YEREL HABERLER - 12 Ekim 2013 Cumartesi 15:45

ARABAN’DA YERFISTIĞI HASADINA BAŞLANDI

A
A
A
ARABAN’DA YERFISTIĞI HASADINA BAŞLANDI

– Gaziantep’in Araban ilçesindeki Araban Ovası’nda, 2013 yılı alternatif ürün yerfıstığı hasadına başlandı.
Araban’da 2012 yılında alternatif ürün yetiştiriciliği kapsamında ilk defa ekimi yapılan ve başarı sağlanan yerfıstığı yetiştiriciliğine 2013 yılında da devam edildiğini belirten ve yerfıstığı hasadına başlanan arazide incelemelerde bulunan Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Zeynel Güneş, yerfıstığında yüksek rekolte beklediklerini söyledi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Güneş, “İlçeye bağlı Merkez Karababa ve Karacaören köylerinde toplam 400 dekarlık alanda yerfıstığı yetiştiriciliği yapıldı. Yetiştirme aşamalarında Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendislerimiz tarafından gerekli kontrolleri yapılarak yetiştirilen yerfıstığında 2013 yılı hasadına başlandı. 2012 yılında Araban Ovası’nda alternatif ürün olarak deneme ekimi yapılarak çok kaliteli olarak üretilen ve dönüme 450 kilogram verim alınan yerfıstığının 2013 yılında da hasat sırasında yapılan kontrollerinde de çok kaliteli ve tanelerin aynı standartlarda iri olduğu gözlenmiştir. Hasattan ortalama dönüme 500 kilogram civarında verim beklenen yerfıstığının önümüzdeki yıllarda ekim alanının daha çok artacağı tahmin edilmektedir. İlçemizde ekimi yeni olan ürünün diğer sulu alanlarda yetiştirilen ürünlerden daha az masraflı, ilk ekimler olduğu için hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı olması dolayısıyla daha fazla gelir elde edileceği düşüncesiyle çiftçilerimiz tarafından tercih edilecektir” dedi.
Yerfıstığının yaprak ve saplarının çok kaliteli bir hayvan yemi olarak da tercih edildiğini kaydeden Zeynel Güneş, “Hem besi hem süt sığırlarında özellikle protein oranının yüksek olması tercih nedenlerinin başında yer almaktadır. Böylece çiftçiler hem üründen hem de geri kalan yaprak ve sap gibi kısımlarından gelir elde etmiş olacaklardır. Dolayısıyla Araban Ovasında yerfıstığı üretiminin artması sayesinde Türkiye’deki yer fıstığı üretiminin alanı genişlemiş olacak ve ekonomiye önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Arabanda yerfıstığı yetiştiriciliği yapmakta olan çiftçi Ercüment Dai de 40 dönümlük arazide dönüm başına 450 kilogram verim aldığını belirterek, “2012 yılında alternatif ürün olarak 40 dönümlük kendi arazimde Arabanlı çiftçi arkadaşlarım arasında öncülüğünü yaparak ekimini yaptığım yerfıstığında dönüme 450 kilogram verim almıştım. 2013 yılında da yine kendime ait 130 dönümlük arazimde geçen yıla oranla arttırarak ekimini yaptığım yerfıstığının hasadına başladık. Bu yıl da dönüme 500 kilogram civarında verim almayı bekliyorum. Arabanlı tüm çiftçi arkadaşlarıma da önümüzdeki yıllarda yerfıstığı üretimine yönelmelerini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa UNCESCO Müzik şehri Şanlıurfa’da koro yarışmasında ödüller sahiplerini buldu UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa’da düzenlenen okullar arası koro yarışmasında, dereceye girenler ödüllerini aldı. Festival havasında geçen yarışma renkli görüntülere sahne oldu. Şanlıurfa Valiliği himayelerinde Eyyübiye Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ŞURKAV iş birliği ile “Tek Ses İki Hareket” Projesi çerçevesinde düzenlenen valilik kupası 3. okullar arası koro yarışması bugün tamamlandı. 13 İlçede yapılan ve 100’lerce okulun katıldığı ortaokullar arası koro yarışmasında her ilçe kendi birincisini belirleyerek valilik kupası il yarışmasına gönderdi. İl yarışmasına katılan 13 ilçe birincisi bugün yapılan yarışmada tüm hünerlerini sergiledi. Yarışmada ilk, orta ve lise öğrencileri, ayrı ayrı kategorilerde yarıştı. Birinci olan okullara, 10 bin TL ve 10 çeşitli müzik atölyesi enstrümanları, 2’nci olan okullara 8 bin TL, 3’üncü olan okullara 6 bin TL ve mansiyon ödülü alan okullar ise 4 bin TL ödül kazandı. Ödül töreni sonrası konuşan Eyyübiye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İsmail Kaya, “Hepimiz çok sevindik. 3 gün sonunda Şanlıurfa’mızın ilçelerinden, merkezinden yüzlerce okulumuz yarışmayı iştirak etti. Büyük bir coşkuyla ilk finalimizin sonuncusu ilkokullar kategorisini gerçekleştirdik. Dereceye giren öğrencilerimiz çok mutlu, dereceye giremeyen çocuklarımıza da şunu söyleyeyim, bu bir yarışma, bir festival havasında geçti. Çok mutlu olduk, sevinçlerine ortak olduk. Eyyübiye Belediyesi olarak bu çocuklarımızın sevicine ortak olduğumuz için son derece mutluyuz. İnşallah bu yıl 3’üncüsünü yaptık 4 ve 5’incisini de seneye gerçekleştireceğiz. Katılım gösteren bütün okullarımızı tebrik ediyorum, öğrencilerimizin gözlerinden öpüyorum” dedi. Dereceye giren okul öğrencileri, mutlu olduklarını belirterek yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.