DÜNYA - 29 Eylül 2016 Perşembe 14:01

Letonya Dışişleri Bakanı: 'Hepsinin altına imzamı atarım'

A
A
A
Letonya Dışişleri Bakanı: 'Hepsinin altına imzamı atarım'

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuşmasını, "Hepsinin altına imzamı atarım" diye yorumladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile heyetlerarası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Letonya’nın 15 Temmuz darbe girişiminde verdikleri destek için teşekkür ederek, "Strazburg’da Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı’nda bizimle beraber oldukları için de, orada verdikleri destek için de ayrıca teşekkür ederiz. Türk halkı 15 Temmuz’da sadece Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik bir tehdidi savuşturmakla kalmamış Avrupa başta olmak üzere geniş bir coğrafyayı etkileyebilecek bir girişimi boşa çıkarmıştır. Bu süreçte biz de Türk halkı ve bizler dost ve müttefiklerimizi yanımızda görmek istedik ve Letonya gerçek dost ve müttefik olduğunu bu süreçte gösterdi. Letonya ile teröre karşı yakın işbirliğimiz var ve FETÖ terör örgütüne yönelik de bu işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Az da olsa Letonya’daki FETÖ yapılanması ile ilgili dostum Edgars’a bilgi verdim. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarlarsa onu da sağlayacağımızı taahhüt ettim. Letonya ile siyasi ilişkilerimiz gerçekten mükemmel düzeyde. Karşılıklı üst düzey ziyaretlerimiz devam etmekte. Cumhurbaşkanımız ilk ziyaretlerinden bir tanesini Letonya’ya gerçekleştirmiştir. Şimdi Letonya Cumhurbaşkanını ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Edgars, Letonya Meclisi Başkanının da Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini söyledi bundan da mutluluk duyarız" diye konuştu.

Önümüzdeki ay Riga’ya ziyarette bulunacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Diplomatik ilişkilerimizin 25. yılını birlikte kutlayacağız. Ekonomik ilişkilerimiz de düzenli bir şekilde gelişmekte. Her iki ülkenin ekonomisi de istikrarlı bir şekilde büyüyor. Türk firmaları, Letonya’da, Letonya Hükümeti’nin de verdiği destekle önemli projeleri gerçekleştiriyor. Letonya vatandaşları tatilini geçirmek Türkiye’yi tercih ediyorlar. Letonya Türkiye’nin AB sürecine tereddütsüz her zaman destek vermiştir. NATO içinde de aynı anlayış devam ediyor, birbirimize destek veriyoruz. Özellikle Letonya’nın öncelikleri arasında bulunan NATO’nun hem Galler hem de Varşova Zirvesi’nde aldığı kararların uygulanmasına önem veriyoruz, destek veriyoruz. Özellikle Baltık ülkelerinin üçüncü ülkelere karşı savunulması bu kararların içindedir ve biz buna Türkiye olarak katkı sağlayacağız. Görüşmelerimizde tüm bunları ele aldık. Ayrıca Suriye başta olmak üzere Ukrayna, Kırım gibi bölgesel konuları da değerlendirme fırsatı bulduk. Tüm bu konularda Letonya ve Türkiye’nin tutumu, anlayışı örtüşüyor" ifadelerini kullandı.

KONUK BAKAN: HEPSİNİN ALTINA İMZAMI ATARIM

Rinkevics ise, Bakan Çavuşoğlu’nun ifadelerinin hepsinin altına imzasını atacağını söyleyerek, "Kültür ve eğitim de dahil siyasi ve ekonomik anlamda da ikili ilişkilerimiz gayet mükemmel ve bu şekilde devam etmekte. Pek çok konuda olduğu gibi ikili ilişkilerimizin bu şekilde devam etmesi konusunda da mutabıkız. Bu sene gerçekten ilişkilerimiz açısından önemli bir sene. Diplomatik ilişkilerimizin 25. seneyi devriyesini idrak edeceğiz ama özellikle başka bir konuda da ben teşekkür etmek istiyorum bu da 50 seneyi aşan Rusya’nın işgali sürecinde Türkiye’nin her zaman bizi desteklemiş olmasıdır. Bu ziyaretimizin esas esas nedeni de 15 Temmuz’dan sonra dayanışmamızı ve dostluğumuzu, Türk halkının ve Türkiye’nin yanında olduğumuzu göstermek. Bu vesileyle Letonya Parlamentosu’nun ve Devleti’nin ben seçilmiş ve demokratik yollarla görevini görmekte olan Türkiye Devleti’ne, Cumhurbaşkanına desteğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Rinkevics, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkelerimiz arasında ayrıca yatırım ve işbirliği konularını da biz konuştuk. Yine bu girişimle ilgili olarak yürütülen soruşturma ve takip edilen süreçte de yine desteğimizi ifade ettik. Hukukun üstünlüğü ve AB standartlarına uygun bir şekilde bunların yürütüldüğünü görüyoruz ve bu yönden de yapılanları takdir ediyoruz. Strazburg’da çok yapıcı ve dostane görüşmelerimiz oldu ve bu şekilde de devam edeceğiz. Bölgesel güvenlik konusunda da temaslarımız oldu, NATO’yu konuştuk, Baltık ve Karadeniz Bölgesi’ndeki güvenlik durumu üzerine görüştük. Bence Varşova’da Devlet Başkanları Zrivesi’nde ve diğer yapılan zirve ve görüşmelerde alınan kararlar gayet önemli kararlar o anlamda da işbirliğimizi ve dostane yaklaşımlarımızı karşılıklı olarak görmüş bulunuyoruz Türkiye ile. Bu şekilde bu ilişkilerin güvenlik konusunda da devam etmesi gerektiğini düşünüyorum."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”