynı dönemde kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinin 524’ü toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 254’ü inşaat, 114’ü imalat sektöründe gerçekleşti.

EKİM AYINDA KURULAN 79 KOOPERATİFİN 42’Sİ KONUT YAPI KOOPERATİFİ 

2018 yılı Ekim ayında kurulan 79 kooperatifin 42’si konut yapı kooperatifi, 8’er adet olmak üzere İşletme Kooperatifi ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi olarak kuruldu. Bu ayda kurulan 891 kooperatifin 395’i konut yapı kooperatifi, 116’sı tarımsal kalkınma kooperatifi, 99’u motorlu taşıyıcılar kooperatifi olarak kuruldu.
2018 yılı Ekim ayında kurulan bin 504 yabancı ortak sermayeli şirketin 766’si Türkiye, 151’i Suriye, 139’u İran ortaklı olarak kuruldu.Kurulan bin 504 yabancı ortak sermayeli şirketin 86’sı anonim, bin 418’i limited şirket olarak gerçekleşti. 2018 yılında kurulan şirketlerin bin 666’sı belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret, 758’i İkamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı, 751’i gayrimenkul acenteleri sektöründe kuruldu. Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 77,04’ünü yabancı sermayeli ortak payını oluşturdu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul KidZania İstanbul’dan ‘Züper bir 23 Nisan’ KidZania İstanbul’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlanacak. Çocuklar Ülkesi KidZania İstanbul 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, geçit törenleri, tiyatro gösterileri ve sokak danslarıyla çocuklar ve ailelerine coşkulu bir kutlama yapacak. 67 farklı aktivite alanında 120’den fazla rolü deneyimleyebilecekleri KidZania’da çocuklar hayallerindeki mesleklerle tanışma ve bayramın tadını doyasıya çıkarma fırsatı bulacak. KidZania sokaklarında bayram coşkusu yaşanacak Eğlence dolu bu özel günde, öğrenmenin ve özgürce yaşamanın tadını çıkarmak isteyen çocuklar için KidZania İstanbul’da program var. Pastavilla Çocuk Tiyatrosu gösterileriyle başlayacak olan 23 Nisan kutlamaları, çocukların yüzlerinde kocaman gülümsemeler oluşturacak. Ardından saat 14.00’teki görkemli geçit töreniyle başlayacak rengarenk parti, Çocuklar Ülkesi’nin sokaklarını 23 Nisan coşkusuyla dolduracak. Saat 16.00-17.00 arasındaki Erbulak Evi öğrencilerinin sahneleyeceği ‘Apartman Toplantısı’ tiyatro oyunu ise hem çocukları hem de aileleri sanatın güzel dünyasıyla buluşturacak. 5 saat boyunca farklı bir deneyim Bayramda da Çocuklar Ülkesi, çocuklara güvenli ve hijyenik bir ortamda, arkadaşlarıyla bir arada eğlenerek öğrenme fırsatı sunacak. Bu farklı deneyim, Çocuklar Ülkesi’nin kapıları açıldığı andan itibaren başlıyor. Çocuklar Ülkesi’ndeki çeşitli ve eğlenceli aktiviteler, çocuklara sosyal, duygusal, dil becerileri, fiziksel yetenekler ve bilişsel gelişim açısından pek çok kazanım sağlayacak. Empati kurma, yeni kelimeler öğrenme, duyu organlarını geliştirme, soyut kavramları anlamlandırma durumları analiz etme gibi beceriler, burada çocukların gelişimine destek olacak.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik aletlerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine çalışmalarını anlatan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik malzemelerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı. (MSA-Y)