GÜNDEM - 22 Eylül 2014 Pazartesi 12:41

Maden işçileri eylemde

A
A
A
Maden işçileri eylemde

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki özel maden ocağında çalışan işçiler, işten çıkartmalara tepki amacıyla Zonguldak Valiliğine yürüdü.

AYDIN'DA MADENCİ EYLEMİNE POLİS MÜDAHALESİ

Sabah saat 07.30’da Kandilli beldesindeki özel maden ocağı önünde toplanan maden işçileri, Zonguldak Valiliğine yürüme kararı aldı. Özel maden ocağı önünden Zonguldak-Ereğli karayolunun Kandilli beldesi yol ayrımına kadar olan 4 kilometrelik mesafeyi yürüyen işçiler burada bir süre dinlendi. Jandarma ekipleri yol üzerinde geniş güvenlik önlemleri alırken, işçilerin yürüyüşünü Zonguldak Jandarma Alay Komutanı Albay Haluk Selvi de takip etti. İşçilerin olası taşkınlığına karşı jandarma robokop timleri hazır bekletildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şubesi Başkanı İsa Mutlu, işçilere yürüyüş sırasında alınan güvenlik önlemlerine riayet etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Eylemi, özel maden ocağını işleten HEMA ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yetkilileri arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle başlatılan işçi çıkartmalarına tepki amacıyla başlattıklarını dile getiren GMİS Armutçuk Şubesi Başkanı İsa Mutlu, sorun çözülünceye kadar Zonguldak Valiliği önünden ayrılmayacaklarını söyledi.

İsa Mutlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: “Sorunumuz belli. İşveren ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) arasındaki sorundan dolayı işveren sürekli olarak işçilerimizi işten atmakla, işçileri tasfiye edeceğini söyleyerek tehdit etmesi ile birlikte bu süreç başladı. Biz o günden bu güne kadar işçi arkadaşlarımızın işten atılması durumunda eylem yapacağımızı hep kamuoyuyla paylaştık.

Nihayetinde 16 arkadaşımıza ayın 16’sı itibari ile iş akitlerinin fesh edildiği bildirildi. 13 arkadaşımızın da iş akitlerinin fesh edileceği tarafımıza duyurulmasından itibaren cuma günü yaptığımız basın açıklamasından sonra işçi arkadaşlarımızla beraber bugün eylem başlatma kararı aldık. Bu eylemin en isabetli şeklinin buradan Zonguldak’ a kadar yürüyerek ve valilik önünde oturma eylemi yaparak ses getirmeyi planlıyoruz. ‘Biz kimseye bizi zorla çalıştır’ demiyoruz. Burada çalışılacaksa iş huzuru ve barış içerisinde hep beraber çalışmak istiyoruz. Çalıştırılmayacaksa da devlet burayı devir alır ya da başka bir çözüm bulur. Devlet yetkilileri nasıl bir çözüm bulursa bulsun. Ama biz artık her gün işten atılacağız korkusuyla yer altında çalışmak istemiyoruz. Zonguldak’taki eylemimiz, işten atılmaların son bulacağına dair devlet yetkililerimizin söz verilene kadar, işten atılan arkadaşlarımız geri alınana kadar sorunun netleştiği kararını almadan dönmeyeceğiz."

YÜRÜYÜŞ DEVAM EDİYOR

Ellerinde “Hani işçi atılmayacaktı, yüz karası değil kömür karası böyle kazanılır ekmek parası, işçi atılmasına son, erkek söz veriri adam tutar, yeter artık, öfkeliyiz” yazılı dövizler taşıyan maden işçileri davul çalarak Zonguldak’a doğru yürüyüşlerini sürdürdü. Yürüyüş nedeniyle jandarma ve polis ekipleri Zonguldak’tan Ereğli’ye geliş istikametini trafiğe kapatırken, araç trafiği tek şeritten sağlandı, işçiler trafiğe kapatılan yol üzerinde yürüdü. İşçilere yoldan geçen araç sürücüleri korna çalarak destek verdi. Özel maden ocağında çalışan 300 işçinin yürüyüşü hâla devam ediy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.