GÜNDEM - 09 Nisan 2018 Pazartesi 15:30

Kuşadası'nda arı istilası

A
A
A
Kuşadası'nda arı istilası

Aydın’ın turistik ilçesi Kuşadası’nda havaların ısınmasıyla birlikte evleri arılar bastı. İlçeye bağlı Hacıfeyzullah Mahallesi’nde milyonlarca arı evleri basınca bazı vatandaşlar evlerine giremez oldu.

Havaların ısınmasıyla birlikte Kuşadası Kesedağı Tepesi'ne yakın yerde bulunan evleri 'sarıca arılar' sardı. Bir anda evlerinin içine dolan arılar nedeniyle oturdukları evlere giremez hale gelen mahalle sakinleri ne yapacağını şaşırdı. Oldukça saldırgan olan arılara karşı vatandaşlar kendi yöntemleriyle mücadele ederken,arıların ahşap ve kerpiç evlerin çatılarını mesken tuttuğu belirlendi. Çatı aralarının ilaçlanması sonucu özel arı kıyafetleriyle sarıca arılarına karşı mücadele veren mahalle sakinleri milyonlarca arıyla karşılaştı. 

Arıların istilasına uğradığı için evine giremeyen mahalle sakinlerinden Fatma Ertokatlı, kendisine ve çocuklarına arıların saldırdığını belirterek, "Havalar soğukken tavan arasından sesler geliyordu. Ama evlerimizin arıların istilasına uğradığını fark edemedik. Kuşadası’nda havaların ısınmasıyla birlikte birden oldukça zehirli olan arılar evimizi sardı. Beni de çocuklarımı da soktu. Evimize giremez olduk. Özel kıyafetler ve sinek ilaçlarıyla arılara karşı mücadele ediyoruz" diye konuştu. 

Çok ilginç bir durumla karşı karşıya olduklarını belirten mahalle sakinlerinden Metin Atalay ise 60 yaşında olduğunu ve ömründe ilk defa böyle bir olayla karşı karşıya olduğunu belirterek, evlerini arıların istila ettiğini söyledi. 

Mahallede tedirginlik devam ederken, vatandaşlar mahalleyi istila eden arılara karşı kendi yöntemleriyle mücadele ediyor.  

İbrahim Kılınç - İsmail Dilşen

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.