GÜNDEM - 29 Kasım 2015 Pazar 14:00

Mağarada çorap örüyor

A
A
A
Mağarada çorap örüyor

Gaziantep'te, çorap örme makinesi ile bir mağarada klasik yöntemle çorap ören Salih Tunç, el emeği göz nuru çoraplarını mağaraya gelen ziyaretçilere satıyor.

Gaziantep'in Kaleoğlu mağarasında 52 yıllık baba yadigarı çorap örme makinasıyla çorap ören Salih Tunç, bu mesleği artık hiç kimsenin yapmadığını, mağaraya gelen ziyaretçilere süs amaçlı çorap sattığını ifade etti. Türkiye genelinde bu mesleği kendisinden başka hiç kimsenin yapmadığını belirten Tunç, “Bu çoraplar bir bayanın hoşuna gitti. 'Bu çorabı çerçeveletip evin duvarına asacağım' dediğinde çok şaşırdık. Araştırdığımızda bu yöntemle çorap ören kimsenin kalmadığını öğrendik" dedi. Turistik amaçlı kullanılan ve Yenihan içerisinde bulunan Kaleoğlu mağarasında antika çorap örme makinesi ile görenlerin hemen dikkatini çeken Salih Tunç, mağara içerisinde çalan Türk Sanat Musikisi eşliğinde el emeği göz nuru çoraplarını yapmaya devam ediyor.

Çorapçılığı dayısından öğrendiğini ifade eden Salih Tunç, “Benim dayım çorap dokurdu. İlkokul çağlarında onun yanında çırak idim. Dayımın yanında öğrendim bu mesleği. Bu makine dayımın. Ondan sonra dokumacılığa başladım. Bu makineyi de öğrendim. Elim yatıyor kullanmak için. 13 yıl dokumacılık yaptım. Askere gittim geldim. 1980’de dokumacılığı bıraktım” dedi. Çorapçılık ve dokumacılık dışında uzun süre Türk Sanat Müziği söyleyen Tunç, “Son 17 yıldır bu çorapçılık mesleği ile uğraşıyorum. Üç senedir bu mağaraya geldim. Burada çorap yapıyorum” diye konuştu.

Kullandığı antika çorap örme makinesinin kendisinden başka kimse de bulunmadığını belirten Tunç, şunları söyledi: “Bu makineden Gaziantep’te başka yok. Benim bildiğim 3 tane var. Biri benim komşumun, arızalandığı için çalışmıyor. İki tane çalışır vaziyette makine var. Her ikisi de bende. Başka kimsede yok bu makineden. 52 senedir bizde. 27 yıldır bende, 25 senedir dayımda idi.”
Elindeki antika çorap örme makinesi ile günlük 18-20 çift arasında çorap ördüğünü ifade eden Salih Tunç, makinesinin motorunun bulunduğunu ancak nostalji olsun diyerek makineyi manuel olarak çalıştırdığını söyledi. Tunç, yaptığı el emeği göz nuru çoraplarını mağaraya gelen müşterilere 1,5-2 TL gibi bir fiyata satıyor.

BİR MESLEK DAHA KAYBOLUYOR
Örgülü çorapların diğerlerinden farkının biraz kalın olması olduğunun altını çizen Tunç, şöyle konuştu: "Bunlar genelde ev içinde giyilecek çoraplar. Artık evlerin çoğu doğalgazlı bizim çorapları giyen kalmadı. Zaten çorap giyen bayan yok. Alanların çoğu süs malzemesi olarak alıyor. Ama bu meslek artık ölüyor. Benim yaptığım iş şuan dünyada tek. Bir meslek İstanbul'da yoksa Gaziantep’te olur, Gaziantep’te olmazsa bu iş bitmiş demektir. Ben bu işi yapan son kişiyim. El makinesinde çorap ören son usta benim. Bu işi yapabilecek çırak bulmak neredeyse imkansız."  

HALİL DAĞ - LİDER OLGUN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Babasıyla aynı adı taşıdığı için muhtarlığı düşmüştü, YSK kararını verdi Kocaeli’de muhtarlık yarışını kazanan Hasan Erdöl, babası ile aynı adı taşıdığı ve seçmeni yanılttığı gerekçesiyle İl Seçim Kurulu tarafından seçimler iptal edilmişti. Yüksek Seçim Kurulu, karara verilen itiraz üzerine Erdöl’e mazbata verilmesine karar verdi. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi’nde 50 yaşındaki Hasan Erdöl, İzmit’e bağlı Arpalık İhsaniye Mahallesi’nde 3 aday arasından 113 oy alarak muhtar seçildi. Erdöl’ün muhtarlığı İl Seçim Kurulu’na yapılan itiraz üzerine düştü. Hasan Erdöl’ün babası ile aynı adı taşıdığı, seçmenin kendisine değil babasına oy verdiği belirtilen itiraz dilekçesi üzerine İl Seçim Kurulu, seçimleri 2 Haziran’da tekrarlama kararı aldı. Hasan Erdöl, babasının seçim kampanyalarında yer almadığını, kendini muhtar adayı olarak tanıtmadığını söyleyerek, İl Seçim Kurulu’nun kararını Yüksek Seçim Kurulu’na taşıyarak itirazda bulundu. Hasan Erdöl’e mazbata verilmesine karar verildi Hasan Erdöl’ün Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz sonrasında karar çıktı. Yüksek Seçim Kurulu kararında, "Seçmen O.K. tarafından Kocaeli İl Seçim Kuruluna yapılan itiraz da muhtar adayı Hasan Erdöl’ün isminin babasıyla aynı olduğu, bu durumun seçmeni yanılttığı belirtilmiş olsa da köy yerinde herkesin birbirini tanıdığı, babasının kendi adına herhangi bir seçim çalışması yapmadığı, ayrıca adı geçenin muhtar adaylığını basın aracılığıyla da duyurduğu dosya içeriğinden anlaşılmaktadır" denilerek, Hasan Erdöl’e mazbatasının verilmesine karar verdi.