KÜLTÜR SANAT - 01 Kasım 2017 Çarşamba 20:24

Kütahya çinisine UNESCO tescili

A
A
A
Kütahya çinisine UNESCO tescili

Kütahya'nın çinisinin UNESCO tarafından tescillenmesi sevinçle karşılandı. Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı Kütahya çinisinin Dünya tarafından tescillenmiş olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Oluşturucu Şehirler Ağı'na 'Zanaat ve Halk Sanatları Alanında' Kütahyayı da dahil etmesi Kütahya'da sevinç ile karşılandı. Kütahya'da binlerce çalışanın emek verdiği çininin dünya çapında tescillenmesi çiniciler tarafından sevinç ile karşılandı. Kütahya Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, Kütahya'nın bu ağa girmesi konusunda mutlu olduklarını ifade etti.

Erilbaylı, yaptığı açıklamada, UNESCO'nun Kütahya'yı Zanaat ve Halk Sanatları dalında Kütahya çinisi ve el sanatları alanında Türkiye'de Gaziantep'ten sonra bu ağa dahil ettiği ikinci şehir olduğunu söyledi. Başkan Sadık Erilbaylı, "Dünyada Çini sanatı ve el sanatlarında farkındalık oluşturmak dünyadaki turizm sektörünün dikkatini Kütahya'ya çekip gelen yerli ve yabancı turist sayısını artırmak, UNESCO tarafından kültürel ve finansal destekler ile halk sanatı olan çini sanatı ve el sanatlarımızın koruma altına alınması konusunda çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu gururu bizlere yaşatan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakanımız Binali Yıldırım’a, Dışişleri Bakanımıza, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir'e, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu'na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Erilbaylı ayrıca Kütahya'da çini ve el sanatları alanında çalışmaların ve tanıtımlarının devam edeceğini dile getirdi.

Çini ustası Yıldız Söğüt ise, "Bu bizim emek kapımız. İnşallah daha çok çok güzel yerlerde olur, daha güzel işlen yapan sanatçılarda çıkar" diye konuştu.

“Ben bu işin hem alaylısı hem de mekteplisiyim” diyen Çini Ustası Mustafa Dumanlar, "Çini dedelerimin mesleği. Kütahya Çinisinin Unesco'ya dahil etmesi bizi çok memnun etti. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" dedi.
Özlem Akyüz ise, "İşimi seviyorum, paramızı bu şekilde kazanıyorum. Kütahya çininin de Unesco tarafından tescillenmesi ben çok mutlu etti" şeklinde konuştu.  

Hüseyin Can Aksu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sıcaklar etkiledi yenidünyada hasat erken başladı: Fiyatı üreticisini sevindirdi Mersin’de birçok bahçede yetiştirilen ve masrafı az olduğu için ’sarı altın’ olarak dillendirilen Malta eriğinde (yenidünya) hasat başladı. Birinci kalite kilogramı 40-45 TL arasında bahçeden alıcı bulan yenidünya, üreticisini de sevindirdi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerden olan Mersin’de son günlerde artan hava sıcaklıkları nedeniyle peş peşe hasatlar başlıyor. Son olarak özellikle hava sıcaklığının arttığı Mersin’de açıktaki yenidünya bahçelerinde meyveler erken olgunlaştı. Erdemli ilçesinde yoğun olarak bahçeleri bulunan yenidünya meyvelerinin sararmasıyla hasat da başladı. Bahçelere giren işçiler meyveleri özenle toplayarak kalitesine göre sınıflara ayırıp, kasalarla hale gönderiyor. Meyvelerin birinci kalitesi 40-45, ikinci kalitesi 25-30 üçüncü kalitesi ise 10-15 TL’ye alıcı buluyor. Yenidünya meyveleri Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor. Yurt dışına da ihraç edilen meyveler ülkeye döviz kazandırıyor, hem üreticisine hem de çalışanlara ekonomik kazanç olarak dönüyor. İç piyasa ve ihracata gönderiliyor Havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın 15 gün önce başladığını belirten üreticilerden Kürşat Durmaz, "Bu sene ürünlerimiz güzel, birinci ve ikinci sınıf olarak kalite ayrımı var. Fiyatlar iyi memnunuz. Türkiye’de sadece Mersin Erdemli, Tarsus ve Antalya’nın Alanya ilçesinde üretiliyor. Genel olarak iç piyasaya ayrıca ihracata da gönderiliyor" dedi. Üreticilerden Azize Aksay ise şu anda yenidünya meyvelerini topladıklarını, kalitesine göre ayırıp paketleme yaptıklarını, ürünün ve fiyatların şu anda güzel olduğunu kaydetti. Birinci kalite 40-45 TL’ye alıcı buluyor Malta eriğini hasat ettiklerini aktaran Halil Keskin de sağlık açısından faydalı olduğundan yurt içi ve yurt dışından taleplerin olduğuna dikkat çekti. Verimin bu sene güzel olduğuna değinen Keskin, "İklimden dolayı hasat bu sene erken başladı. Malta eriklerinin hepsi kızardı. Eskiden tepeden başlıyor yavaş yavaş aşağıya doğru kızarıyordu. Bu sene komple kızardı. Şu anda birinci kalite 40-45, ikinci kalite 25-30’a, üçüncü kalite ise 15 TL’ye gidiyor" diye konuştu.