EĞİTİM - 12 Temmuz 2018 Perşembe 11:11

LGS tercihi öncesi son uyarılar

A
A
A
LGS tercihi öncesi son uyarılar

Eğitimciler LGS sonuçları sonrası tercihini son güne bırakan öğrencileri uyardı. Eğitimci Yasemin Pakkan “Liselerden herhangi birini tercih etmek, devamında da seçeceğimiz üniversiteye altyapı oluşturmak demektir” ifadelerini kullandı.

Lise Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklamasının ardından başlayan tercih dönemin de sona yaklaşıldı. Tercihini yapmamış veya yapmakta tereddüt yaşayan öğrencilere tavsiyede bulanan eğitimciler bu sürecin çok önemli olduğunu söylediler. 

Son yıllarda en çok tercih edilen liselerin Anadolu ve Fen liseleri olduğunu belirten Pakkan Okulları Kurucusu Eğitimci Yasemin Pakkan, Anadolu liseleri tercihlerine geniş bir çerçeveden bakmak gerektiğini vurguladı. Pakkan, “Türk ve yabancı okullarının kayıtları devam ediyor. Kayıtlar yakında bitecek. Hemen akabinde Anadolu, Fen, Meslek, İmam Hatip gibi liselerin kayıt dönemi başlayacak. Bu okullar için tercih dönemi 13 Temmuz Cuma saat 17.00 da bitiyor. Okulların öğrenci alma durumunda farklılıklar var dolayısıyla velilerin çok dikkatli olması gerekiyor” dedi.

“Yüzdelik dilimlerinin biraz altında tercih yapın”

Yüzdelik dilimlerle tercih yapan öğrencileri uyaran Pakkan, “Geçen yıl ki yüzdelik dilimlere göre tercihler yapıyoruz ama okulların bir önceki yıla ilişkin yüzdelik dilimlerinin biraz altına inerek tercih yapılmasını öneriyorum. Öğrenciler bu sayede şanslarını arttırabilirler. Ortaokulların hemen hepsinde birer komisyon kurulmuş durumda. Bu komisyonlar velilere bilgi veriyor. Öğrencileri, programlarına göre hangi okulları tercih listesine alabileceği konusunda faydalı bilgilerle yönlendiriyor. En iyisi tercih edilen okula gidip komisyondan bilgi almak olacaktır” şeklinde konuştu.

Tercihleri yaparken bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Pakkan, “Özel okullar ön kayıt sitemi ile öğrenci alımı yaptı. Devlet okulları ise tercih ile öğrenci alacak. Beş tercih yapma hakkı veriliyor gibi gözüküyor ama aslında durum öyle değil. Toplamda; 5'i yerel okul; 5'i Anadolu İmam Hatip, Fen ve Meslek Teknik Liseleri; 5'i pansiyonlu okullar olmak üzere 15 tercih hakkı var. Bu detayı gözden kaçırmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Özel okula kayıt yaptırıldıysa kesinlikle tercih hakkınız yok”

Eğer öğrenci özel bir okula kayıt yaptırıldıysa kesinlikle tercih hakkını kullanamadığını söyleyen Pakkan Okulları Akademik Koordinatörü Yeşim Aksu Pesenoğlu, “Özel okula kayıt yaptırdıysanız sistem otomatik olarak kapatılmış olacak. Özel okullara kayıt yaptırmamış olan öğrenciler Anadolu, Fen ve diğer liseler için tercih hakkını kullanabilecekler. Bununla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı web sitesinde tercih işlemleri için ayrı bir programlama mevcut. Bu programlama tıklandığında tercih kılavuzu ile birlikte tercih ekranı ortaya çıkıyor ve öğrenciler için gerekli bilgileri alıyor. Velilerin bu noktada biraz daha araştırmacı olmasını öneriyoruz” dedi.
Öğrenciler tercih etmek istedikleri okulları bizzat giderek yerinde incelemeleri gerektiğini vurgulayan Pesenoğlu, okullardaki yöneticiler ve öğretmenler ile konuşarak bilgi alınmasının önemli olduğunu söyledi.

“Yerel tercihleri herkes yapmak zorunda”

Pesenoğlu, Tercih kılavuzunda tercih hakları konusunda en doğru şekilde yönlendirmelerin yer aldığını belirterek, “Hangi okulu ve okulları nasıl tercih edilebileceği konusunda tüm bilgiler bulunuyor. Örneğin birinci tercih kolonunda yerel yerleştirmeler yer alıyor. Çünkü önce yerel tercih kılavuzunda adrese dayalı yerleştirmeler mevcut. Öğrencinin ikameti neredeyse o civardaki okullardan beş tane tercih hakkı veriliyor. Bu noktada adrese kayıtlı olunan yer çok kıymetli. Sistemin kafayı en çok karıştırdığı yeri burası. Çünkü yerel tercihleri herkes yapmak zorunda. Yerel tercihler yapıldıktan sonra ikinci aşamaya geçiliyor. İkinci aşamada yerleştirme puanına bakılıyor. Sınav sonucunda alınan puana göre girmek istenilen okulların kodu girilerek beş tercih yapılıyor. Burada beş tercihin hepsi de doldurulmak gibi bir zorunluluk yok. Puan durumuna göre tercihler yapıldıktan sonra pansiyonlu okulların tercihleri yapılabiliyor. Bu aşamada da yüzdelik dilimler dikkate alınarak tercihler yapılabilir işlemler tamamlandıktan sonra sistem onayı için okul müdürlüklerine gidiyor” dedi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükkılıç’ın çocuklara 23 Nisan armağanı ‘Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’ doldu taştı Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde 142 yayınevi, 72 yazarın katıldığı Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği, 23 Nisan’da da miniklerle doldu taştı. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın ‘Okuyan ve Okutan Şehir’ misyonu doğrultusunda eğitime ve hayat boyu öğrenmeye yönelik faaliyetleri ile takdir toplayan Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da kapsayan çocuklara özel Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği düzenliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde ev sahipliği yaptığı ve 19 Nisan Cuma günü minik kitapseverlere kapılarını açan Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği, çocuklar ve ailelerden yoğun ilgi gördü. Fuar 23 Nisan’da çocukların akınına uğradı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da yazarlarla bir araya gelen minik kitapseverler ve aileler, kitap fuarı ve çocuk şenliğinde hem alışveriş yaptı hem de Büyükşehir’in etkinlikleri ile doyasıya eğlendi. Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde Spor A.Ş., KAYMEK ve Kayseri Bilim Merkezi de çocuklara özel stantlar kurdu. Stantları gezen minikler spor ve eğlence eşliğinde öğrenirken, verimli ve keyifli vakit geçirdiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın donanımlı, eğitimli bir nesil yetişmesi için çocuk kütüphaneleri ve rekorlar kıran kitap fuarlarının ardından 23 Nisan armağanı olarak çocuklara hediye ettiği Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği, minikler ve ailelerinden tam not aldı. Büyükkılıç’ın talimatları doğrultusunda ulaşım noktasında da vatandaşlara kolaylık sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’ne ailelerin çocukları ile birlikte konforlu bir şekilde erişebilmeleri için ücretsiz otobüs seferleri düzenledi. Vatandaşlar, Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği organizasyonundan dolayı Başkan Büyükkılıç’a ve Büyükşehir Belediyesi personeline teşekkür ettiler. 28 Nisan’da sona erecek olan şenlik için 20-21-23-27 ve 28 Nisan tarihlerinde Cumhuriyet Meydanı ile Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi arasında 639 hat kodlu seferler ile ücretsiz ulaşım hizmeti veriliyor.
Tekirdağ Çocuk Meclisi yeni başkanını seçti Süleymanpaşa Belediyesi Çocuk Meclisi, her yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde gerçekleştirdiği olağan genel kurul toplantısını gerçekleştirerek Çocuk Meclisi Başkanını seçti. Yedi adayın yarıştığı seçimde geleceğin liderleri projelerini meclis üyelerine anlattı, başa baş geçen seçim sonucunda yeni başkan belirlendi. Süleymanpaşa’da faaliyet gösteren tüm ilkokullardan ikişer öğrencinin yer aldığı Çocuk Meclisi, tanışma toplantısının ardından seçimli genel kurulunu gerçekleştirdi. Tanışma toplantısında aday olan isimler belirlendi. İkinci oturumda ise adaylar projelerini ve vaatlerini meclis üyelerine sunarak oy istedi. Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku, Süleymanpaşa Çocuk Meclisi toplantısını ziyaret ederek çocuklara başarılar diledi. Utku, 2023 yılı Süleymanpaşa Çocuk Meclisi Başkanı Ömer Kuzey Osmanpaşa’ya plaket vererek bir yıl boyunca yaptığı hizmetler için teşekkür etti. Daha sonra seçime geçildi. Yedi adayın isimlerinin ve fotoğraflarının yer aldığı oy pusulalarını kullanarak oylarını atan Çocuk Meclisi üyeleri, destekledikleri adaya oylarını verdi. Yeni Başkan Eva Akgün oldu Yapılan kapalı oylamada; Ertuğrul İlkokulu öğrencisi Eva Akgün 12 oyla Çocuk Meclisi Başkanı, Birce Aydın 10 oyla 1. Başkan Yardımcısı ve Hafize Zeynep Elçiçek de 5 oyla 2. Başkan Yardımcısı seçildi. Kazanan adaylar, kürsüye gelerek Çocuk Meclisi üyelerine teşekkür etti ve birlikte çalışma sözü verdi.